Μικρά Μαθήματα για έναν Μεγάλο Κόσμο
Μην το χάσετε ! Θα μας χρειαστεί στην τάξη , οπωσδήποτε !
Το συγκεκριμένο ιστολόγιο αποτελεί κομμάτι της σχολικής τάξης. Σε αυτό παρουσιάζονται διδακτικές προτάσεις και εκπαιδευτικό υλικό για τα φιλολογικά μαθήματα, καθώς και παραδείγματα της εφαρμογής των σχετικών δραστηριοτήτων εντός και εκτός του χώρου του σχολείου.
Μικρά Μαθήματα για έναν Μεγάλο Κόσμο
Μην το χάσετε ! Θα μας χρειαστεί στην τάξη , οπωσδήποτε !
Τη Ρώμη αρχικά την κυβερνούσαν βασιλείς, και μάλιστα ορισμένοι από αυτούς δεν είχαν καν ρωμαϊκή καταγωγή, όπως για παράδειγμα ο τελευταίος από τους εφτά βασιλείς, ο Ταρκύνιος ο Υπερήφανος. Είτε επειδή η ξενική καταγωγή του βασιλιά προκαλούσε αντιδράσεις είτε επειδή οι αυθαιρεσίες της μοναρχίας δεν ήταν πια ανεκτές είτε και για τους δυο αυτούς λόγους, ο θεσμός της βασιλείας τερματίστηκε το 509 π.Χ. Ο Ταρκύνιος αιφνιδιάστηκε και εγκατέλειψε αρχικά τον θρόνο του αλλά προσπάθησε να τον επανακτήσει με πραξικόπημα - πλην μάταια, γιατί οι Ρωμαίοι το είχαν πάρει απόφαση να διώξουν τον βασιλιά. Μόνο που το κίνημα κατά της βασιλείας δεν ήταν λαϊκό, με τη σημερινή έννοια της λέξης· εκδηλώθηκε από την τάξη των ευγενών, των πατρικίων, και οι πατρίκιοι ήταν αυτοί που αρχικά ρύθμισαν το κενό που άφησε η βασιλική εξουσία, εκλέγοντας αντί για έναν ισόβιο μονάρχη δυο αξιωματούχους, τους υπάτους, με ίσες αρμοδιότητες και με θητεία ενός έτους. Οι ύπατοι κυβερνούσαν σε στενή συνεργασία με τη Σύγκλητο, που αρχικά συγκροτούνταν και αυτή από ευγενείς και ήταν ένα συμβουλευτικό συλλογικό όργανο. Σύγκλητος με συμβουλευτικές αρμοδιότητες υπήρχε και στη διάρκεια της βασιλείας, αλλά οι ισόβιοι μονάρχες, με λίγες εξαιρέσεις, δεν το θεωρούν πάντα υποχρέωσή τους να ακούν συμβουλές και εισηγήσεις, ενώ ένας αξιωματούχος με ετήσια θητεία το βρίσκει μάλλον πιο δύσκολο να κάνει του κεφαλιού του. Έτσι, παρά τη ζηλότυπη διατήρηση της εξουσίας μέσα στον κύκλο των ευγενών, μπορούμε να μιλάμε για ίχνη εκδημοκρατισμού του ρωμαϊκού πολιτεύματος.
Αυτή η διαδικασία εκδημοκρατισμού εντάθηκε μέσα στα επόμενα διακόσια περίπου χρόνια και είχε ως αποτέλεσμα την πολιτική και κοινωνική προκοπή των μη ευγενών ελεύθερων πολιτών, των πληβείων, οι οποίοι τελικά διείσδυσαν σε όλο το φάσμα των πολιτικών αξιωμάτων. Αυτή η διείσδυση δεν έγινε βέβαια επειδή η άρχουσα τάξη αποφάσισε από μόνη της να παραχωρήσει προνόμια στον λαό. Προηγήθηκαν ταξικές συγκρούσεις στη διάρκεια των οποίων οι πληβείοι οργανώθηκαν πολιτικά, δημιούργησαν τους δικούς τους αμυντικούς θεσμούς, όπως ήταν η δημαρχία, και συχνά κατέφυγαν και στη βία.
Εδώ θα πρέπει να ξαναθυμηθούμε τις παραδοσιακές ρωμαϊκές αρετές για τις οποίες κάναμε λόγο πιο πάνω, και πρώτα πρώτα τις αρετές της πρακτικότητας και της κοινωνικής πειθαρχίας. Ο απλός λαός, που δεν είχε ουσιαστικά πολιτικά προνόμια και υπέφερε από τις αλλεπάλληλες οικονομικές κρίσεις, έδειξε αξιοθαύμαστη υπομονή και οργανωτικό πνεύμα· από την άλλη πλευρά, οι ευγενείς καταλάβαιναν συχνά ότι ορισμένες παραχωρήσεις ήταν αναγκαίες προκειμένου να διατηρηθεί η κοινωνική ειρήνη, και υπήρξαν πατρίκιοι με φιλολαϊκά αισθήματα που συναίνεσαν σε παραχωρήσεις προς τους πληβείους. Σε πολλές περιπτώσεις, εμφύλιες συγκρούσεις αποφεύχθηκαν εξαιτίας αυτής της διάθεσης πολιτικού συμβιβασμού που έδειξαν και οι δυο πλευρές. Με τον τρόπο αυτό η Ρώμη κατόρθωσε να εγκαταστήσει μια «αριστοκρατική δημοκρατία» - παράδοξο αλλά αληθινό, και κυρίως αποτελεσματικό. Το 366 π.Χ. εξελέγη ο πρώτος πληβείος ύπατος και το γεγονός αυτό άνοιξε την πόρτα σε όλα τα υπόλοιπα αξιώματα για τους πληβείους· και η ίδια η Σύγκλητος, που είχε αποκτήσει αυξημένες αρμοδιότητες και επόπτευε την άσκηση της εξουσίας, έπαψε να είναι αποκλειστικό προνόμιο της παλιάς αριστοκρατίας.
Ελάχιστες κοινωνίες, είτε στην αρχαιότητα είτε στον Μεσαίωνα και τους νεότερους χρόνους, έδειξαν τέτοια ικανότητα πολιτικής προσαρμογής και ρεαλιστικών συμβιβασμών. Οι καλοί νοικοκυραίοι της παλιάς Ρώμης αποδείχτηκαν σοφοί πολίτες και πολιτικοί. Οι Ρωμαίοι ήταν πολύ πιο γνωστικοί από όσο πίστευε ο Αστερίξ και η παρέα του. Οργανωμένοι εσωτερικά, με ένα άγραφο αλλά σεβαστό από όλους σύνταγμα, έχοντας κατορθώσει να ενώσουν υπό την ηγεσία τους και τις άλλες εθνικές ομάδες της Ιταλίας, μέχρι το 3ο αιώνα π.Χ. ήταν έτοιμοι για τις στρατιωτικές κατακτήσεις που θα τους έκαναν κύριους της οικουμένης. Ο Κικέρωνας παίνευε το σπίτι του, αλλά δεν το παίνευε χωρίς λόγο.
Θ. Παπαγγελής
Ερωτήσεις :
1)Ποιοι ανέτρεψαν τον βασιλέα στην Ρώμη ;
2) Πως τον αντικατέστησαν ;
3) Τι ήταν η Σύγκλητος;
4) Ποια η βασική διαφορά της δύναμης της Συγκλήτου επί Βασιλείας και επί Respublica ; Που οφείλονταν ,σύμφωνα με το κείμενο;
5) Τι ήταν οι πληβείοι ;
6) Κατάφεραν , τελικά , να διεισδύσουν οι πληβείοι στα ανώτερα αξιώματα ;Πως;
7)Πως οι πατροπαράδοτες "ρωμαϊκές αρετές " βοήθησαν στην οργάνωση του κράτους;
8)Γιατί ο Παπαγγελής ονομάζει το Ρωμαϊκό Πολίτευμα " αριστοκρατική δημοκρατία";
http://www.ime.gr/chronos/07/gr/society/index10.html |
Τι είδους λαός ήταν αυτοί οι Ρωμαίοι; Αν πιστέψουμε τον Αστερίξ, που τους γνώριζε από πρώτο χέρι, ήταν τρελοί. Δυστυχώς ή ευτυχώς, εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να τους γνωρίσουμε από τόσο κοντά· έχουμε, όμως, τα γραπτά που μας άφησαν οι ίδιοι οι Ρωμαίοι, τα κτίρια και τα μνημεία τους, καθώς και τις μαρτυρίες άλλων λαών της αρχαιότητας. Και όλα αυτά μάλλον διαψεύδουν τον Αστερίξ.
Στις πρώτες αρχές της, η ρωμαϊκή κοινωνία ήταν καθαρά αγροτική και στηριζόταν στη συνοχή της οικογένειας, που ήταν πατριαρχική. Οι πάντες όφειλαν τυφλή υπακοή στον πατέρα-αφέντη, κι αυτός είχε κάτω από την αυστηρή επίβλεψή του τους πάντες και τα πάντα: τη σύζυγο, τα παιδιά, τους υπηρέτες, τα ζωντανά και τα σπαρτά. Καλός άνθρωπος για τους Ρωμαίους σήμαινε καλός νοικοκύρης· και ο καλός νοικοκύρης έπρεπε πάνω απ᾽ όλα να διακρίνεται από πνεύμα οικονομίας. Στην καλύτερη περίπτωση αυτό σήμαινε ότι τα έξοδα δεν ήταν περισσότερα από τα έσοδα και όλοι είχαν ακριβώς ό,τι χρειάζονταν για να ζουν με αξιοπρέπεια· στη χειρότερη περίπτωση σήμαινε απλώς τσιγκουνιά. Ως φαίνεται, οι παλιοί Ρωμαίοι ήταν βασικά τσιγκούνηδες - αλλά αυτό δεν το πρόσεξε ο Αστερίξ.
Μια καλή απόδειξη γι᾽ αυτό μπορούμε να βρούμε στο βιβλίο που έγραψε ένας πολύ σημαντικός Ρωμαίος. Έζησε από το 234 μέχρι το 149 π.Χ., τον λέγανε Κάτωνα, κουρευόταν και χαμογελούσε σπάνια, αλλά ήταν έντιμος και τον εμπιστεύονταν όλοι οι συμπολίτες του. Το βιβλίο του είχε για θέμα τη διαχείριση του νοικοκυριού και κυρίως τα καθήκοντα του γεωργού στη διάρκεια του χρόνου. Γράφει, λοιπόν, ο γερο-Κάτωνας ότι ένας καλός νοικοκύρης πρέπει να φροντίζει έγκαιρα τις εποχιακές γεωργικές εργασίες, να κάνει τακτική συντήρηση στα γεωργικά του εργαλεία για να τα διατηρεί σε καλή κατάσταση και να μην κάνει περιττά έξοδα για πράγματα, αλλά και για πρόσωπα, που είναι άχρηστα:
Αν οι δούλοι αρρωστήσουν, αυτό σημαίνει ότι έτρωγαν περισσότερο από όσο έπρεπε. Τα γερασμένα βόδια, το παλιό αλέτρι, τα παλιά εργαλεία, ο γερασμένος και ο άρρωστος δούλος πρέπει να πουλιούνται. Ο αφέντης του σπιτιού πρέπει γενικά να πουλάει και όχι να αγοράζει.
Δεν ξέρουμε αν το βιβλίο του Κάτωνα έγινε «μπεστ σέλερ»· αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι οι παλιοί Ρωμαίοι θα συμφωνούσαν λίγο πολύ με αυτές τις απόψεις, όχι τόσο επειδή ήταν σκληροί και απάνθρωποι αλλά μάλλον επειδή αγαπούσαν τις πρακτικές λύσεις.
Αυτό το πρακτικό πνεύμα το καλλιεργούσαν από τα πρώτα κιόλας μαθητικά τους χρόνια. Ο Οράτιος, ένας πολύ σημαντικός ρωμαίος ποιητής, αφηγείται το ακόλουθο στιγμιότυπο: σε μια τάξη του δημοτικού τα παιδιά μαθαίνουν πρόσθεση και αφαίρεση· ο δάσκαλος βάζει ασκήσεις και ενθουσιάζεται όταν ακούει τις σωστές απαντήσεις. «Μπράβο, παιδιά!» λέει. «Μεθαύριο που θα μεγαλώσετε θα γίνετε σωστοί νοικοκύρηδες.» Ο Κάτωνας θα συμφωνούσε απόλυτα:
Οι πρόγονοί μας δεν είχαν σε καμιά εκτίμηση την ποίηση, και όποιον ασχολούνταν μ᾽ αυτήν τον χαρακτήριζαν τσαρλατάνο και αγύρτη.
Τάδε έφη ο γερο-Κάτωνας. Είναι αμφίβολο αν ο άνθρωπος αυτός πείστηκε ποτέ ότι οι ποιητές χρειάζονται.
Οι Ρωμαίοι τηρούσαν ευλαβικά τα ήθη και τα έθιμα των προγόνων τους. Βαθμιαία η κοινωνία τους διαμόρφωσε ένα σύνολο αξιών και αρχών που, όπως ήθελαν να πιστεύουν οι ίδιοι, χαρακτήριζε το ρωμαϊκό έθνος από παλιά. Τέτοιες αρετές ήταν, για παράδειγμα, η σοβαρότητα της συμπεριφοράς, η κοινωνική ευπρέπεια, ο λιτός τρόπος ζωής και ο σεβασμός τόσο για την οικογένεια όσο και για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Είναι αλήθεια ότι όλοι οι λαοί διαθέτουν έναν δικό τους κατάλογο με εθνικές αρετές· όμως, τουλάχιστο στην αρχαιότητα, οι Ρωμαίοι είναι οι μόνοι που διαφημίζουν τόσο επίμονα τα εθνικά τους προσόντα και οι μόνοι που χρησιμοποιούν τόσο συστηματικά τα προγονικά «ήθη και έθιμα» ως το σημαντικότερο παιδαγωγικό μέσο. Ένα καλό παράδειγμα τέτοιας αυτοδιαφήμισης μας δίνει ο Κικέρωνας, μεγάλος ρήτορας και πολιτικός:
Ποιος άλλος λαός έδειξε τέτοια σοβαρότητα συμπεριφοράς, τέτοια σταθερότητα χαρακτήρα, τέτοιο ηρωισμό, τέτοια χρηστότητα ήθους, τέτοια εντιμότητα; Ποιοι διέπρεψαν τόσο σε κάθε είδος αρετής ώστε να μπορούν να συγκριθούν με τους πατεράδες μας;
Φυσικά ο Κικέρωνας δεν περιμένει απάντηση (η ερώτηση είναι, όπως λέμε, απλώς ρητορική) - ή, μάλλον, η μόνη απάντηση που περιμένει είναι: «κανείς άλλος». Αλλά την ίδια απάντηση δεν περιμένουν όλοι εκείνοι, σε όποια εθνικότητα και αν ανήκουν, που αναλαμβάνουν να εκφωνήσουν πανηγυρικούς λόγους σε εθνικές γιορτές και επετείους; Όλοι παινεύουμε κάποτε το σπίτι μας για να μην πέσει και μας πλακώσει. Το ερώτημα είναι αν και πόσο το σπίτι μας αξίζει αντικειμενικά το παίνεμα. Και στην περίπτωσή μας: αξίζει τόσο παίνεμα το σπίτι που παινεύει ο Κικέρωνας;
Η αλήθεια είναι ότι ανάμεσα στις διάφορες εθνικές ομάδες που κατοικούσαν στην ιταλική χερσόνησο οι Ρωμαίοι ήταν αυτοί που κατάφεραν να επιβάλουν σταδιακά τη στρατιωτική και πολιτική κυριαρχία τους, να ενώσουν όλη την Ιταλία κάτω από την ηγεμονία τους και στη συνέχεια να επεκταθούν όχι μόνο σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου αλλά και σε πολλές βορειότερες περιοχές της Ευρώπης. Πώς και γιατί απέκτησε τέτοια δύναμη η μικρή και κλειστή γεωργική κοινωνία που αρχικά ήταν περιορισμένη στο Λάτιο, μια περιοχή της κεντρικής Ιταλίας που είχε για πρωτεύουσα της τη Ρώμη;
Η απάντηση που θα έδιναν ο γερο-Κάτωνας, ο Κικέρωνας, αλλά και οι περισσότεροι απλοί Ρωμαίοι είναι: επειδή το ρωμαϊκό έθνος διατήρησε τις αρχές και τις αξίες των παλιών Ρωμαίων. Την ίδια απάντηση φαίνεται να δίνουν και πολλοί σύγχρονοί μας μελετητές της ρωμαϊκής ιστορίας. Και αν τόσοι πολλοί συμφωνούν, τότε ένα μέρος τουλάχιστο της αλήθειας πρέπει να βρίσκεται πράγματι σ᾽ αυτή την απάντηση.
του Θ. Παπαγγελή
Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας & Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών
Ερωτήσεις :
1) Τι είδους κοινωνία ήταν η Ρωμαϊκή στις αρχές της;
2) Ποιες οι απόψεις του Κάτωνα για τον ¨καλό " Ρωμαίο;
3) Από που φαίνεται , στο κείμενο , το πρακτικό πνεύμα των Ρωμαίων;
4)Ποια είναι η κυρίαρχη άποψη , τόσο κατά την Αρχαιότητα ,όσο και σε μερίδα σύγχρονων επιστημόνων για την επιτυχία των Ρωμαίων ;
Από το ιστολόγιο της κυρίας Ντίνας Τσίωρου ,
Σχολικές Δοκιμές http://sxolikesdokimes.blogspot.com/
Κείμενο
“Παγωμένη μπάλα”
Εφόσον συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως η εικόνα μιλάει από μόνη της, και μία φορά μονάχα αν δούμε τα δύο σημαδιακά βίντεο από την Κενόσα του Ουισκόνσιν, θα καταλάβουμε πόσο βαθιά ηττημένη χώρα είναι σήμερα οι ΗΠΑ, κοινωνικά, ηθικά και πολιτισμικά. Και πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να γίνει όλεθρος η ήττα, αν στις προεδρικές εκλογές επιβραβευθούν ο Ντόναλντ Τραμπ και ο τραμπισμός.
Στο ένα βίντεο ο λευκός αστυνομικός πυροβολεί με πισώπλατη παλικαριά επτά φορές τον αφροαμερικανό Τζέικομπ Μπλέικ, στην πόρτα του αυτοκινήτου του και μπροστά στα τρία ανήλικα παιδιά του. Άλλη μια μέρα στη δουλειά για τον λευκό, άλλη μια μέρα στον φόβο και τον κίνδυνο για τον μαύρο· είχε λέει μαχαίρι στο κάθισμα του συνοδηγού, μόνο που το ανακάλυψαν με κάμποσες μέρες καθυστέρηση. Το είπε με τον τρόπο του ο παλαίμαχος αστέρας του ΝΒΑ Βινς Κάρτερ: «Όταν βγάζω τα σκουπίδια, παίρνω πάντα μαζί μου το κινητό και την ταυτότητά μου». Μπορεί να είναι πασίγνωστος, αλλά παραμένει μαύρος. Δηλαδή, για τη νοοτροπία του «μέσου λευκού Αμερικανού», και του Τραμπ, παραμένει δυνάμει ή εκ φύσεως παραβατικός, άρα στόχος.
Στο δεύτερο βίντεο ένας έφηβος λευκός, βαριά οπλισμένος, ανεβοκατεβαίνει τον δρόμο σαν κινούμενη απειλή, αλλά και με το ύφος του κληρονομικού ιδιοκτήτη της χώρας. Κάποια στιγμή πυροβολεί και σκοτώνει, ο κόσμος τον κυνηγάει και φωνάζει στους αστυνομικούς να τον συλλάβουν, κι αυτός πυροβολεί, στα τυφλά πια, και ξανασκοτώνει. Κι ύστερα, με το καμάρι του θηρευτή που μόλις πέτυχε τον στόχο του, περνάει ανενόχλητος ανάμεσα στους ενστόλους και εξαφανίζεται. Κατάφεραν να τον συλλάβουν ώρες αργότερα, κι έπειτα από τη μαζική κατακραυγή σε άλλη πολιτεία. Τώρα, ο δεκαεπτάχρονος Κάιλ Ριτενχάουζ κατηγορείται για δύο φόνους.
Στο ΝΒΑ το συζητούσαν μέρες. Τα δύο βίντεο είχαν συγκλονίσει τους παίκτες στη «φούσκα» τους, που δεν ήταν βέβαια κοινωνικά αδιάβροχη. Έβλεπαν ότι τα συνθήματα στις φανέλες δεν αρκούσαν. Και πάγωσαν το παιχνίδι. Είπαν «δεν πάει άλλο», με πρώτους τους Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη και του Θανάση Αντετοκούνμπο. Η απόφαση των «Ελαφιών» δεν ήταν απροσδόκητη. Πρώτη η δική τους ομάδα διαδήλωσε σύσσωμη τον Ιούνιο κατά του ρατσισμού, μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Τώρα πια, ο Τραμπ δεν μπορεί να λέει ότι «είναι απλώς κάτι τύποι που παίζουν μ’ ένα τόπι».
(Παντελής Μπουκάλας, 28-8-2020/
https://www.kathimerini.gr/1093703/opinion/epikairothta/politikh/pagwmenh-mpala)
Κατανόηση κειμένου
1. Το παραπάνω άρθρο αναφέρεται σε τρία γεγονότα που συνέβησαν τον τελευταίο καιρό στις ΗΠΑ. α) Προσπαθήστε να ξεχωρίσετε και να παρουσιάσετε με συντομία και σαφήνεια τα γεγονότα αυτά.
β) Να εξηγήσετε ποια σχέση υπάρχει ανάμεσα σε αυτά τα γεγονότα, ποια είναι τα στοιχεία που τα συνδέουν.
2. α) Πώς συνδέεται ο τίτλος του άρθρου με το περιεχόμενό του; β) Ποιο σχήμα λόγου υπάρχει στον τίτλο και ποιο είναι το αποτέλεσμα της χρήσης του;
Επεξεργασία κειμένου
1. Ποιος είναι ο σκοπός σύνταξης του άρθρου;
2. Σχολιάζουμε τη χρήση εισαγωγικών στην τελευταία παράγραφο. Ποιος είναι ο ρόλος τους σε κάθε περίπτωση;
3. Διατυπώνουμε το θέμα του άρθρου.
4. Ο συντάκτης του άρθρου εκφράζει μία πολιτική θέση/άποψη. Ποια είναι αυτή και από ποια σημεία του κειμένου βγάζουμε το συμπέρασμά μας;
5. “Εφόσον συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως η εικόνα μιλάει από μόνη της, και μία φορά μονάχα αν δούμε τα δύο σημαδιακά βίντεο από την Κενόσα του Ουισκόνσιν, θα καταλάβουμε πόσο βαθιά ηττημένη χώρα είναι σήμερα οι ΗΠΑ, κοινωνικά, ηθικά και πολιτισμικά.”
α) Εντοπίζουμε τις δευτερεύουσες προτάσεις στο παραπάνω απόσπασμα και κάνουμε πλήρη συντακτική αναγνώριση σε καθεμία από αυτές.
β) Εντοπίζουμε τις δύο αναφορικές προτάσεις στην τελευταία παράγραφο και εξηγούμε τη χρήση ή τη μη χρήση κόμματος πριν από αυτές.
Παραγωγή λόγου
Ποια είναι η δική σας άποψη για την αντίδραση των παικτών του ΝΒΑ; Να την παρουσιάσετε σε ένα κείμενο 200 π. λέξεων (συμφωνία, διαφωνία, προβληματισμός, αμφιβολία…). [Αν θέλετε, πριν γράψετε την άποψή σας, μπορείτε να αναζητήσετε στο διαδίκτυο επιπλέον στοιχεία για το γεγονός αυτό, ώστε να διαμορφώσετε μια πληρέστερη εικόνα.]
ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ
1. Η Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως
2. Ιουστινιανός : Το νομοθετικό του έργο .
3. Η εμφάνιση και η κάθοδος των Σλάβων κατά τον 6ο αιώνα π. Χ.
4.Τα Γερμανικά φύλα στην Ευρώπη
5. Άραβες , Προϊσλαμικός Πολιτισμός
6.Ισλαμικός Πολιτισμός : Αρχιτεκτονική .
7. Ισλαμικός Πολιτισμός :Ποίηση
8. Ισλαμικός Πολιτισμός : Ζωγραφική
9.Η εικονομαχία ,μέσα από την οπτική του Lemerle
10. Βούλγαροι : Καταγωγή /Γλώσσα ,εγκατάσταση στα Βαλκάνια , οργάνωση .
11.Οι Μεροβίγγιοι ( Φράγκοι Βασιλείς κατά το α μισό του Μεσαίωνα)
12. Κάρολος Μαρτέλος
13. Πιπίνος Βραχύς
14. Κάρολος ο Μέγας ή Καρλομάγνος : Διοίκηση
15. Κάρολος ο Μέγας ή Καρλομάγνος : Τέχνες
16. Κάρολος ο Μέγας ή Καρλομάγνος : Γράμματα
17. Εκχριστιανισμός των Σλάβων / Κύριλλος , Μεθόδιος , Αλφάβητο .
18. Οι Δυνατοί , Η μεγάλη γαιοκτησία . Οι αγρότες .Νόμοι κατά των Δυνατών .
19. Το εμπόριο και η βιοτεχνία . Συστήματα .Επαρχικό βιβλίο .
20.Ο θεσμός του Αυτοκράτορα .
21. Η Νομοθεσία των Ισαύρων
22.Η Νομοθεσία των Μακεδόνων .
23. Η Βυζαντινή Διπλωματία .
24.Οι Ρώσοι : Καταγωγή ,δημιουργία κρατικής οργάνωσης , εκχριστιανισμός.
25. Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία του Γερμανικού Έθνους .
26. Βενετία : Δημιουργία της Πόλεως και άνοδός της μέχρι τον 13ο αιώνα .
27. Οι Νορμανδοί
28. Οι Ούγγροι
29. Η Φεουδαρχική Κοινωνία : οι συνθήκες ζωής και η διανοητική ατμόσφαιρα ( Marc Bloch)
30. Ο Βασαλικός θεσμός και το φέουδο ( Marc Bloch)
31. Φεουδαρχία : Δεσμοί εξάρτησης στις κατώτερες τάξεις .( M. Bloch)
32. Οι ευγενείς (Marc Bloch)
33. Η ιπποσύνη
34.Ο κλήρος και οι επαγγελματικές τάξεις.
35.Φεουδαρχικό
σύστημα και δικαιοσύνη ( M. Bloch)
36.Φεουδαρχικό
σύστημα Βασιλική εξουσία και ηγεμονίες (M. Bloch)
37.Ο
Φεουδαλισμός ,ως κοινωνικός τύπος και οι επιβιώσεις του στον χρόνο (Μ. Bloch)
38.Αυτοκράτορες
και Πάπες στην Μεσαιωνική Δύση (Nicholas David)
39.Η
Αγγλία κατά τον Μεσαίωνα
40.Η
Γαλλία κατά τον Μεσαίωνα
41.Ευγενείς
και Σταυροφόροι (Nicholas David)
42.Πνευματικός
βίος κατά τα μέσα του Μεσαίωνα ( Nicholas David)
43.Ο
ύστερος Μεσαίωνας / οικονομία -κοινωνία ( Nicholas David)
44.Διακυβέρνηση
και πολιτική κατά τον ύστερο Μεσαίωνα ( Nicholas David) )
45.Κράτος
, νους και πνεύμα στην Ευρώπη του ύστερου Μεσαίωνα ( Nicholas David)
46.Αρχιτεκτονική
κατά τον Μεσαίωνα
47.Μουσική
κατά τον Μεσαίωνα
48.Ζωγραφική
κατά τον Μεσαίωνα
49.Αναγέννηση
: Μουσική
50.Αναγέννηση
: Ζωγραφική
51.Αναγέννηση
: Αρχιτεκτονική
52.Αναγέννηση:
Θερβάντες, Δον Κιχώτης
53.Αναγέννηση
:Σαίξπηρ
54.Αναγέννηση
: Πετράρχης
55.Αναγέννηση
: Επιστήμη
57.Εγκυκλοπαίδεια
και Εγκυκλοπαιδιστές
58.Ρουσώ
¨Παρουσίαση ενός έργου του
59.Ντιντερό
: Ένα έργο του
60.Βολταίρος
: Ένα έργο του .
ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ :
Η επανεμφάνιση γλωσσικού στοιχείου στον λόγο .
Βασικός μηχανισμός συνοχής και συνεκτικότητας του κειμένου , στοιχείο εμπλοκής του ομιλούντος / στον προφορικό λόγο , σημαντική πηγή πληροφορητικότητας .Οργανώνει την πληροφορία προσφέροντας ένα σταθερό πλαίσιο το οποίο εμπλουτίζεται με νέα στοιχεία . Αποκαλύπτει τους θεματικούς πόλους του κειμένου , έχει απεικονιστικό ρόλο ( μίμηση της πραγματικότητας ) . Συχνά έχει ως στόχο την επίτευξη ρυθμού (πολιτικά συνθήματα , διαφημιστικά κείμενα ).
Η μελέτη της Επανάληψης είναι ένα βασικό " κλειδί" για την ερμηνεία του κειμένου .
( κειμενικός δείκτης , σχήμα λόγου ).
Δεν είναι "στολίδι" επικαθήμενο αλλά φορέας νοήματος .
Είδη επανάληψης :
1) Ολική (ή αυτούσια ή κατά λέξη ) επανάληψη.
2) Μερική (όταν είναι φωνολογική τότε έχουμε την παρήχηση και την ομοιοκαταληξία .Προσθέτει έμφαση στο μήνυμα , προσελκύει την προσοχή , )
3) Δομική Επανάληψη
4) Νοηματική Επανάληψη ( παράφραση )
Παρατηρούμε την κάθε επανάληψη , επισημαίνουμε τα χαρακτηριστικά της και μετά προσπαθούμε να δούμε τον ρόλο της μέσα στο κείμενο . Τι προσφέρει δηλαδή , στον λόγο .
Η ερμηνεία μπορεί να στηρίζεται σε μια θεωρία για την επανάληψη , επικεντρώνεται όμως στην μοναδικότητα του ρόλου της στην συγκεκριμένη περίπτωση .
Συχνά συνυπάρχουν πολλές ερμηνείες .Είναι όλες αποδεκτές αν στηρίξουμε την άποψή μας σε στοιχεία του κειμένου .
Άσκηση :
1)Να βρείτε τις επαναλήψεις του κάθε ποιήματος και να επιχειρήσετε να εντοπίσετε τον ρόλο που παίζουν .
Εκεί που αναρωτιέσαι για πράγματα που πρώτη φορά
αντικρίζεις
για πράγματα χιλιοειπωμένα που έχουν πια περάσει
για πράγματα που ξαφνιάζουν κι ας γίνονται κάθε μέρα
για πράγματα που έλεγες δεν θα συμβούν ποτέ
και τώρα συμβαίνουν μπρος στα μάτια σου
γι´ άλλα που επαναλαμβάνονται μ´ελάχιστες παραλλαγές
για πράγματα που πουλιούνται μόλις πιάσουν
κατάλληλη τιμή
για πράγματα που σάπισαν με το πέρασμα του καιρού
ή που ήσαν σάπια απ ‘ την αρχή και δεν το έβλεπες
εκεί που απορείς για πράγματα που μπόρεσες να κάνεις
για πράγματα σοβαρά ή ανόητα που ρίσκαρες τη ζωή σου
για πράγματα σημαντικά που τα κατάλαβες αργότερα
για πράγματα που τα φοβήθηκες κι απέφυγες
ν´αναλάβεις
για πράγματα που τα προγραμμάτισες και δεν σου βγήκαν
γι´ άλλα που τα σχεδίασαν άλλοι και βγήκαν διαφορετικά
για πράγματα που σου έτυχαν χωρίς να τα περιμένεις
για πράγματα που μόνο τα ονειρεύτηκες
και κάποτε, μία στις χίλιες πραγματώθηκαν…
Εκεί απάνω σε βρίσκει η ποίηση.
Τίτος Πατρίκιος
2 ) Μίλτος Σαχτούρης
Φεγγάρι πεθαμένο μου
γιὰ ξαναβγὲς καὶ πάλι
θέλω νὰ δῶ τὸ αἷμα σου
δὲν ἔκαιγες λυχνάρι
φώτιζες
τὸ φοβισμένο πρόσωπο
θέλω νὰ δῶ
τὸ φοβισμένο πρόσωπο
τώρα
πάλι καὶ πάλι
τότε
ὅλο τὸ σῶμα μου ἦταν
μιὰ πληγὴ
φεγγάρι
μιὰ πηγὴ
καὶ φώτιζε
τῆς νύχτας τὸ σκοτάδι
Φεγγάρι πεθαμένο μου
θέλω νὰ δῶ τὸ αἷμα σου
τώρα
πάλι καὶ πάλι
3)
Ο Έρωτας είναι ο θάνατοςκαθώς περιμένω μέρες και μέρεςγια να γυρίσειςέτσι που τριγυρίζεις τα νησιά5νησιά θανάτου καθώς περιμένωτόσες ημέρες κι ώρες θανάτουγια να γυρίσειςγιατί έρωτας είναι ο θάνατοςαπ’ του θανάτου τα νησιά10να ξαναρθείς. |
Ξεκινάμε δυναμικά την εργασία μας
με τα κείμενα , γιατί
η Γλώσσα μαθαίνεται μέσα από τα κείμενα
Ξαναθυμόμαστε από πέρσι ότι :
η Γλώσσα είναι επικοινωνία , έκφραση , σκέψη , εξουσία , πράξη .
Η γλώσσα είναι δημιουργική .Μπορούμε να φτιάξουμε , ως ομιλητές άπειρο αριθμό κειμένων καινούριων και τα κείμενά μας να γίνουν κατανοητά από τους ομιλητές της γλώσσας ακόμα κι αν τα ακούν πρώτη φορά .
Ξαναθυμόμαστε τι είναι κείμενο και ποιοι οι κειμενικοί παράγοντες
Ασκήσεις :
Επισκέπτεστε όλες τις περσινές αναρτήσεις του ιστολογίου "Ανοικείωση " που αναφέρονται στην Γλώσσα (Α2 - Γ2 ) Όποια άσκηση δεν την έχετε κάνει , μπορείτε να αρχίσετε να την κάνετε .Επίσης να κοιτάτε και τις φετινές αναρτήσεις για την Γλώσσα στο Γ2 . Η ύλη είναι κοινή και απεριόριστη ! Όσες περισσότερες ασκήσεις ,τόσο το καλύτερο . Θέλει σύστημα !
Από την ηλεκτρονική εφημερίδα Pressenza διαλέγετε όποιο κείμενο θέλετε , υπογραμμίζετε τα βασικά , βρίσκετε αρχικά θέμα , θέση/εις και μετά προχωράμε σε άλλες ερωτήσεις .
Οι εργασίες μπορούν να αποστέλλονται ηλεκτρονικά μέσω googledocs .