Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

Β1-Β2 : ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ίδρυση της Ρώμης τοποθετείται στα μέσα του 8ου π. Χ. αιώνα και χάνεται στον μύθο . Ρώμος και Ρωμύλος , Αινείας ή Οδυσσέας  φαίνεται να είναι οι ιδρυτές σύμφωνα με την Μυθολογία .

Ελλείψει ιστορικών μαρτυριών μπορεί η Γλωσσολογία να μας δώσει ασφαλή στοιχεία για την καταγωγή των Ρωμαίων , οι οποία ήταν Λατίνοι , Ινδοευρωπαϊκό φύλο  που ήρθε από τον Βορρά κι εγκαταστάθηκε στην ιταλική χερσόνησο κατά το2000 π. Χ. ( Την ίδια εποχή που οι Ινδοευρωπαϊκής καταγωγής Έλληνες κατέβηκαν στην νότια Βαλκανική )

Πρώτο Πολίτευμα Βασιλεία μέχρι το 400 π.Χ. περίπου . Ο τελευταίος Βασιλιάς ο Ταρκύνιος Ελληνικής και Ετρουσκικής καταγωγής .
Μεγάλη η επίδραση των Ετρούσκων/ Τυρρηνών που κατείχαν αρχικά την Ρώμη και την οργάνωσαν ,ως πόλη Η έξωση των Τυρρηνών βασιλέων από την Ρώμη συμπίπτει με την παρακμή των Τυρηννών που οφείλονταν και στον ανταγωνισμό τους με τους Έλληνες της Μεγάλης Ελλάδας .

Η επίδραση των Ελλήνων είναι μεγάλη κατά την Αρχαϊκή Περίοδο .Χαρακτηριστική η εισαγωγή ελληνικών θεοτήτων στην Ρώμη .

Res Publica , μια «αριστοκρατική δημοκρατία»

Αντικατάσταση του Βασιλέα από δυο Υπάτους με ετήσια θητεία . εκλεγμένους από την Σύγκλητο .Σε περίοδο μεγάλου κινδύνου παραχωρούσαν την εξουσία , μόνο για 6 μήνες σ έναν δικτάτορα (στρατηγό αυτοκράτορα ) , στρατηγοί με διάφορες διοικητικές αρμοδιότητες . οι Δήμαρχοι (προστάτες των πληβείων έναντι της αριστοκρατικής αυθαιρεσίας .- δικαίωμα veto για τις αρνητικές για τον λαό αποφάσεις των άλλων αρχόντων . Δυο τιμητές ( απογραφή των πολιτών και κατάταξη ανά φυλές ) ,  απέκτησαν μεγάλη αίγλη με την πάροδο των χρόνων , διαχειρίζονταν το δημόσιο χρήμα και είχαν την "επιμέλεια των ηθών " Σύγκλητος :μέλη ισόβια , ανυπεύθυνα και από πολύ πλούσιες οικογένειες .Η πηγή εξουσίας της Συγκλήτου ήταν το κύρος των μελών της .Επαφές με ξένες δυνάμεις , επιστασία του δημόσιου χρήματος .ανεφοδιασμός κατά τις εκστρατείες , οργάνωση θριάμβων , συμβουλευτικό σώμα για τους άρχοντες .

Κάθε πολίτης μπορούσε να εκλεγεί ,αρκεί να ήταν " τέλειος " , να είχε μια ορισμένη περιουσία  ( επειδή ήταν άμισθοι ), άμεμπτο ήθος και να έχει συμπληρώσει αριθμό εκστρατειών .

Μέχρι τον 3ο π. Χ. αιώνα σχεδόν κλειστή αγροτική οικονομία . Πάρθηκαν μέτρα για την άμβλυνση του ανταγωνισμού ανάμεσα στις κοινωνικές ομάδες . Αποκατάσταση ακτημόνων με την ίδρυση αποικιών . Ευνοείται η δημογραφική άνοδος και έτσι η δημιουργία πολυάριθμου στρατού . Συντηρητική κοινωνία παρ όλες τις ελληνικές επιδράσεις .
Ο Β Καρχηδονιακός Πόλεμος (218-201πΧ ) ανέτρεψε το σκηνικό . Λάφυρα , κατεστραμμένοι αγροί από τον πόλεμο και την στράτευση των ιδιοκτητών τους αγροτών , αύξηση του αριθμού των δούλων για τις καλλιέργειες άνοιξαν το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών . Η ανάγκη ανεφοδιασμού των στρατευμάτων και η καταστροφή των Ελληνικών πόλεων ,οδήγησε στην δημιουργία εμπορικής τάξης Ρωμαίων .

Τρεις Εκκλησίες του Δήμου :

Η φρατρική (  comitia curiata ) Θρησκευτικής σημασίας δικαιοδοσίες .
Η λοχίτης ( comitia centuriata ) Στρατιωτική σημασίας . Ψήφιση νόμων , Εκλογή αρχόντων . Τιμωρία με υψηλές ποινές .Κήρυξη  ή  κατάπαυση πολέμου .
Φυλετική Εκκλησία ( comitia populi tributa) Συμμετέχουν κατά φυλές . Ήσσονος σημασίας νόμοι και δικαστήρια .

Ανεπίσημες συγκεντρώσεις πληβείων που οι αποφάσεις τους είχαν ισχύ νόμου .Εκλογή Δημάρχων 


Η Κοινωνία της Ρώμης :

Συγκλητικοί/ Πατρίκιοι  : ( H συγκλητική τάξη (ordo senatorius) ήταν μία από τις δύο ηγετικές ομάδες της ρωμαϊκής κοινωνίας, η οποία κατείχε τα σημαντικότερα αξιώματα στο διοικητικό μηχανισμό και πιο συγκεκριμένα στην πολιτική, στη δικαιοσύνη και στο στρατό.   Το 2ο αιώνα μ.X. και εξής, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στον αριθμό των υπηκόων των ρωμαϊκών επαρχιών που γίνονταν δεκτοί στη Σύγκλητο. Με αυτό τον τρόπο έπαψε να αποτελεί ένα πολιτικό σώμα της πόλης Pώμης και έγινε σταδιακά ένα αποκλειστικό αντιπροσωπευτικό όργανο όλης της αυτοκρατορίας. Τα μέλη της συγκλητικής τάξης διακρίνονταν ενδυματολογικά από ένα χιτώνα με πλατιά πορφυρή ταινία. )

 Ιππείς (Η οικονομική τους κατάσταση, οι σχέσεις που σύναπταν με ισχυρούς Ρωμαίους, αλλά και οι προσωπικές υπηρεσίες στο στρατό αποτελούσαν βασικούς παράγοντες που έπαιζαν ρόλο σε αυτή την κατάταξη.  Κατά την Πρώιμη Αυτοκρατορική εποχή ο βαθμός του ιππέα παραχωρούνταν επίσης σε ηγετικά στελέχη των τοπικών αριστοκρατικών γενών στις επαρχίες, όπως φαίνεται και από επιγραφικές μαρτυρίες των επαρχιών της Ελλάδας και της Ασίας )  

 Πληβείοι : (Τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία δεν είχαν τόσο εμφανή ιεραρχικά χαρακτηριστικά όσο τα ανώτερα, αλλά συμπεριελάμβαναν τις εξής ομάδες του πληθυσμού: τους εκ γενετής ελεύθερους, τους απελεύθερους και τους δούλους. )

Δούλοι :

 http://www.ime.gr/chronos/07/gr/society/index10.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου