ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΗΓΕΣ
ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΕΙΣ
http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/9609
Πηγαίνετε στην ιστοσελίδα που σας παραθέτω και δείτε την άσκηση .Αποτελείται από 4 πηγές ( πατήστε πάνω για να εμφανισθεί το κείμενο ) πάνω στις οποίες θέτει 5 ερωτήσεις (δραστηριότητες ). Στείλτε μου , σιγά - σιγά τις απαντήσεις σε google docs όπως κάνουμε πάντα . Μην ξεχνάτε να γράφετε την εκφώνηση κάθε φορά πριν την απάντηση .
Ιστορικές πηγές και βασικές αρχές σχολιασμού τους :
• Ως γνωστόν, οι ιστορικές πηγές είναι απολύτως αναγκαίες για τη μελέτη του παρελθόντος, «Χωρίς πηγές, δηλαδή ντοκουμέντα, δεν υπάρχει ιστορία». Μ’ άλλα λόγια, ο ιστορικός δεν μπορεί να αφηγείται «αυθαίρετα», με τη φαντασία του, ένα ιστορικό γεγονός. Ειδικότερα για τα πανεπιστημιακού επιπέδου μαθήματα –ιδίως στα Τμήματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας- η χρήση και ο επαρκής σχολιασμός των πηγών, τόσο στη διάρκεια των παραδόσεων όσο και στις εξετάσεις, είναι κάτι το πολύ βασικό και αυτονόητο.
• Ως προς το χρόνο που συντάχθηκαν, οι ιστορικές πηγές διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: α. σε πρωτογενείς πηγές. Είναι οι πηγές που γράφτηκαν τη στιγμή που έγινε ένα γεγονός από αυτόπτες μάρτυρες ή τουλάχιστον από συγχρόνους του γεγονότος (αφηγήσεις γεγονότων, διπλωματικά έγγραφα, αρχειακές πηγές, επίσημοι λόγοι ή διακηρύξεις, άρθρα εφημερίδων, πίνακες εμπορίου κλπ.). Γι’ αυτό το λόγο, οι πρωτογενείς πηγές είναι οι πιο σημαντικές για την προσέγγιση και ανασύνθεση του παρελθόντος, β. σε δευτερογενείς πηγές. Είναι όλες οι αναφορές σε ένα γεγονός αρκετά ή πολύ μετά το γεγονός για το οποίο μιλούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου