Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Α1-Α2 : 9ο Μάθημα Ιστορίας 


ένα παιχνίδι :

https://learningapps.org/display?v=ppw73tqw220


κι άλλο ένα :

Κίμων                                      φόρος
μέτοικος                       Άρειος Πάγος
Ελληνοταμίες                  Τριηραρχία
Εφιάλτης                   Βουλή των 500
θεωρικά χρήματα             Ευρυμέδων
Προβούλευμα                     μετοίκιον
λειτουργία                             θέατρον



Ρωτήστε για όρους που τυχόν δεν γνωρίζετε το ακριβές τους περιεχόμενο .


και μια Άσκηση :

α)Με βάση τις δυο πηγές που σας δίνονται αλλά και το αντίστοιχο λήμμα στο ηλεκτρονικό λεξικό γράψτε ένα μικρό κείμενο όπου θα εξηγείτε τι ήταν η "χορηγία " στην αρχαία Αθήνα , ποια η κοινωνική της αξία και τι σημαίνει σήμερα η λέξη .Εξηγήστε την πορεία αλλαγής περιεχομένου του όρου .β) Ποια η ετυμολογία της λέξεως Λειτουργία ; Τι σήμαινε ο όρος στην Αρχαία Αθήνα και πως άλλαξε περιεχόμενο κατά την Βυζαντινή Εποχή ;



ΕΝΑΣ ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ
ΕΚΘΕΤΕΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ
ΜΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Όταν ο Θεόπομπος ήταν επώνυμος άρχοντας, αφού ορίστηκα χορηγός σε τραγωδία, ξόδεψα 3.000 δραχμές και δύο μνες. Αργότερα, τότε που πήρα το βραβείο για την προετοιμασία ανδρικού χορού 2.000 δραχμές και άλλες 800 δραχμές για τους χορευτές του πυρρίχιου στα μεγάλα Παναθήναια. Επίσης πήρα το βραβείο ως χορηγός χορού στα Διονύσια και ξόδεψα, μαζί με την ανάθεση του τρίποδα, 3.000 δραχμές.
Λυσίας, Απολογία δωροδοκίας, 1-3 (μετ. Β.Σ.)





Αθήνα: το μνημείο του
Λυσικράτους.Το χορηγικό
μνημείο αποτυπώνει
την υπερηφάνεια του
Αθηναίου που νίκησε
στους δραματικούς αγώνες.









  

Α2 : 6ο Μάθημα Γλώσσας 





Αφού δείτε προσεκτικά το βίντεο (όσες φορές χρειαστεί ) προσπαθήστε να απαντήσετε στις εξής ερωτήσεις :

1)Ποιος ο ρόλος των πρώτων πλάνων πριν την άφιξη του τραμ ; (Παρατηρείστε τα πρόσωπα , την μουσική καθώς και τις ομιλίες που ακούγονται.

2)Μέσα στο τραμ :
 α)Τις εκφράσεις των προσώπων των επιβατών πάνω στις οποίες εστιάζει ο σκηνοθέτης .Ποιος ο ρόλος της εστίασης αυτής;
 β)Ποιες οι απόψεις που εκφράζονται στον μονόλογο της  γηραιάς  κυρίας; Πως στηρίζονται;

  γ)Επεισόδιο με ελεγκτή : Πως δημιουργείται η κωμική σκηνή ; Ρόλος ανατροπής και ανοικείωσης .

 3)Σχολιάστε τον τίτλο της ταινίας  " der Σchwarzfahrer " .Στα Γερμανικά ο τίτλος σημαίνει "λαθρεπιβάτης "  αλλά κατά λέξη "μαύρος επιβάτης ".

  4)Σχολιάστε την επιλογή του σκηνοθέτη να γυριστεί σε ασπρόμαυρο .

 5) Να σχολιάσετε  την φράση " Ποτέ μου δεν άκουσα πιο γελοία δικαιολογία "
και την φράση " μα το είδαν όλοι "

 6) Τι άλλα σημεία της ταινίας τράβηξαν ιδιαιτέρως την προσοχή σας .


Θέμα 
Θέση/εις 
Στόχος

Διηγηθείτε με όσο περισσότερες λεπτομέρειες το περιεχόμενο της ταινίας σε κάποιον που δεν την έχει δει  
Γ2 : 12ο Μάθημα για την Γλώσσα 


Κριτήριο αξιολόγησης από την Σύμβουλο των Φιλολόγων κυρία Αλεξάνδρα Δημακοπούλου 

https://blogs.sch.gr/pekespelop/files/2020/04/%CE%9A%CE%A1%CE%99%CE%A4%CE%97%CE%A1%CE%99%CE%9F-%CE%9D%CE%95-%CE%93%CE%9B%CE%A9%CE%A3%CE%A3%CE%91-%CE%9B%CE%9F%CE%93%CE%9F%CE%A4%CE%95%CE%A7%CE%9D%CE%99%CE%91-%CE%93-%CE%93%CE%95%CE%9B.pdf



κι ένα κείμενο για σκέψη...




Ανάγνωση και φοιτητές (της Βενετίας Αποστολίδου)

0
877
Μόλις ολοκλήρωσα τη διόρθωση τετρακοσίων περίπου γραπτών από τις εξετάσεις του Φεβρουαρίου. Φέτος διαπίστωσα ότι έχει αυξηθεί υπερβολικά  μια κατηγορία γραπτών η οποία πάντοτε υπήρχε: εκείνοι οι φοιτητές οι οποίοι δεν έχουν μελετήσει καθόλου, μάλλον δεν έχουν παρακολουθήσει και τα μαθήματα, αλλά είναι ευφραδείς, έχουν απόψεις επί παντός επιστητού και εννοούν να γεμίζουν τις σελίδες τους με κοινοτοπίες, με εντυπώσεις, με τα αυτονόητα της κοινής γνώμης, με ιδεολογήματα των σχολικών «εκθέσεων». Παραδίδουν ένα γραπτό καλογραμμένο, ορθογραφημένο, χωρίς «μαργαριτάρια» ακριβώς αλλά χωρίς να λέει και τίποτε ουσιαστικό και συγκεκριμένο, το οποίο, βέβαια, δεν έχει καμιά σχέση με την επιστήμη. Τα γραπτά αυτά με θλίβουν περισσότερο από εκείνα που δεν γράφουν τίποτε γιατί βλέπω ότι οι συγκεκριμένοι φοιτητές έχουν δυνατότητες. Υποθέτω πως αν μελετούσαν, θα μπορούσαν πραγματικά να σπουδάσουν, να πλησιάσουν την επιστημονική γνώση. Μερικοί από αυτούς έρχονται στο γραφείο να δουν το γραπτό τους, δυσαρεστημένοι από τον χαμηλό βαθμό τους. «Μα δεν είναι σωστά αυτά που έγραψα;» ρωτάνε. Σωστά με ποια έννοια; Επειδή τα πιστεύει ο περισσότερος κόσμος; Επειδή είναι αυτονόητα; Όπως καταλαβαίνει κανείς, υπάρχει βαθύτατο πρόβλημα γραμματισμού.
Προσπαθώ να καταλάβω πώς σκέφτονται. Μάλλον υπήρξαν καλοί μαθητές στο σχολείο αφού γράφουν σχετικά καλά. Αναρωτιέμαι μήπως αυτό τους δημιούργησε υπερβολική αυτοπεποίθηση και νομίζουν ότι αφού τα πήγαν καλά στο σχολείο θα τα πάνε καλά και στο πανεπιστήμιο, χωρίς ιδιαίτερο κόπο, χωρίς να αλλάξουν τον τρόπο που διαβάζουν και γράφουν. Υποθέτουν ότι η καθηγήτριά τους θα μείνει ευχαριστημένη από την άσφαιρη μεν, καλογραμμένη δε, φλυαρία τους. Ίσως πιστεύουν ότι δεν έχει σημασία τι λες, αλλά πώς το λες. Αν το περιτύλιγμα είναι καλό, είναι καλό και το προϊόν. Νοοτροπία της εποχής δεν είναι κι αυτή; Αν ισχύει κάτι από τα παραπάνω, σημαίνει ότι δεν έχουν καταλάβει τι είναι το πανεπιστήμιο∙ το βλέπουν σαν ένα σχολείο σαν τα άλλα. Εδώ θα μπορούσε να αντιτείνει κανείς πως η ευθύνη είναι του πανεπιστημίου που δεν τους έδωσε, μέχρι το δεύτερο και το τρίτο έτος που είναι οι δικοί μου φοιτητές, να καταλάβουν τη διαφορά. Αυτό το επιχείρημα είναι σε μεγάλο βαθμό σωστό. Ωστόσο δεν ξέρουμε αν οι φοιτητές αυτοί έρχονται στο πανεπιστήμιο και παρακολουθούν μαθήματα. Γνωρίζουμε καλά πως η παρουσία στα μαθήματα δεν είναι υποχρεωτική στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Άρα θα εκπαιδευθούν και θα αλλάξουν νοοτροπία μόνο μέσα από τις εξετάσεις; Όσο κι αν η διαδικασία της εξέτασης είναι επίσης μια μαθησιακή διαδικασία, δεν είναι βέβαια η κύρια.
΄Εγραψα παραπάνω ότι το φαινόμενο αυτό αποκαλύπτει ένα βαθύτατο πρόβλημα γραμματισμού διότι δηλώνει την ανυπαρξία προβληματισμού για μια σειρά ζητήματα: πρώτον για το τι γνωρίζω, δεύτερον για το τι γράφω, τρίτον για το ποιες είναι οι απαιτήσεις της συγκεκριμένης εξεταστικής περίστασης, τέταρτον για το ποια είναι η σχέση μεταξύ των όσων διάβασα και των όσων γράφω, πέμπτον για το ποιος είναι τελικά ο σκοπός μου, θέλω να σπουδάσω ή όχι; Θέλω απλώς να πάρω ένα πτυχίο με πέντε; Δεν επιδιώκω με όλα αυτά να κατηγορήσω το σχολείο και την εκπαίδευση που πήραν τα παιδιά μέχρι να έρθουν στο πανεπιστήμιο. Δεν ωφελεί σε τίποτε η μία εκπαιδευτική βαθμίδα να επιρρίπτει τις ευθύνες στην κατώτερή της, κάτι που γίνεται κατά κόρον. Υπάρχει έλλειμμα γραμματισμού σε όλες ανεξαιρέτως τις βαθμίδες, όπως υπάρχει και έλλειμμα φιλαναγνωσίας. Και δεν εννοώ εδώ ούτε την ανάγνωση της λογοτεχνίας ούτε την απόλαυση της ανάγνωσης. Εννοώ την σκέτη ανά-γνωση, για την ακρίβεια τη σχέση ανάγνωσης και γνώσης, την αναγνωστική περιέργεια που είναι και γνωστική περιέργεια. Εννοώ, τέλος, τη σχέση ανάγνωσης και γραφής, τη συνείδηση ότι αν δεν διαβάσω, δεν θα γράψω και καλά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα: πώς θα πείσουμε τους φοιτητές να διαβάζουν, και βέβαια όχι μόνον για τις εξετάσεις.


..κι ένα ακόμα κείμενο για τον ...κορωνοϊό :


...κι άλλο ένα !


Τα κείμενα να τα δουλέψετε με τον γνωστό τρόπο .
( Θέμα -θέσεις -στόχος του πομπού -μέσα υλοποίησης - ρόλος τίτλου - δική σας τοποθέτηση επί του κειμένου /απορίες , αντιρρήσεις , σκέψεις ...)


Β1-Β2 : 8ο Μάθημα Ιστορίας ( on line )

Στο σημερινό μάθημα  είδαμε πώς  καταπιανόμαστε με μια άσκηση με πηγές  , επισημάναμε τα οφέλη μιας  τέτοιας διαδικασίας και υπογραμμίσαμε την αξία της ενεργητικής συμμετοχής του μαθητή στο μάθημα (να πάρει στα χέρια του την διαδικασία της μάθησης ) και στον βοηθητικό ρόλο που θα πρέπει να έχει ο δάσκαλος .

Με αφορμή την πηγή από το αμέσως προηγούμενο μάθημα για το βυζαντινό νόμισμα και την αξία του μιλήσαμε για τον ρόλο του νομίσματος ( πραγματικό και συμβολικό ) και για την πολιτική ιδεολογία που είναι αποτυπωμένη πάνω του .

Με αφορμή μια πηγή για την Αστική τάξη που δημιουργήθηκε κατά τον 10ο με 11ο αιώνα  είδαμε πως η μελέτη του χάρτη μας δίνει τα κλειδιά για την κατανόηση της δημιουργίας αυτής της τάξεως .

Άσκηση :

Βασισμένοι στις 3 πηγές που σας δίνονται και που αφορούν την περίοδο μετά τον θάνατο του Βασιλείου του Βουλγαροκτόνου  Ποια επί μέρους προβλήματα της Αυτοκρατορίας εντοπίζονται σε κάθε πηγή; Περιγράψτε την κατάσταση που επικρατούσε στην Αυτοκρατορία . Πως θα την χαρακτηρίζατε; 

Σημείωση  :

 Η μάχη του Μαντζικέρτ μεταξύ της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και των Σελτζούκων έλαβε χώρα στις 26 Αυγούστου του 1071, κοντά στο Μαντζικέρτ (σημερινό Μαλαζγκίρτ στην Τουρκία). Ο αυτοκράτορας Ρωμανός Δ' Διογένης ηττήθηκε, αιχμαλωτίστηκε και απελευθερώθηκε μετά την καταβολή λύτρων, ενώ η Βυζαντινή αυτοκρατορία υποχρεώθηκε στην καταβολή ετήσιου φόρου και την παραχώρηση μερικών φρουρίων στους Σελτζούκους. Αυτή η πανωλεθρία των βυζαντινών στρατευμάτων και, κυρίως, η εσωτερική πολιτική παράλυση που ακολούθησε, επέτρεψε τη μόνιμη εγκατάσταση των Σελτζούκων στη Μικρά Ασία.


Πηγή 1

 Στους ξένους, αν δεν κρατάνε από βασιλική γενιά στη χώρα τους, να μην απονέμεις μεγάλους τίτλους ούτε να τους εμπιστεύεσαι μεγάλες εξουσίες. Κάνοντας κάτι τέτοιο, σίγουρα και τον εαυτό σου θα μειώσεις αλλά και τους ρωμαίους άρχοντές σου. Διότι, όταν θα τιμήσεις έναν ξένο που έχει έλθει από ταπεινή γενιά με το αξίωμα του πριμικηρίου ή του στρατηγού, ποια αντάξια στρατηγία θα δώσεις στον Ρωμαίο; Σίγουρα θα τον κάνεις εχθρό.
    Αλλά και στη χώρα του, αν ακούσουν ότι αυτός ανέβηκε σε τέτοιους τίτλους, όλοι θα γελάσουν και θα πουν: «Εμείς εδώ δεν τον είχαμε άξιο για τίποτα, κι όταν πήγε στη Ρωμανία κατάφερε να πάρει τέτοιο αξίωμα. Φαίνεται ότι στη Ρωμανία δεν υπάρχει κανένας ικανός άνθρωπος, γι' αυτό ανέβηκε τόσο ψηλά ο δικός μας [....]».
    Πολύ συμφέρει τη Ρωμανία, κύριέ μου, να μην τιμά τους ξένους με μεγάλα αξιώματα [...].
Κεκαυμένος, Στρατηγικό, σετ. Δ. Τσουγκαράκης, εκ. Κανάκε, Αθήνα 1996, 250.


Πηγή 2

Ο στρατός του Ρωμανού Δ' Διογένη,
που ηττήθηκε στη μάχη του Ματζικέρτ
     Ο αυτοκράτορας ξεκίνησε για την εκστρατεία βιαστικά, με στρατό που δεν άρμοζε σε αυτοκράτορα των Ρωμαίων αλλά ήταν χαρακτηριστικός των καιρών, αφού αποτελούνταν από Βουλγάρους, Όζους και άλλους ξένους που έτυχε να βρίσκονται εκεί, όπως Φράγκους και Βαράγγους. Όλοι αυτοί [...] δεν ήταν παρά λίγοι άντρες τσακισμένοι από τη φτώχεια και το άγχος και άοπλοι [...].
     Επειδή για πολλά χρόνια κανένας αυτοκράτορας δεν είχε επιχειρήσει εκστρατεία, οι στρατιώτες ήταν άσχετοι και άχρηστοι και στερημένοι από μισθό και τις συνηθισμένες προμήθειες. Ήταν δειλοί και φυγόμαχοι και φαίνονταν ανίκανοι για οποιαδήποτε γενναία πράξη [...]. Αντίθετα οι στρατιώτες του εχθρού ήταν τολμηροί, επίμονοι, πεπειραμένοι και γενικά κατάλληλοι για πόλεμο.
Κεδρηνός II, 668-669.


Πηγή 3

Οι συνέπειες της μάχης του Ματζικέρτ Από την εποχή των διαδόχων του Διογένη, οι βάρβαροι καταπάτησαν τα σύνορα της αυτοκρατορίας των Ρωμαίων… Η δύναμη των βαρβάρων δεν περιορίστηκε παρά μόνο όταν άρχισε η βασιλεία του πατέρα μου (Αλεξίου Α΄ Κομνηνού). Εξακόντισαν σπαθιά και λόγχες κατά των Χριστιανών, έκαναν μάχες, πολέμους, σφαγές. Πόλεις αφανίστηκαν, περιοχές λαφυραγωγήθηκαν, ολόκληρη η χώρα των Ρωμαίων βάφτηκε με το αίμα των Χριστιανών. Ορισμένοι έπεσαν θλιβερά από τόξα και λόγχες, άλλοι σύρθηκαν από τα σπίτια τους στην αιχμαλωσία στις πόλεις της Περσίας. Πάνω απ’ όλα βασίλευε ο τρόμος, και όλοι έτρεχαν να κρυφτούν στις σπηλιές, τα δάση, τα βουνά τους λόφους... Άννα Κομνηνή III, 229, στο: Σπ. Βρυώνης, ό.π., 147- 


Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Α2 : 5ο μάθημα στη Νεοελληνική Γλώσσα : η πανδημία και ο πόλεμος


Το μάθημα αυτό είναι από το ιστολόγιο της Φίλης και Συναδέλφου μου ,κυρίας Κ. Τσιώρου την οποία και πολύ ευχαριστώ !

Η πανδημία του κορωνοϊού και ο πόλεμος


Αντόνιο Γκουτέρες: “Η πανδημία του κορωνοϊού είναι η χειρότερη παγκόσμια κρίση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο” (από τον ημερήσιο τύπο, 31-3-2020)



     Η πανδημία του Covid-19 είναι η χειρότερη παγκόσμια κρίση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εκφράζοντας την ανησυχία ότι ενδέχεται να προκύψουν περισσότεροι πόλεμοι στον κόσμο.
     Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συζήτησής του με δημοσιογράφους για το τι προκάλεσε αυτό τον χαρακτηρισμό της «χειρότερης παγκόσμιας κρίσης από την ίδρυση του ΟΗΕ» πριν από 75 χρόνια, ο Γκουτέρες απάντησε: «Είναι ο συνδυασμός μιας απειλητικής νόσου που αφορά τους πάντες και ο οικονομικός αντίκτυπος που οδηγεί σε μια πρωτοφανή ύφεση. Ο συνδυασμός αυτών των δύο παραγόντων και ο κίνδυνος αυξημένης αστάθειας, αύξησης της βίας και των συγκρούσεων κάνουν αυτή την κρίση τη μεγαλύτερη πρόκληση για εμάς μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο». Είναι επίσης η κρίση «που απαιτεί την ισχυρότερη και αποτελεσματικότερη αντίδραση και μπορεί μόνο να ξεπεραστεί μέσα από την αλληλεγγύη και τη συνένωση όλων, εγκαταλείποντας πολιτικά παιχνίδια και κατανοώντας ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται σε κίνδυνο», πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.
     Σύμφωνα με τον ίδιο, η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί να απέχει πολύ όσον αφορά την αλληλεγγύη. «Απέχουμε πολύ από το να έχουμε ένα παγκόσμιο σύστημα για να βοηθήσουμε τις αναπτυσσόμενες χώρες να εξαλείψουν την ασθένεια, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν τις δραματικές συνέπειες για τους πληθυσμούς, από την άποψη της απώλειας θέσεων εργασίας, της εξαφάνισης μικρών επιχειρήσεων και του τερματισμού του άτυπου εμπορίου» .
     «Κινούμαστε σιγά προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να επιταχύνουμε και να κάνουμε περισσότερα, εάν θέλουμε να νικήσουμε την ασθένεια και να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη», τόνισε. Τα Ηνωμένα Έθνη δημιούργησαν σήμερα ένα νέο ταμείο για τις αναπτυσσόμενες χώρες μετά την έκκληση τους την περασμένη εβδομάδα για δωρεές προς τις φτωχές χώρες και χώρες που πλήττονται από πολέμους.
      Πέρα από την παραδοσιακή βοήθεια των πλουσίων χωρών προς τις φτωχές, «πρέπει να βρούμε καινοτόμα χρηματοδοτικά μέσα» που θα «δημιουργήσουν μηχανισμούς ώστε οι αναπτυσσόμενες χώρες να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την κρίση», επισήμανε. Διαφορετικά, η πανδημία μπορεί να επιστρέψει ως «μπούμερανγκ» στις πλούσιες χώρες από φτωχές χώρες, εκτίμησε ο Αντόνιο Γκουτέρες, αναφέροντας ότι η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει «εκατομμύρια» θανάτους.

Κατανόηση κειμένου
1. Σε ποιες σκέψεις και σε ποια στοιχεία στηρίζεται η δήλωση του Γ.Γ. του ΟΗΕ ότι η πανδημία μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερους πολέμους;
2. Σύμφωνα με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, ποιοι είναι οι ενδεδειγμένοι τρόποι αντιμετώπισης των κινδύνων που προκύπτουν από τη νέα πραγματικότητα;
3. Είναι ικανοποιημένος ο Αντόνιο Γκουτέρες με την επίδειξη αλληλεγγύης στη διεθνή κοινότητα μέχρι στιγμής; Γιατί;
4. Ποια είναι τα αισιόδοξα στοιχεία και οι συγκεκριμένες θετικές ενέργειες που έχουν ήδη εφαρμοστεί;
5. Ποιος κίνδυνος επισημαίνεται στην τελευταία παράγραφο και πώς μπορεί να αποφευχθεί;

Επεξεργασία κειμένου
1. Ποιος είναι ο σκοπός σύνταξης του άρθρου;
2. Σχολιάζουμε τη χρήση εισαγωγικών. Τι παρατηρούμε και ποιος είναι ο ρόλος τους;
3. Διατυπώνουμε το θέμα του άρθρου.
4. Διακρίνουμε τη θέση (άποψη) του συντάκτη του άρθρου; (το συζητάμε)
5. Μετατρέπουμε τα αποσπάσματα με τα έντονα γράμματα σε δευτερεύουσες προτάσεις.
Βοήθεια: οι συγκεκριμένες προτάσεις μπορούν να ξεκινούν με συνδέσμους όπως ενώ (παράλληλα), αφού, όταν, αν

Για περαιτέρω σκέψη: «Μπορούμε να ζούμε ξοδεύοντας για πράγματα που είναι σημαντικά για όλους. Και αυτό είναι το πραγματικό νόημα της Δημοκρατίας». Ο τιμιότερος πολιτικός της γης και η φιλοσοφία τουhttps://www.doctv.gr/page.aspx?itemid=spg13615
Για όλους τους μαθητές μου , ένα μικρό δώρο !

Χριστός Ανέστη ! Χρόνια Πολλά !

Μια πρόταση για ανάγνωση βιβλίου (μαζί με το βιβλίο) για όλες και όλους

Ο O Λουίς Σεπούλβεδα, σημαντικός συγγραφέας και ακτιβιστής από τη Χιλή, πέθανε πριν λίγες μέρες από κορωνοϊό. Στο παρακάτω link μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το βιβλίο του "Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ' έναν γλάρο να πετάει", μια συγκινητική ιστορία που έχει να πει πολλά σε όλους, μικρούς και μεγάλους. Περισσότερα για αυτό μετά το Πάσχα...

Διαβάστε το βιβλίο εδώ:
https://docplayer.gr/18252-I-istoria-toy-gatoy-poy-emathe-s-ena-glaro-na-petaei-luis-sepulveda-i-istoria-toy-gatoy-poy-emathe-s-ena-glaro-na-petaei.html


Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

A2 :  5ο Μάθημα Λογοτεχνίας 


Πριν από λίγο καιρό  , σας είχα ζητήσει να ψάξετε να μου βρείτε ένα ποίημα  (ή απόσπασμα ποιήματος ) του Ελύτη. 

Επανέρχομαι με ένα απόσπασμα από  "Το Μονόγραμμα ".

Θυμίζω και την θεωρία για την Μεταφορά/Παρομοίωση 
( θα μας χρειαστεί στην ανάλυση )

Άσκηση
Να διαλέξετε 3 μεταφορές /παρομοιώσεις από το κείμενο και να τις αναλύσετε αφού μελετήσετε την θεωρία .


 III
Έτσι μιλώ για σένα και για μένα

Επειδή σ' αγαπώ και στην αγάπη ξέρω
Να μπαίνω σαν Πανσέληνος
Από παντού, για το μικρό το πόδι σου μες στ' αχανή σεντόνια
Να μαδάω γιασεμιά - κι έχω τη δύναμη
Αποκοιμισμένη, να φυσώ να σε πηγαίνω
Μέσ' από φεγγερά περάσματα και κρυφές της θάλασσας στοές
Υπνωτισμένα δέντρα με αράχνες που ασημίζουνε
Ακουστά σ' έχουν τα κύματα
Πως χαϊδεύεις, πως φιλάς
Πως λες ψιθυριστά το τι ; και το ε ;
Τριγύρω στο λαιμό στον όρμο
Πάντα εμείς το φως κι η σκιά
Πάντα εσύ τ' αστεράκι και πάντα εγώ το σκοτεινό πλεούμενο
Πάντα εσύ το λιμάνι κι εγώ το φανάρι το δεξιά
Το βρεμένο μουράγιο και η λάμψη επάνω στα κουπιά
Ψηλά στο σπίτι με τις κληματίδες
Τα δετά τριαντάφυλλα, το νερό που κρυώνει
Πάντα εσύ το πέτρινο άγαλμα και πάντα εγώ η σκιά που μεγαλώνει
Το γερτό παντζούρι εσύ, ο αέρας που το ανοίγει εγώ
Επειδή σ' αγαπώ και σ' αγαπώ
Πάντα εσύ το νόμισμα κι εγώ η λατρεία που το εξαργυρώνει:

Τόσο η νύχτα, τόσο η βοή στον άνεμο
Τόσο η στάλα στον αέρα, τόσο η σιγαλιά
Τριγύρω η θάλασσα η δεσποτική
Καμάρα τ' ουρανού με τ' άστρα
Τόσο η ελάχιστή σου αναπνοή
Που πια δεν έχω τίποτε άλλο
Μες στους τέσσερις τοίχους, το ταβάνι, το πάτωμα
Να φωνάζω από σένα και να με χτυπά η φωνή μου
Να μυρίζω από σένα και ν' αγριεύουν οι άνθρωποι
Επειδή το αδοκίμαστο και το απ' αλλού φερμένο
Δεν τ' αντέχουν οι άνθρωποι κι είναι νωρίς, μ' ακούς
Είναι νωρίς ακόμη μες στον κόσμο αυτόν αγάπη μου

Να μιλώ για σένα και για μένα.
Α1-Α2 : 8ο Μάθημα Ιστορίας ( on line ) :

Ανάπτυξη του συστήματος διακυβέρνησης στην Αρχαία Αθήνα :


Το δημοκρατικό πολίτευμα του Κλεισθένους ολοκληρώνεται με τις μεταρρυθμίσεις του Εφιάλτου και του Περικλέους σε μια καθαρή δημοκρατία , όπου οι εξουσίες πηγάζουν και ελέγχονται απ΄ευθείας από τον λαό , το σώμα της Εκκλησίας του Δήμου . Από τα μέσα του 5ου αιώνα π. Χ. οι αρχές γίνονται ουσιαστικά προσιτές σε όλες τις τάξεις των γνήσιων πολιτών και είναι όλες κληρωτές , με εύλογη εξαίρεση τα στρατιωτικά αξιώματα και ορισμένες τεχνικές και οικονομικές αρχές .Το πλήθος των θεσμών και η ετήσια εναλλαγή των αρχών επέτρεπε τη συμμετοχή όλων σχεδόν των πολιτών στην διακυβέρνηση της Πολιτείας και συντελούσε στην βαθύτατη ανάπτυξη αισθήματος πολιτικής ευθύνης στα άτομα .

(Ι. Ε. Ε . τόμος ΙΒ1 )

Η Εκκλησία του Δήμου συνέρχονταν σε 4 τακτικές συνεδριάσεις στην διάρκεια κάθε Πρυτανείας ( κάθε 35 περίπου μέρες η κάθε Πρυτανεία ).1η : "Κύρια Συνεδρία" και 3 επόμενες "Νόμιμες ".Υπήρχε και δυνατότητα για έκτακτες συνεδρίες (για έκτακτο θέμα ή όταν δεν είχε παρθεί απόφαση στο τέλος μιας συνεδρίας ).

Οι εργασίες της Εκκλησίας άρχιζαν με την Ανατολή και τελείωναν με την Δύση του ήλιου . ( "δήμος πληθύων " =απαρτία 6000 πολίτες )

Αρμόδιος φορέας για την σύγκληση και τον καταρτισμό της ημερήσιας διάταξης ήταν η Βουλή .(επιστάτης Πρυτάνεων , γραμματέας Βουλής και ο κήρυξ ).
Στην τήρηση της τάξης βοηθούσαν Σκύθες τοξότες μαζί με τους Πρυτάνεις 

Αρχίζουν με θυσία και προσευχή ώστε να ευλογήσουν οι θεοί τους πολίτες να πάρουν τις σωστές αποφάσεις .(Κυκλώνουν τον χώρο με αίμα από την θυσία χοίρων ). Εκφράζεται "αρά" (κατάρα ) για όσους θα επιχειρούσαν να παρασύρουν τον δήμο σε εσφαλμένες αποφάσεις , θα αποκάλυπταν μυστικά στον εχθρό , συνεννόηση με τους Πέρσες ή θα πρότειναν απερίσκεπτα αλλαγή νόμου.

Συζητούσαν τα "προβουλεύματα"-ό,τι αν αυτώ δοκεί άριστον είναι ( τω δήμω ).Απόφαση με ανάταση της χειρός .
Ο κάθε πολίτης μπορούσε να ζητήσει τον λόγο .Φορούσε στεφάνι μυρτιάς για να είναι απαραβίαστος . Στο ψήφισμα γράφονταν το όνομα του εισηγητή για να έχει την ευθύνη .

Στην πρώτη Εκκλησία της κάθε Πρυτανείας οι άρχοντες λογοδοτούσαν στον κυρίαρχο Δήμο για τις ενέργειές τους και έπρεπε να τους δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης αλλιώς απολύονταν και παραπέμπονταν στην δικαιοσύνη .

Θέματα με τα οποία ασχολείτο :

Νόμοι, εκλογή και κλήρωση αρχόντων κλπ , άσκηση ελέγχου στην διοίκηση , επιβολή ποινής θανάτου ή εξορίας , δήμευση περιουσίας , σύναψη ειρήνης ή πολέμου ή συμμαχίας ,δεχόταν πρέσβεις άλλων πόλεων , εξέλεγε τους πρέσβεις του Αθηναϊκού κράτους και τους καθοδηγούσε για το τι θα πουν.Εξέλεγε τους Στρατηγούς οι οποίοι λογοδοτούσαν σ αυτήν . Προσδιορισμός εξόδων πολέμου, δημοσίων έργων , νόμοι σχετικοί με το νόμισμα , τα μέτρα και τα σταθμά , νόμοι σχετικοί με Τελωνεία .
Στον θρησκευτικό τομέα : με δική της απόφαση ήταν δυνατόν να ιδρυθούν νέοι ναοί ή να εισαχθεί η λατρεία νέων θεοτήτων .

Από την Ι.Ι.Ε,Εδοτικής Αθηνών, κείμενο Αθηνάς Καλογεροπούλου 
Β1-Β2 : 7ο Μάθημα Ιστορίας (on line ) :

1)Ανάλυση της πηγής για το βυζαντινό νόμισμα και την αξία του :

Το Δολάριο του Μεσαίωνα

Από το 312, που πρωτοεμφανίζεται, ως τα μέσα του 11ου αι., το βυζαντινό νόμισμα θα μείνει σταθερό και καθαρό. Ίσως δεν είναι ανάγκη να αναζητήσουμε άλλη εξήγηση για τον πρωταρχικό ρόλο που έπαιξε στη μυθική ιστορία του Βυζαντίου, αλλά και στο μαζικό υποσυνείδητο των λαών του Μεσαίωνα. Ο Κοσμάς Ινδικοπλεύστης (6ος αι.) θα στηρίξει τη θεωρία του για την αιωνιότητα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στο «ότι με το νόμισμα αυτών (δηλαδή των Βυζαντινών) εμπορεύονται όλα τα έθνη και είναι δεκτό σε κάθε τόπο από το ένα ως το άλλο άκρο της γης και θαυμάζεται από κάθε άνθρωπο και κάθε βασιλική εξουσία. Και τέτοιο νόμισμα δεν υπάρχει σ’ άλλο κράτος». Χλαμυδοφόρος αυτοκράτορας, κρατώντας στο χέρι σφαίρα σταυροφορούσα και σκήπτρο, εστεμμένος από Άγγελο Κυρίου ή από τον ίδιο το Χριστό με χαραγμένα τα ηχηρά ονόματα της (αυτοκρατορικής) εξουσίας... κυκλοφορούσε, χάρη στο νόμισμα, από τη μια γωνιά της αυτοκρατορίας στην άλλη, περνούσε στα χέρια ανθρώπων κάθε τόπου, διαλαλώντας τη στρατιωτική ισχύ της αυτοκρατορίας (σύμβολό της η χλαμύδα), το θεοστήρικτο της αυτοκρατορικής αρχής (ο θεόστεπτος βασιλεύς είναι τοποτηρητής του Χριστού στη γη), το παγκόσμιο και οικουμενικό της θεοπρόβλητης εξουσίας (σημάδια τους το σκήπτρο και η σφαίρα) και τέλος τα βυζαντινά αναφαίρετα δικαιώματα στη ρωμαϊκή κληρονομιά.

Ε. Αρβελέρ, Αρχαιολογία, 1, (1981), 39-40.

Είδαμε το νόμισμα ως σύμβολο του κράτους  , την απεικόνιση του Αυτοκράτορα με τους συμβολισμούς της (σύγκριση με μικρογραφία Βουλγαροκτόνου από προηγούμενο μάθημα ) αλλά και την  πραγματική αξία σε αντιστοιχία με την οικονομική δύναμη της Αυτοκρατορίας .

2) Ι )Βιβλίο σχολικό :Οι Ιταλικές ναυτικές πόλεις και οι σχέσεις τους με το Βυζάντιο .
(κεφ. 2 ,ενότητα 5 η διεθνής ακτινοβολία του Βυζαντίου παράγραφος ζ
και   κεφ 3 ενότητα  4 )

         ΙΙ )Πηγές :
α)
Από το χρυσόβουλο του έτους 1082
    Επιπροσθέτως παραχωρούμε στους Βενετούς τα εργαστήρια μαζί με τους επάνω ορόφους που βρίσκονται στη συνοικία του Περάματος (σημείο επιβίβασης για τη συνοικία του Γαλατά), που εκτείνεται από την Εβραϊκή Πύλη (Τσιφούτ-Καπού) ως την Πύλη της Βίγλας (Οντούν-Καπί), όπου ζουν Βενετοί και Έλληνες• και [τους παραχωρούμε] τρεις σκάλες που καταλήγουν σ' αυτή την περιοχή [...].
    Δίνεται επίσης στους Βενετούς το δικαίωμα να κάνουν εμπόριο με κάθε λογής εμπορεύματα σ' όλα τα μέρη της Ρωμανίας, γύρω από τη μεγάλη Λαοδικεία, την Αντιόχεια, τη Μάμιστρα, τα Άδανα, την Ταρσό, την Αττάλεια, τη Στρόβιλο, τη Χίο, τον Θεολόγο (= Έφεσος), τη Φώκαια, το Δυρράχιο, την Αυλώνα, την Κορυφώ (=Κέρκυρα), τη Βονδιτσα (=Βόνιτσα), τη Μεθώνη, την Κορώνη, τη Ναυπλία (το Ναύπλιο), την Κόρινθο, τις Θήβες, την Αθήνα, τον Εύριπο (= Χαλκίδα), τη Δημητριάδα, τη Θεσσαλονίκη, τη Χρυσόπολη, το Περιθεώριον, την Άβυδο, τη Ραιδεστό, την Αδριανούπολη, την Άπρο, την Ηράκλεια, τη Σηλυμβρία, και την ίδια τη Μεγαλόπολη Κωνσταντινούπολη) και γενικά όλα τα μέρη που είναι κάτω από την εξουσία της ευσεβούς και ελεήμονος Εξοχότητάς μας, χωρίς να πληρώνουν εντελώς τίποτε για τις δραστηριότητές τους, δηλ. το κομμέρκιον και τους άλλους δασμούς που μπαίνουν στο δημόσιο ταμείο, το ξυλοκάλαμον, το λιμεν(ι)ατικόν, το ποριατικόν, το κανίσκιον, τις εξαφόλλεις, το αρχοντίκιον και τους άλλους εμπορικούς δασμούς. Σε όλους αυτούς τους το πους η αυτοκρατορική μου εξουσία τους δίνει το δικαίωμα να μη δέχονται οποιοδήποτε έλεγχο.
G. L. Fr. Tafel - G. M. Thomas, Urkunden zur alte


 β )Εμπορικά προνόμια στους Βενετούς

 Και παραχώρησε στους Βενετούς όλα τα εμπορικά καταστήματα που υπήρχαν από την παλιά εβραϊκή σκάλα μέχρι τη Βίγλα καθώς και όλες τις ενδιάμεσες σκάλες (αποβάθρες). Ακόμη τους χάρισε πολλά ακίνητα στη Βασιλεύουσα και στο Δυρράχιο και όπου αλλού του ζητήσανε. Αλλά το σπουδαιότερο απ’ όλα πως τους επέτρεψε το ελεύθερο εμπόριο σ’όλες τις περιοχές που βρίσκονταν στην εξουσία των Ρωμαίων, ώστε να εμπορεύονται άνετα και όπως ήθελαν, χωρίς να πληρώνουν ούτε ένα νόμισμα για δασμούς (κομμέρκιον) και άλλους φόρους και να είναι έξω από κάθε έλεγχο.

 Άννα Κομνηνή, Αλεξιάς V

 γ )Ο Μανουήλ Α΄ αντιδρά στη βενετική αλαζονεία

Αφού απέκτησαν μεγάλο πλούτο (οι Βενετοί που είχαν εγκατασταθεί στο Βυζαντινό Κράτος) έγιναν τόσο φαντασμένοι και ξεδιάντροποι που όχι μόνο επέτρεπαν αυθαιρεσίες σε βάρος των Ρωμαίων, αλλά, επιπλέον, περιφρονούσαν ακόμη και τις απειλές και τις εντολές του Αυτοκράτορα. Ο αυτοκράτορας γι’ αυτό σταμάτησε να τους ευνοεί. Όταν έφερνε στο μυαλό του τις αγριότητες που διέπραξαν στην Κέρκυρα ή πληροφορούνταν ενέργειές τους που αποδείκνυαν την εχθρότητά τους και αναστατωνόταν από τις ανοησίες τους, τότε άφριζε από την οργή σαν κύμα που το φουσκώνει η άγρια και μανιασμένη καταιγίδα. Επειδή η απείθαρχη συμπεριφορά τους του φαινόταν ανυπόφορη, έστειλε επιστολές σ’ όλο το Ρωμαϊκό Κράτος με τη διαταγή, μια ορισμένη μέρα, να συλληφθούν οι Βενετοί και να δημευθεί η περιουσία τους

 Νικήτας Χωνιάτης, Διήγησις χρονική



Άσκηση : 
Στηριζόμενοι στο σχολικό σας βιβλίο και στις πηγές που σας δίνονται να απαντήσετε:

Ποια προνόμια παραχώρησαν οι Βυζαντινοί Αυτοκράτορες στις Ιταλικές πόλεις ;
Πότε; Ποια τα αίτια; Ποια τα αποτελέσματα ; Ποιες οι αντιδράσεις κι από τις δυο πλευρές ;
Μελετώντας ένα χάρτη τοποθέτησε σε ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές τις πόλεις όπου απέκτησαν προνόμια οι Βενετοί .


Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Γ2 : 11ο  Μάθημα για την γλώσσα  ( online )



Περιηγηθήκαμε  ( ξανά ) στα κείμενα και στους προβληματισμούς περί Ελευθερίας , που είχαμε ήδη αναρτήσει στο προηγούμενο μάθημα , και σταθήκαμε σε κείμενο του Giorgio Agamben , το οποίο μας προβλημάτισε ως προς το θέμα της " γυμνής ζωής " , της  " κανονικοποίησης " της κατάστασης εξαίρεσης  και της καταλυτικής επίδρασης του φόβου στις ανθρώπινες σχέσεις .



Συμφωνήσαμε , στο επόμενο μάθημα να διερευνήσουμε το θέμα της διαδικτυακής εκπαίδευσης , θέτοντας ερωτήματα που προκύπτουν από την εμπειρία μας αυτών των ημερών .Βοηθητικό στην προσέγγισή μας για το θέμα της εκπαίδευσης γενικότερα ,το κείμενο του  Τσόμσκι (προηγούμενη ανάρτηση /μάθημα 10 )
Α1 Α2 : 7ο Μάθημα Ιστορίας 


Η Πολιτική Οργάνωση στην Αθήνα της Κλασικής περιόδου 
                  (Δημοκρατία ) .

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ (Εκκλησία του Δήμου ): ανώτατο όργανο. Συμμετείχαν όλοι οι πολίτες ( αρκεί να είχαν τουλάχιστον πατέρα Αθηναίο και να μην τους είχαν αφαιρεθεί τα πολιτικά δικαιώματα ).Συνεδρίαζαν τουλάχιστον μια φορά τον μήνα ,αργότερα κάθε 10 μέρες !Καθένας μπορούσε να μιλήσει ,αρκεί να κατάφερνε να τον ακούσουν .Δεν υπάρχει ίχνος από προϋπόθεση ιδιοκτησίας .(Μόνο στην κατάταξη στο στρατό ,αφού προμηθεύονταν μόνοι τους τα όπλα τους ),Μοναδικό σώμα : ελέγχει την Νομοθεσία , την Διοίκηση ,την Δικαιοσύνη .


Δικαιοσύνη :

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ:   (σώμα αριστοκρατών ,εκδικάζει πια μόνο ανθρωποκτονίες )
ΗΛΙΑΙΑ (ΛΑΪΚΌ ΔΙΚΑΣΤΉΡΙΟ ): τμήμα της Συνέλευσης (κυμαίνεται ο αριθμός των μελών ).Δεν υπάρχουν επαγγελματίες δικαστές , κατήγοροι , δικηγόροι .Μόνο λογογράφοι ,αλλά στο δικαστήριο οφείλει ο κατηγορούμενος να μάθει απ έξω τον λόγο του( αν τον έχει γράψει λογογράφος ) και να υπερασπιστεί μόνος του τον εαυτό του .Την ποινή σε δύσκολες περιπτώσεις , δεν την όριζε το δικαστήριο αλλά πρότεινε ο Κατήγορος μια ποινή και ο Κατηγορούμενος μιαν άλλη και το Δικαστήριο επέλεγε ανάμεσα στις δυο .


Διοίκηση :

ΟΙ 9 ΑΡΧΟΝΤΕΣ (κατάλοιπο από εποχή Αριστοκρατίας ) κληρώνονται κάθε χρόνο μεταξύ όλων και λογοδοτούν με το πέρας της θητείας τους στην Συνέλευση. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν δύναμη απλώς ευθύνη (περιορισμένη).Περιορίζονται γρήγορα στα θρησκευτικά και δικαστικά τους καθήκοντα .Τιμητικό παρά ουσιαστικό λειτούργημα , γρήγορα έγινε προσιτό και στους ζευγίτες .
Οι 10 ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ (  ένας από κάθε φυλή ) , λόγω μεγάλης υπευθυνότητας της θέσης τους και προσόντων εκλέγονται για ένα χρόνο με δικαίωμα επανεκλογής . Αυτό σημαίνει ότι σε μια εκστρατεία κάποιος μπορεί να είναι Στρατηγός και στην άλλη απλός στρατιώτης .
Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ 500 , ιδρυτής ο Κλεισθένης , 50 από κάθε φυλή με κλήρο ! ( ετοιμάζει τα νομοσχέδια και τα θέματα προς συζήτηση για την Συνέλευση , γίνεται , αργότερα ,το ανώτατο δικαστήριο ): Εφ όσον ορίζονταν «στην τύχη» δεν αποκτούσαν «επαγγελματική συνείδηση». Από αυτούς , για λόγους ευελιξίας δημιουργείται το ΠΡΥΤΑΝΕΙΟ : 5 από κάθε φυλή για το 1/10 του χρόνου και ένας από αυτούς , με κλήρο , πρόεδρος για μια μέρα. Τυπικά Αρχηγός Κράτους !



«Τα δημόσια πράγματα στην Αθήνα τα χειρίζονταν ερασιτέχνες ! Ο επαγγελματίας είχε όσο το δυνατόν μικρότερες προοπτικές .Ο ειδικός ήταν , συνήθως , ένας δημόσιος δούλος .Κάθε πολίτης γινόταν με την σειρά στρατιώτης , νομοθέτης , δικαστής ,και διοικητικός υπάλληλος-αν όχι άρχων πάντως μέλος της Βουλής . Την μεγάλη χρησιμοποίηση ερασιτεχνών την επέκριναν ο Σωκράτης κι ο Πλάτων όχι από διοικητικής πλευράς ,όσο γιατί εμπιστεύονταν σε άτομα ανεπαρκή την μεγάλη λειτουργία της «Πολιτικής Τέχνης» , δηλαδή την προσπάθεια να γίνουν οι άνθρωποι καλύτεροι !

Τετάρτη 8 Απριλίου 2020


Β1-Β2  6ο μάθημα Ιστορίας :


Αφού με τις προηγούμενες ασκήσεις πάνω σε πηγές μελετήσαμε  την αγροτική τάξη και την αριστοκρατία , ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε με μια άλλη τάξη που αναδύεται στην Αυτοκρατορία κατά τους χρόνους της ακμής της (9ος-11οςαι. μ. Χ. )


Α ) Μελετώντας τις πηγές  α )προσδιορίστε τα επαγγέλματα με τα οποία ασχολείται αυτή η τάξη ,
  β) τους τομείς στους οποίους ανήκαν  οι διάφορες επιχειρήσεις, καθώς και
 γ )την σημασία που είχε για την Αυτοκρατορία  αυτή η κοινωνική τάξη .

Β ) α) Τι ήταν το Επαρχικόν Βιβλίον; β) Σε ποια επαγγελματική ομάδα αναφέρεται το παρακάτω απόσπασμα του Επαρχικού Βιβλίου;  γ ) Με ποιους τρόπους το κράτος προσπαθούσε να ελέγχει το εμπόριο (σύμφωνα με το απόσπασμα);  δ) Θεωρείτε σημαντική αυτήν την προσπάθεια και γιατί;

Γ ) Μελετώντας τον χάρτη της περιόδου (από το GEACRON ) και συνδυάζοντάς τις ιστορικές σας γνώσεις που νομίζετε ότι οφείλεται η δημιουργία και η άνοδος αυτής της τάξης ; 
(σχολικό βιβλίο κεφ Οικονομία σελ.34 )


Πηγή 1

Η πόλη στα μάτια ενός περιηγητή (12 ος αι.)
Η Κωνσταντινούπολη είναι μία θορυβώδης πόλη: από όλες τις χώρες έρχονται εδώ άνθρωποι από στεριά και θάλασσα, για να εμπορευθούν. Σ' όλο τον κόσμο δεν υπάρχει παρόμοια πόλη έξω από τη Βαγδάτη, τη μεγάλη πόλη, που ανήκει στο Ισλάμ. Η Κωνσταντινούπολη έχει αναρίθμητα κτίρια. Χρόνο με το χρόνο οι φόροι από όλη την Ελλάδα (δηλαδή τις βαλκανικές επαρχίες) μεταφέρονται εδώ, όπου τα κάστρα είναι γεμάτα από μεταξωτά ενδύματα, πορφύρα και χρυσάφι. Τέτοια κτίρια, τέτοια πλούτη δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Λέγεται ότι καθημερινά έσοδα της Πόλης, δηλαδή τα ενοίκια από τα δημόσια καταστήματα και οι δασμοί που επιβάλλονται στους εμπόρους που έρχονται από τη στεριά και τη θάλασσα, φθάνουν τα 20.000 χρυσά νομίσματα.
Βενιαμίν εκ Τουδέλης, στο :Α. Sharf, Byzantine
Jewry. Νέα Υόρκη 1973. 135.

Πηγή 2

1Οι ιχθυοπράτες να διαμένουν στις μεγάλες καμάρες της πόλης πουλώντας τα ψάρια που έπιασαν φρέσκα. Κάθε καμάρα να έχει έναν επιστάτη, για να επιβλέπει πώς έγινε η αγορά στην άκρη της θάλασσας και πως γίνεται η εκποίηση των ψαριών. Για τις υπηρεσίες του να κερδίζει ένα μιλιαρήσιον* για κάθε χρυσό νόμισμα.
2. Δεν επιτρέπεται στους πωλητές να παστώνουν ή να πωλούν τα ψάρια στους ξένους, που ακολούθως τα μεταφέρουν στο εξωτερικό. Μόνο τα περισσευούμενα επιτρέπεται να παστωθούν, για να μη χαλάσουν.
3. Οι επιστάτες των ιχθυοπρατών πρέπει να έρχονται κάθε πρωί στον έπαρχο και να αναφέρουν πόσα λευκά ψάρια έπιασαν τη νύχτα, για να πωλούν τα ψάρια στους κατοίκους σύμφωνα με τους ορισμούς του. Όσοι τολμούν να ενεργούν αντίθετα στις διατάξεις να εκδιώκονται από το σύστημα, αφού δαρθούν και κουρευτούν.

Επαρχικόν Βιβλίον, 17, 1-4, εκδ. J. Koder, Βιέννη


Πηγή 3

   α. Οι μυρεψοί  οφείλουν να παραλαμβάνουν από τους εισαγωγείς την πραμάτεια που τους αναλογεί, στην τιμή που έχει κάθε είδος, την ημέρα που εισάγεται στην Κωνσταντινούπολη από εμπόρους της Χαλδίας ή της Τραπεζούντας ή κάποιας άλλης περιοχής [...]. Και ας εμπορεύονται πιπέρι, ναρδό σταχυ κανέλα, ξυλαλόη, άμβαρ, μόσχο, λιβάνι, σμύρνα, βαρζί (κόκκινη βαφή), λουλάκι, λάκα, λαζούρι, χρυσόξυλο, ζυγαία, και ό,τι άλλο σχετικό με τη μυρεψική και τη βαφική.

Επαρχικόν Βιβλίον, 10. 2, έκδ. J. Koder, Βιέννη 1991, 110-111

  β. Στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας είναι η Τραπεζούντα. Εκεί, στη διάρκεια του έτους, γίνονται πολλές εμπορικές εκθέσεις, και έρχονται πολλοί λαοί για εμπόριο: Μουσουλμάνοι, Βυζαντινοί, Αρμένιοι και άλλοι, ακόμη και άνθρωποι από την Κιργιζια.

Al-Mas'udi, Χρυσά λιβάδια, γερμ. μετ. G. Rotter, Μόναχο 1982, 85 εξ.

    γ. Η Τραπεζούντα είναι συνοριακή πόλη των Ρωμαίων. Εκεί μεταβαίνουν όλοι μας οι έμποροι. Όλα τα υφάσματα της ελληνικής βιοτεχνίας, όλα τα μεταξωτά που εισάγονται στην επικράτεια του Ισλάμ, μεταφέρονται διάμέσου της Τραπεζούντος.

Al-Istakri, γαλ. μετ. Defremery, Journal Asiatique 14 (1849) 462.


Πηγή 4

Οι έμποροι και οι βιοτέχνες ήταν οργανωμένοι σε συντεχνίες ή επαγγελματικά σωματεία (συστήματα). Το ύψος της παραγωγής και οι τιμές των προϊόντων ήταν προκαθορισμένες. Η λειτουργία των συστημάτων στην Κων/λη καθοριζόταν από το Επαρχικόν Βιβλίον, συλλογή διατάξεων των αρχών του 10ου αι.

(σχολικό βιβλίο της Β Γυμνασίου )

Πηγή 5

  Η συνεχής ανάπτυξη της αστικής οικονομίας οδήγησε στη δημιουργία της μεσαίας τάξης (τάξης των επιχειρηματιών), αποτελούμενης από εμποροβιοτέχνες, ναυκλήρους και τραπεζίτες. Οργανωμένη σε συντεχνίες ή αδελφότητες υποκινούσε συχνά λαϊκά κινήματα κατά των ευγενών και έφτασε στο απόγειο της κοινωνικής και πολιτικής της επιρροής στα μέσα του 11ου αι. Οι πολυάριθμες λαϊκές μάζες των πόλεων (δήμος) αποτελούνταν από φτωχούς που εργάζονταν περιστασιακά ή ήταν άνεργοι.
(σχολικό βιβλίο Β Γυμνασίου )




Β1 - Β2 : 5ο Μάθημα Ιστορίας ( on line )

         Κάναμε επανάληψη στο κεφάλαιο : 

          Η διεθνής ακτινοβολία του Βυζαντίου

          Επικεντρωθήκαμε στις πηγές από τις οποίες αντλήσαμε στοιχεία για την θέση του Αυτοκράτορα  καθώς και για την εικόνα του "Άλλου" και είδαμε , πάλι, την σημασία της Βυζαντινής Ιδεολογίας (Ορθόδοξος Χριστιανισμός ) γι αυτές τις κατασκευές .

1)    Υποδοχή ξένου πρεσβευτή
Μπροστά στον αυτοκρατορικό θρόνο στεκόταν ένα χάλκινο, επιχρυσωμένο δέντρο, από το οποίο έβγαιναν φωνές διαφόρων πτηνών Ο θρόνος του αυτοκράτορα ήταν με τόση τέχνη κατασκευασμένος, που, ενώ προς στιγμή βρισκόταν χαμηλά, ύστερα σηκωνόταν ψηλότερα και αμέσως μετά φαινόταν πανύψηλος. Τεράστια λιοντάρια, από ξύλο ή από μέταλλο επιχρυσωμένο, στέκονταν φρουροί του θρόνου και βρυχώνταν με ανοιχτό στόμα και κινούμενη γλώσσα, ενώ χτυπούσαν με την ουρά στο δάπεδο. Σ' αυτή την αίθουσα οδηγήθηκα μπροστά στον αυτοκράτορα στηριζόμενος στους ώμους δύο ευνούχων. Κατά την είσοδο μου τα λιοντάρια βρυχώνταν και τα πουλιά τιτίβιζαν.(...) Ύστερα από τριπλή προσκύνηση μπροστά στον αυτοκράτορα σήκωσα το κεφάλι και είδα τον αυτοκράτορα, ενώ προηγουμένως καθόταν σε ένα μικρό υπερυψωμένο θρόνο, να έχει ανυψωθεί σχεδόν ως την οροφή της αίθουσας και να είναι ντυμένος με άλλη στολή.
Λιουτπράνδος, Ανταπόδοσις, VI, 5.
2)Επιστολή του Νικηφόρου Φωκά στο χαλίφη
    Στη μάχη της κλεισούρας οι μαχητές σου τράπηκαν σε φυγή σαν κοπάδι ζώων. [...] Τα ψηλά κτίρια γκρεμίστηκαν και τα ερειπιά τους, κάποτε ακμαία κέντρα, έχουν γίνει ακατοίκητη έρημος. Μόνο η κραυγή της κουκουβάγιας και ο αντίλαλος της στις κολόνες αντηχούν στην ερημιά.
    Η Αντιόχεια δεν είναι μακριά. Σύντομα θα φτάσω εκεί με πολυάριθμο στρατό [...]. Εσύ που κατοικείς τις αμμώδεις ερήμους, να' σαι καταραμένος! Γύρνα στη χώρα Σάνα, την πρώτη σου πατρίδα. Σύντομα θα κατακτήσω την Αίγυπτο με το σπαθί μου κι ο πλούτος της θα γεμίσει το θησαυροφυλάκιο μου [...].
    Θα κατακτήσω όλη την Ανατολή και τη Δύση και θα διαδώσω παντού τη θρησκεία του σταυρού.
S. Vryonis, Byzantium and Europe,
Λονδίνο 1967, 87-88. .
Βασίλειος Β' ο επονομαζόμενος και Βουλγαροκτόνος (976-1025)
Α2  : 5ο μάθημα Λογοτεχνίας  

                       Μεταφορά / Παρομοίωση

Επειδή συχνά γίνονται λάθη σε αυτό το θέμα ,  επανέρχομαι  με ένα μικρό κείμενο θεωρίας .


   Η μεταφορά  / παρομοίωση είναι  μηχανισμός που διευρύνει το νόημα των λέξεων. 
Προσδίδουν βαθύτερο , ευρύτερο ,  πληρέστερο νόημα σε μια λέξη με αποτέλεσμα 
η λέξη (που συχνά από την κακή της χρήση έχει χάσει την σημασία της ) να αποκτά ξανά 
την δύναμη και την λάμψη της .
Η μεταφορά / παρομοίωση είναι συγκρίσεις μεταξύ δυο , εκ πρώτης όψεως ,
 άσχετων μεταξύ τους εννοιών  μεταξύ των οποίων η ποιητική νοημοσύνη βρήκε ένα
 κοινό σημείο .'Έτσι τα χαρακτηριστικά του Α (γνωστό ) μεταφέρονται στο Β (ζητούμενο ) 
και με αυτόν τον τρόπο  διευρύνουν   την έννοια . Επιτελούν έτσι " ποιητική λειτουργία "
(μια μεταφορά ή μια παρομοίωση από μόνη της είναι ποίηση .
Η διαφορά μεταφοράς και παρομοίωσης συνίσταται στον βαθμό . 
Το "σαν " της παρομοίωσης αποστασιοποιεί τα δυο μέρη ,ενώ η απουσία του "σαν "τα ταυτίζει. .Άρα η λειτουργία της δεύτερης είναι πιο ισχυρή !
Η παρομοίωση χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα στην ποίηση 
( θυμήσου τις παρομοιώσεις στα έργα του Ομήρου ) ενώ η μεταφορά είναι πιο συνηθισμένη
 στην μοντέρνα ποίηση .
Με παρομοιώσεις/μεταφορές είναι γεμάτος ο ανθρώπινος λόγος αλλά από την πολλή χρήση
 ,κάποιες από αυτές χάνουν την δύναμή τους .(σκληρή καρδιά πέτρα - κρύα πόδια σαν σίδερο
 , φιλί γλυκό σαν μέλι )
Όσο πιο απρόσμενη είναι μια μεταφορά / παρομοίωση ,τόσο πιο δυνατή είναι 
( στοιχείο ανοικείωσης )
Γενικά , Μεταφορά /Παρομοίωση έχουμε όταν από ένα πεδίο πηγή μεταφέρονται ιδιότητες σε ένα πεδίο στόχο που δεν έχει αυτές τις ιδιότητες
 Η μεταφορά χρησιµοποιείται ευρέως στην καθηµερινή ζωή ( κι όχι μόνο στην ποίηση ) για λόγους κατανόησης και έκφρασης εννοιών. (Lakoff)

Μερικά παραδείγματα : 
 (Στείλτε μου  ωραίες Παρομοιώσεις /Μεταφορές όποτε τις βρίσκετε )

Κραταιά ως θάνατος η Αγάπη
Η γυναίκα είναι θάλασσα 
Η δύναμή σου πέλαγος κι η θέλησή μου βράχος
Γιατί είσαι το τραγούδι μου που λέω τ απογεύματα
Γιατί είσαι η αγωνία μου
 Μου λες πώς αποχαιρετιούνται δύο κι αφήνουν την αγάπη μόνη
Σαν το μαργαριτάρι έξω απ’ το στρείδι του 

















         Επομένως όταν καλέίσαι να αναλύσεις μια μεταφορά / παρομοίωση 
     θα καταγράφεις τα 2 της μέρη : Α= Β 
     και μετά όλα τα στοιχεία του Α θα τα μεταφέρεις προσέχοντας 
    τι διευρύνσεις νοήματος επιτυγχάνονται