Κυριακή 5 Απριλίου 2020


Α1 , Α2  :  5ο  Μάθημα  Ιστορίας 


Η Εκπαίδευση των παιδιών στην Αρχαία Αθήνα  


Πηγή 1

Επειδή , για κάποιο λόγο δεν εμφανίζει την εικόνα , σας αναρτώ ολόκληρη την διεύθυνση της σελίδας .Κάτω κάτω ,έχει δυο αγγειογραφίες του Δούριδος ,που αναπαριστούν μάθημα .




Πηγή 2


Στην Αθήνα διδάσκουν και συμβουλεύουν  τα παιδιά με φροντίδα.
Πρώτα - πρώτα η παραμάνα και η μητέρα και ο παιδαγωγός και ο ίδιος ο πατέρας φροντίζουν πώς θα γίνει το παιδί ακόμα καλύτερο
διδάσκοντας ότι το ένα είναι δίκαιο, το άλλο άδικο, αυτό ωραίο, το άλλο άσχημο.
Έπειτα, όταν φτάσουν τα παιδιά στην κατάλληλη ηλικία οι γονείς τα πηγαίνουν  στα σπίτια των δασκάλων, όπου οι δάσκαλοι της γραφής και της ανάγνωσης φροντίζουν να μάθουν γράμματα και να καταλαβαίνουν όσα έχουν γραφτεί , ενώ οι κιθαριστές με το να παίζουν λύρα επιδιώκουν να τα κάνουν πιο ήμερα και εξοικειώνουν την ψυχή τους με το  ρυθμό και την αρμονία.
 
Επιπλέον, τα παιδιά συχνάζουν στα γυμναστήρια και στις παλαίστρες, όπου οι δάσκαλοι της γυμναστικής κάνουν τα σώματά τους πιο ρωμαλέα, για να μην αναγκάζονται να δειλιάζουν  εξαιτίας της κακής σωματικής κατάστασης.
( Πλάτωνος ,  Πρωταγόρας )

Πηγή 3

     Ο δάσκαλος , μόλις τα παιδιά μάθουν να διαβάζουν, τα βάζει να διαβάζουν δυνατά στην τάξη, καθισμένα απάνω σε σκαμνάκια , τους στίχους των μεγάλων ποιητών και τα αναγκάζει να τους αποστηθίζουν ….. Οι κιθαριστές, με τη σειρά τους, όταν ο μαθητής ξέρει πια να παίζει τα όργανό του, τον βάζουν να μάθει κι άλλα ωραία έργα των λυρικών ποιητών. Αργότερα στέλνουν το παιδί στον παιδοτρίβη.
(Πλάτωνος , Πρωταγόρας )

Πηγή 4

Τον μικρό Αθηναίο από τη στιγμή που θα φτάσει σε ηλικία για να πάει σχολείο , τον επιβλέπει –τουλάχιστον στις εύπορες οικογένειες- όχι πια η τροφός ,αλλά ο παιδαγωγός . Ο παιδαγωγός είναι ένας δούλος που χρησιμεύει σαν ακόλουθος στο παιδί και η δουλειά του είναι να το συνοδεύει παντού και να του μαθαίνει καλούς τρόπους , χρησιμοποιώντας ,όταν η ανάγκη το καλεί ,και σωματικές ποινές , κυρίως με την βέργα . Ο παιδαγωγός οδηγεί το πρωί το παιδί στον δάσκαλο και μεταφέρει τα πράγματά του ( τις πλάκες του από κερί ,την πένα του, τα βιβλία του, αργότερα την κιθάρα του και τον αυλό .Κατόπιν όση ώρα το παιδί είναι στο σχολείο , το ακούει . Κάθεται συνήθως στην ίδια αίθουσα διδασκαλίας . Οι δάσκαλοι κάθονται σε «θρόνους» ενώ οι άλλοι σε σκαμνάκια . Δεν υπάρχουν τραπέζια .
(Robert Flaceliere ,Ο δημόσιος και ιδιωτικός βίος των Αρχαίων Ελλήνων)

Ασκήσεις :
1)                   Να περιγράψετε , όσο λεπτομερέστερα μπορείτε , την πηγή ένα .
  1. 2)      Συνδυάζοντας την πηγή 1 με τις άλλες πηγές ονομάστε τα πρόσωπα που εικονίζονται στο αγγείο , το είδος του μαθήματος και την σημασία του .
    3)      Στηριζόμενοι στις πηγές δείξτε αν πρόκειται , κατά την γνώμη σας για ιδιωτική ή για δημόσια εκπαίδευση;
    4)      Στηριζόμενοι στις πηγές και στην εμπειρία σας ποιες διαφορές βρίσκετε μεταξύ της σημερινής και της Αρχαίας Αθηναϊκής Εκπαίδευσης ; Πως κρίνετε την Εκπαίδευση των Αρχαίων Αθηναίων ;

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου