ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
ΜΕ ΤΟ ΔΙΗΓΗΜΑ
Το λογοτεχνικό κείμενο γράφεται
με λέξεις όχι με ιδέες !
Αυτό σημαίνει ότι εστιάζουμε σε σημεία του κειμένου και μελετάμε τις λέξεις τους και τους συνδυασμούς των λέξεων .Έτσι κατανοούμε τον ρόλο που έχουν οι επιλογές του συγγραφέα .
π.χ.
Περιγραφές :
Ποιες είναι οι περιγραφές του κειμένου ;
Τις εντοπίζουμε , τις αντιγράφουμε και τις παρατηρούμε .Σε τι αναφέρονται , πόσο εκτενείς είναι , τι ρόλο παίζουν ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ κείμενο ;
Να αποφεύγετε γενικόλογες απαντήσεις "κλισέ" που ταιριάζουν παντού .Ακριβώς γι αυτό δεν λένε τίποτα .
Ξεκινάμε ΠΑΝΤΑ από το κείμενο !
Αληθοφάνεια -Πραγματικότητα -Αλήθεια
και Τέχνη :
Αληθοφανές : αυτό που φαίνεται αληθινό . Στην Τέχνη υπάρχει ένα ρεύμα που λέγεται ρεαλισμός και στοχεύει στην αληθοφάνεια . Ξέρουμε ότι το έργο είναι κατασκευή αλλά ο καλλιτέχνης μας παρασύρει να το νιώσουμε ως αληθινό (για να το πετύχει αυτό χρησιμοποιεί πολλές επιλογές ). Στην περίπτωση αυτή , λέμε ότι το έργο αποτυπώνει την πραγματικότητα .
Υπάρχουν άλλα ρεύματα τέχνης που δεν ενδιαφέρονται καθόλου για την αποτύπωση της πραγματικότητας και γι αυτό διαλέγουν άλλα μέσα για να το καταστήσουν σαφές αυτό
( Υπερρεαλισμός - Ρομαντισμός - με ρεαλιστική Τέχνη -ανεικονική ζωγραφική κλπ)
Παράδειγμα ένας πίνακας του Paul Gauguin (1848-1903) :
Κι ένας πίνακας του
Pablo Picasso (1881-1973) :
Και δυο πίνακες του Magritte :
Όλα όμως τα έργα Τέχνης ενδιαφέρονται να αποτυπώσουν την Αλήθεια , δηλαδή την βαθειά υπαρξιακή αναζήτηση (που , βέβαια , δεν τελειώνει ποτέ ). Μιλάνε για την Αγάπη , τον Έρωτα , τον Θάνατο , την Απώλεια , την Θυσία κλπ προσπαθώντας να δημιουργήσουν έναν κόσμο που θα μας οδηγήσει σε αυτά , όσο βαθύτερα γίνεται .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου