της Ειρήνη Κοκκορού, Κοινωνικής Λειτουργού, Εικαστικής Ψυχοθεραπεύτριας παιδιών και εφήβων επί πτυχίω
«Η τέχνη βοηθά σε περιόδους δυσκολιών»
Rudolph Arnhieim, The Rescue of Art
O Δημιουργικός Εαυτός
Ο ανθρωπιστής ψυχολόγος Carl Rogers παρατηρούσε ότι «η κύρια πηγή της δημιουργικότητας φαίνεται να είναι η εν τω βάθει τάση την οποία ανακαλύπτουμε μέσα από τη θεραπευτική δύναμη της ψυχοθεραπείας –η τάση του ανθρώπου για αυτοπραγμάτωση, η τάση του να γίνει οι δυνατότητες που διαθέτει» (όπως αναφέρεται στη Malchiodi,2009). Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, ο δημιουργικός εαυτός μπορεί να απελευθερωθεί και να αποδειχτεί πολύτιμος σύμμαχός μας. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια προθυμία να πειραματιστεί κανείς με τα εικαστικά υλικά, να τολμήσει να βγει έξω από τις γραμμές, να διευρύνει τα όρια, να επινοήσει, να απορρίψει αποδεκτές παραδοχές και να θελήσει να μάθει κάνοντας συνδέσεις και δίνοντας νόημα στην εικαστική του εμπειρία, μέσα από μια προσωπική συνομιλία με τα έργα του. Η αύξηση της ικανότητας του ατόμου για δημιουργική σκέψη και συμπεριφορά μέσα από την εικαστική διαδικασία και τη δημιουργία ενός έργου τέχνης, βοηθά στη μείωση της συναισθηματικής καταπόνησης και σύγκρουσης και ενισχύει την κατανόηση του εαυτού και των σχέσεων με τους άλλους. Δύο πρακτικές εικαστικής θεραπείας δίνονται, ώστε να βοηθήσουν στην απελευθέρωση της δημιουργικότητας μέσα από την εικαστική αυτο-εξερεύνηση.
Όλοι μας υπήρξαμε παιδιά- Όλοι μας υπήρξαμε δημιουργικοί
«Η φίλη και συνάδελφός μου Εύα, που έχει διδακτορικό στην ανθρωπολογία και δύο μάστερ, μου είπε ότι θυμάται καθαρά τη δασκάλα της στο δημοτικό να δηλώνει «τι ωραία ραπτομηχανή!» κοιτάζοντας τη ζωγραφιά ενός αλόγου που είχε κάνει [..] στο εξής δεν ξανάνιωσε ποτέ άνετα με την τέχνη» (Malchiodi,2009). Παρόμοιες εμπειρίες αποθάρρυνσης στην πρώτη σχολική ηλικία, έχουν δυστυχώς τις επιπτώσεις τους ως προς την αποκοπή του ατόμου από τον δημιουργικό εαυτό του.
Η δημιουργία ενός εικαστικού έργου είναι κατεξοχήν διαισθητική διαδικασία, απαιτεί μια διάθεση παιχνιδιού, μια συναίνεση να αφεθεί κανείς στην ελευθερία της μορφής πέρα από μαθημένα σχήματα και μοτίβα, να παλινδρομήσει σε πρωταρχικές μορφές αισθητηριακής επαφής και σύνδεσης με τον εαυτό του και τον κόσμο, να τολμήσει να καινοτομήσει πέρα από παγιωμένες λογικές τακτικές, να εξερευνήσει μέσα από τα χρώματα, τα σύμβολα, τις γραμμές τη θέση του μέσα στο σύνολο και να γεφυρώσει το «μέσα» με το «έξω» με τρόπους μιας νέας κατανόησης που θα τον βοηθήσει να δώσει νόημα και να αναλάβει το ρίσκο να ζει. «Ο κόσμος ζωντανεύει και γίνεται αλησμόνητος. Έτσι η ανάδυση του υλικού από τις ασυνείδητες διαστάσεις περιλαμβάνει μια υψηλότερη αισθητηριακή εμπειρία», σημειώνει ο υπαρξιακός ψυχολόγος Rollo May, μιλώντας για το θάρρος της δημιουργίας (May,2017).
Η πράξη της δημιουργίας για τον May «περιλαμβάνει το σύνολο του προσώπου, με το υποσυνείδητο και το ασυνείδητό του να λειτουργούν σε ενότητα με το συνειδητό.[..] Φέρνει όλες μαζί τις διανοητικές, τις βουλητικές και τις συναισθηματικές λειτουργίες σε συνεργασία», Μιλά για μια δι-άνοιξη η οποία στην εικαστική θεραπεία, μια κατεξοχήν δημιουργική διεργασία, μπορεί και συμβαίνει, ακριβώς γιατί κοπάζει ο θόρυβος του νου και χαλαρώνουν οι εσωτερικοί μηχανισμοί ελέγχου (May,2017)..
Η εικαστική δημιουργία απαιτεί ένα βαθμό απορρόφησης και έντασης που οδηγεί σε μια εμπειρία πραγμάτωσης των δυναμικών του εαυτού. Η εσωτερική δε εγγραφή και οι διαδικασίες της εικαστικής πράξης που μορφοποιούν, ποιούν, οικοδομούν, συνεχίζονται ακόμα και πολύ μετά, και σε στιγμές που δεν υπάρχει συνειδητή επίγνωσή τους.
Έργο εικαστικής θεραπείας - Η εικαστική έκφραση βοηθά στη διερεύνηση και διεύρυνση του υποκειμενικού νοήματος σε περιόδους κρίσης.
Η δημιουργία ενός εικαστικού έργου ενισχύει τη ζωή
Ο ψυχολόγος Abraham Maslow υποστήριξε ότι οι άνθρωποι επιδεικνύουν ισχυρή ώθηση προς την αυτοέκφραση, ακόμη κι όταν οι βασικές ανάγκες τους -τροφή, κατοικία και ασφάλεια- δεν ικανοποιούνται. Η μετατροπή ενός βομβαρδισμένου θεάτρου στο Σεράγεβο του 1990, σε εκθεσιακό χώρο έργων τέχνης που δημιουργήθηκαν με υλικά από την καταστροφή της πόλης, είναι ένα μόνο παράδειγμα της μετουσιωτικής λειτουργίας της τέχνης και της ακατανίκητης ώθησης του ανθρώπου να μετασχηματίζει, για να συνεχίζει να ζει.
"Ο τρόπος που βλέπουμε την πραγματικότητα είναι σαν ένας χάρτης με τον οποίο ανιχνεύουμε το έδαφος της ζωής». (Σκοτ, 1988).
Ο Covid19 ήρθε κι έπληξε τους χάρτες μας, ως μια διακοπή, μια α-συνέχεια, φέρνοντας μας αντιμέτωπους με μια αίσθηση αποδιοργάνωσης. Ήρθε κι έκανε μια τομή σε μια προ- Covid εποχή και σε μια μετά – Covid. Οι άνθρωποι ήρθαν απότομα σε επαφή με την ευαλωτότητά τους. Ο περιορισμός στο σπίτι ανέδειξε την ανάγκη της συλλογικότητας, πολλές βεβαιότητες καθώς και το ψευδές αίσθημα παντοδυναμίας που καλλιεργούσε ο καπιταλισμός με τα καταναλωτικά αντικείμενα του, κατέρρευσαν. Αυτή η συνειδητοποίηση της ευθραυστότητάς μας που κερδήθηκε σε αυτό τον καιρό των απωλειών, μπορεί να αποτελέσει το άνοιγμα της δυνατότητας για μια αλλαγή, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα στοιχεία που έφερε ο ιός στη ζωή μας. Έχουμε τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε ξανά την πηγή της δημιουργικότητας, βασική πηγή της ανθρώπινης εμπειρίας που είχε παραγκωνιστεί, και να αντλήσουμε δύναμη και έμπνευση. Η δημιουργικότητα, αν ως πράξη μπορεί να οριστεί ως η ανακάλυψη αυτού για το οποίο δεν γνωρίζαμε ότι ψάχνουμε, ή ως η δημιουργία κάποιου πράγματος που μέχρι πριν λίγο δεν φανταζόμασταν καν, απαιτεί ένα τέτοιο ιδιαίτερο είδος ευαλωτότητας, ώστε να είμαστε ανοιχτοί στο εύρηκα της δημιουργικής ανακάλυψης, έτοιμοι να παραιτηθούμε από τρόπους να βλέπουμε, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα στοιχεία.
«Στη διάρκεια μιας δημιουργικής στιγμής αρχίζετε να αντιλαμβάνεστε τους περιορισμούς του τωρινού τρόπου σκέψης σας ή του τρόπου με τον οποίο βλέπετε τον κόσμο. Εγκαταλείπετε παλιές πεποιθήσεις και αντιλήψεις» (Malchiodi,2009).
Προωθώντας τη δημιουργικότητα μέσα από τη δημιουργία ενός δικού σας έργου
Η Malchiodi, στο βιβλίο της Εικαστική Θεραπεία -Ένας πρακτικός οδηγός, προτείνει πρακτικές εικαστικής θεραπείας που μπορεί να κάνει κανείς στο σπίτι του, αποκτώντας μια ιδέα για το πώς μπορεί να χρησιμοποιήσει την τέχνη για αυτοεξερεύνηση και προσωπική αλλαγή. «Αν δεν είστε καλλιτέχνης τότε δεν έχετε προκαταλήψεις για το πώς πρέπει να είναι το έργο σας» σημειώνει για να ενθαρρύνει αυτούς/ές που πιστεύουν ότι θα έπρεπε να είναι καλλιτέχνες για να ασχοληθούν. (Malchiodi,2009),
Οι πρακτικές που προτείνει και που δύο από αυτές μοιραζόμαστε μαζί σας σε αυτό το άρθρο, μπορούν μεταξύ των άλλων, να προσφέρουν μια ασφαλή διέξοδο στην ανακούφιση των συναισθημάτων, μια αίσθηση ελέγχου της ζωής στον καιρό της αβεβαιότητας λόγω του Κορωναϊού, αλλά και να δημιουργήσουν μια αίσθηση ηρεμίας και ασφάλειας. Τον καιρό του Covid19, καιρό κρίσης, αυτό είναι αναγκαίο, καθώς το άγχος, ο φόβος, η θλίψη, ο θυμός, ταλαιπωρούν τους ανθρώπους. Το να έχουν τη δυνατότητα, σε ένα περιοριστικό πλαίσιο καραντίνας, να περάσουν από μια παθητική θέση ανημπόριας σε μια ενεργητική θέση δημιουργίας κι επεξεργασίας μέσω της τέχνης αυτού που τους συμβαίνει, είναι μια μετατόπιση που βοηθά και μπορεί να αποδειχτεί βαθιά θεραπευτική με την έννοια της αυτό-φροντίδας.
Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι η τέχνη μπορεί να εξωτερικεύει συγκρούσεις, έντονα συναισθήματα και οδυνηρές εμπειρίες και να ανακουφίζει, αλλά δεν τις μετασχηματίζει αυτόματα. Όταν υπάρχει θεραπευτικό αίτημα, είναι αναγκαίο για την εμβάθυνση και την κατανόηση, το θεραπευτικό πλαίσιο δουλεύοντας μαζί με έναν εικαστικό θεραπευτή.
Δημιουργώντας έναν ασφαλή τόπο
Η ιδέα αφορά αρχικά στη δημιουργία μιας εικόνας ασφάλειας, η οποία βοηθά να ανακουφιστεί η ένταση. Έπεται η ανάδυση νοητών εικόνων που ενισχύουν αυτό το αίσθημα.
Τίτλος έργου:Η κούρνια μου
Χρειάζεστε μια επιφάνεια ζωγραφικής. Προτιμήστε υλικά ζωγραφικής -στερεά (μαρκαδόρους, λαδοπαστέλ, κ.λπ.). Κόλλα και διάφορα υλικά διαφορετικών υφών, αν θελήσετε να κάνετε ζωγραφική και κολάζ.
Αρχίσετε με χαλάρωση. Όταν νιώσετε χαλαροί, σκεφτείτε όλους τους τόπους, στους οποίους νιώσατε ασφαλείς στη διάρκεια της ζωής σας. (Αν δεν μπορείτε να σκεφτείτε κάποιον συγκεκριμένο τόπο, μπορείτε να φανταστείτε κάποιον).
- Ονομάστε ή/και γράψτε τα χαρακτηριστικά του τόπου στον οποίο νιώθετε ασφαλείς.
- Ζωγραφίστε τον ασφαλή τόπο σας σε ένα απλό διάγραμμα ή μια πολύπλοκη απεικόνιση. Προσθέστε γνωρίσματα τα οποία θα ενίσχυαν την ασφάλεια του τόπου ή θα τον έκαναν πιο άνετο.
- Συνομιλήστε με την εικόνα σας. Κοιτάξετε την και περιγράψτε τη σημασία και το σκοπό του κάθε χαρακτηριστικού ή γνωρίσματος που περιλαμβάνει. Φανταστείτε τον εαυτό σας σε αυτό τον ασφαλή τόπο. Πού θα ήσασταν μέσα στο έργο; Σε ποια θέση; Τι θα βλέπατε στα αριστερά και στα δεξιά σας, μπροστά σας και κάτω από εσάς;
- Κοιτάξτε την εικόνα σας, σκεφτείτε υπό ποιες συνθήκες ο ασφαλής τόπος σας θα σας ήταν χρήσιμος. Πότε θα καταφεύγατε σε αυτόν; Σημειώστε τες (μπορείτε να κρατάτε ένα εικαστικό ημερολόγιο).
- Αναπτύξτε στο μυαλό σας την εικόνα αυτού του ασφαλούς τόπου και εξασκηθείτε να τον βλέπετε νοερά τις επόμενες μέρες. Τι νιώθετε όταν επισκέπτεστε αυτόν τον τόπο στη φαντασία σας;
Χάρτης συναισθημάτων
Αυτή η άσκηση βασίζεται στην άσκηση την οποία χρησιμοποίησε ο John Goff Jones στην εργασία του με όσους επέζησαν της βομβιστικής επίθεσης στην Οκλαχόμα, προκειμένου να εκφραστούν, να διερευνηθούν και να κατανοηθούν τα συναισθήματα και οι συνδέσεις του κάθε ατόμου με ότι τα πυροδοτεί.
Έργο Art Therapy - Χάρτης συναισθημάτων
Υλικά: μεγάλο λευκό χαρτί και χρωματιστά μολύβια ή μαρκαδόροι.
- Θα αναπαραστήσετε τα ακόλουθα έξι συναισθήματα: θυμό, χαρά, φόβο, αγάπη για τους άλλους και αγάπη για τον εαυτό σας. Χρησιμοποιήστε διαφορετικό χρώμα για το κάθε συναίσθημα. Προσπαθήστε να φανταστείτε με τι μοιάζει το κάθε συναίσθημα με όρους μεγέθους και σχήματος.
- Όταν ολοκληρώσετε όλες τις εικόνες, εξετάστε αν συνδέονται μεταξύ τους. Πώς σχετίζονται μεταξύ τους οι εικόνες; Υπάρχουν κάποια κοινά σχήματα ή κοινές γραμμές; Ποιο είναι το συγκριτικό τους μέγεθος; Για ποια εικόνα διαθέσατε τον περισσότερο χρόνο;
Όλοι μπορούν να κάνουν ένα εικαστικό έργο
Η εικαστική εξερεύνηση είναι ένας τρόπος αυτο-αποκάλυψης και αυτο-κατανόησης που μέσα στο κλείσιμο που επήλθε για λόγους προστασίας από τον Covid19, μπορεί να μας βγάλει σε ένα ξέφωτο όπου όλα φωτίζονται αλλιώς. «Ξέφωτο: φως, εύθραυστες ηλιαχτίδες μέσα από φυλλωσιές, άνοιγμα, άνοιγμα όμως μέσα από μια κοιλότητα που έχει μείνει για καιρό αδιαπέραστη. [..] Κανείς δεν πρόκειται να κατάσχει το δικό μου ξέφωτο. [..] Είναι μια λέξη που αγγίζει όλες μου τις αισθήσεις.[..] Είναι δική μου αλλά δεν την κρατώ για μένα. Στα δικά μου τα ξέφωτα ποτέ δεν είμαι μόνος» (Πονταλίς, 2006)
Βιβλιογραφία
Malchiodi, A. Cathy., Εικαστική Θεραπεία _Ένας πρακτικός οδηγός, Αθήνα: 2009, Ελληνικά Γράμματα- Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας, Σειρά: Νέοι δρόμοι στην ψυχοθεραπεία, Υπεύθυνη σειράς: Νιζέτα Αναγνωστοπούλου.
May, Rollo, Το θάρρος της Δημιουργίας, Αθήνα:2017, Αρμός.
Πεκ, Σκοτ., Ο δρόμος ο λιγότερος ταξιδεμένος, Αθήνα:1988,Κέδρος.
Πονταλίς, Ζαν Μπερτράν., Παράθυρα, Αθήνα:2006. Βιβλιοπωλείον της Εστίας.