Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Β1-Β2 :ΙΣΤΟΡΙΑ

 Το Φραγκικό Κράτος

                υπό τις δυναστείες 

                          των Μεροβιγγείων και των Καρολιδών. 



1) Μελετήστε στον  χάρτη ( geacron ) τις μεταβολές που συμβαίνουν μεταξύ 700και 800 στην Βυζαντινή αυτοκρατορία , στον Αραβικό κόσμο και στα Γερμανικά Κράτη . Τι παρατηρείτε ;

2)Μάχη του Πουατιέ της δυτικής Γαλλίας (κοντά στο σημερινό Μπορντό ),  8ος αιώνας (732μ.Χ) . Οι Φράγκοι με αρχηγό τον αυλάρχη ( majordomus )  Kάρολο Μαρτέλο σταματούν την προέλαση των Αράβων .

----->ίδρυση δυναστείας των Καρολιδών (διαδέχονται τους Μεροβιγγίους ).

----->Στέψη του Πιπίνου του Βραχύ (γιου του Καρόλου Μαρτέλου )από τον πάπα Ρώμης ως βασιλέα ελέω Θεού των Φράγκων με αντάλλαγμα προστασία του πάπα από τους Φράγκους ενατίον των Λογγοβάρδων (Λομβαρδών ) και δωρεά του Παπικού Κράτους στον Πάπα .

----->Κάρολος Μέγας ή Carolus Magnus ή Καρλομάγνος ή Charlemagne ή Karls des Grossen στέφεται  Μέγας και ειρηνοποιός Αυτοκράτωρ, κυβερνήτης του Ρωμαϊκού Κράτους, από τον πάπα στην Ρώμη .Πρωτεύουσα το  Ακυίσγρανον ή Aachen ή Aix la Chapelle .

-----> Μεγάλη κόντρα με Ρωμαίο (Βυζαντινό ) Αυτοκράτορα . Γέννηση μείζονος πολιτειακού ζητήματος .





3) Να συγκρίνετε τις  πηγές που παρατίθενται : 

Ποιο είναι το θέμα τους και ποια /ες οι θέσεις της κάθε πηγής . Πως σχετίζονται με τον πομπό ;

α )Επειδή δεν υπήρχε πια αυτοκράτορας στο έθνος των Ελλήνων και η αυτοκρατορική εξουσία βρισκόταν στα χέρια μιας γυναίκας, φάνηκε σωστό στον ίδιο τον πάπα Λέοντα και σ' όλους τους άγιους πατέρες που πήραν μέρος στη σύνοδο να δώσουν τον τίτλο του αυτοκράτορα στο βασιλιά των Φράγκων Κάρολο, που έχει στην κυριαρχία του την πόλη της Ρώμης, όπου συνήθιζαν πάντα να εδρεύουν οι καίσαρες, και τις άλλες πόλεις της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας. Επειδή λοιπόν ο παντοδύναμος Θεός ευδόκησε να περάσουν όλες αυτές οι χώρες στην κυριαρχία του Καρόλου, οι κληρικοί της Συνόδου σκέφθηκαν ότι, σύμφωνα με το θέλημα του Θεού και το αίτημα όλων των Χριστιανών, εκείνος θα έπρεπε να έχει και τον τίτλο του αυτοκράτορα. Ο Κάρολος δεν ήθελε να εναντιωθεί σ' αυτό το θέλημα και, υποτασσόμενος ταπεινά στο Θεό, καθώς και στην επιθυμία που εκφράστηκε από όλο το χριστιανικό κόσμο, δέχθηκε τη χειροτονία του από τον πάπα Λέοντα και, μαζί μ' αυτή, τον τίτλο του αυτοκράτορα.

Από τα Χρονικά του Lorsch (Annates Laureshamenses), Monumenta Germaniae Historica, τόμ. I, 37, μετ. Λ. Τσακτσίρας, στο: Λ. Τσακτσίρας-Ζ. Ορφανουδάκης- Μ. Θεοχάρη, Ιστορία Ρωμαϊκή και Βυζαντινή, ΟΕΔΒ, Αθήνα 1999,183.

β )Την ημέρα των Χριστουγέννων, ο πάπας με τα ιδιά του τα χέρια, έστεψε τον Καρλομάγνο με ένα πολύτιμο στέμμα. Τότε οι πιστοί Ρωμαίοι, βλέποντας πόσο είχε βοηθήσει και αγαπήσει την Αγία Ρωμαϊκή Εκκλησία, φώναζαν με όλη τη δύναμή τους και με μια φωνή: Στον Κάρολο, τον ευσεβέστατο Αύγουστο, που στέφθηκε από το Θεό, μεγάλο και ειρηνοποιό αυτοκράτορα, ζωή και νίκη. Επανέλαβαν τρεις φορές αυτήν την επευφημία. Αμέσως μετά, ο παναγιότατος πάπας άλειψε με άγιο λάδι τον βασιλέα Κάρολο, τον εξοχότατο γιο του.

Abbe L. Duchesne, Liber Pontificalis, E. de Borcard, XCVIII. Leo III, 7, 376.


γ )Αυτό το χρόνο (800), στις 25 Δεκεμβρίου, ο ρήγας των Φράγκων Κάρολος στέφθηκε (αυτοκράτορας) από τον πάπα Λέοντα. Και ενώ σκόπευε να επιτεθεί με στόλο στη Σικελία, άλλαξε γνώμη και αποφάσισε να ζητήσει σε γάμο την αυτοκράτειρα Ειρήνη. Για το σκοπό αυτό έστειλε τον επόμενο χρόνο πρεσβευτές στο Βυζάντιο.
Κι έφτασαν οι απεσταλμένοι του Καρόλου και του πάπα Λέοντος (στην Πόλη), ζητώντας από την Ειρήνη να παντρευτεί τον Κάρολο και έτσι να ενωθεί η Ανατολή με τη Δύση. Κι εκείνη θα δεχόταν αν δεν την εμπόδιζε ο Αέτιος, που είχε μεγάλη δύναμη και σκόπευε να κάνει αυτοκράτορα τον αδελφό του. Τον επόμενο χρόνο (802), τον Οκτώβριο, ο Νικηφόρος, πατρίκιος και γενικός λογοθέτης, έγινε αυτοκράτορας διώχνοντας την αυγούστα Ειρήνη.

Θεοφάνης, Χρονογραφία, έκδ. C. de Boor, τόμ. 1, Λειψία 1883, 475-476





4) Να διαβάσετε μια πολύ προσεκτική ανάγνωση με υπογραμμίσεις από το σχολικό βιβλίο το αντίστοιχο κεφάλαιο και να μου φέρετε τις απορίες σας .



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου