Παιδιά μου , Καλημέρα !
Επειδή δεν έγινε σήμερα το μάθημά μας για τεχνικούς λόγους , σας αναρτώ κάποια κείμενα και ασκήσεις με τα οποία πρέπει να ασχοληθείτε . Τις απορίες σας αλλά και τις απαντήσεις σας θα μου τις στέλνετε μέσω google docs .
7. Οι Ανατολικοί λαοί και οι Έλληνες (κεφάλαιο σχολικού βιβλίου )
Ο σύγχρονος πολιτισμός είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς ιστορικής πορείας. Στην Ανατολή ήδη από την 4η χιλιετία π.Χ. διαμορφώθηκαν και εξελίχθηκαν οι πρώτοι μεγάλοι πολιτισμοί που έθεσαν τις βάσεις για την ανθρώπινη πρόοδο. Η συμβολή τους στον παγκόσμιο πολιτισμό χωρίς αμφιβολία ήταν μεγάλη.
♦ Στη Μεσοποταμία και την κοιλάδα του Νείλου ο άνθρωπος για πρώτη φορά οργανώθηκε σε εξελιγμένες κοινωνίες. Η εξέλιξη αυτή επιτεύχθηκε με την καλλιέργεια της γης και την παραγωγή πλεονάσματος αγαθών, γεγονός που επέτρεψε σε μέρος των κατοίκων να ασχοληθεί και με άλλες δραστηριότητες, όπως το εμπόριο, τη βιοτεχνία, την οργάνωση της διοίκησης, την οργάνωση πολεμικών επιχειρήσεων κ.ά. Η βελτίωση των συνθηκών της ζωής συνέβαλε προοδευτικά στη συγκρότηση αυτών των κοινωνιών σε μεγάλους και ισχυρούς κρατικούς σχηματισμούς. Η σαφής κοινωνική διαστρωμάτωση και η οργάνωση του κράτους κάτω από έναν ισχυρό ηγεμόνα, ο οποίος περιβαλλόταν με θεϊκές ιδιότητες, προσδιόρισαν το ρόλο του ατόμου σ' αυτά τα κράτη. Εκεί το πλήθος των ανθρώπων υποταγμένο συνέβαλε στην οικονομική ανάπτυξη και την πολιτιστική εξέλιξη των περιοχών. Εργάστηκε στην κατασκευή και τη διακόσμηση ναών, ανακτόρων και ταφικών μνημείων. Οι ανάγκες των ηγεμόνων και οι θρησκευτικές πεποιθήσεις αποτέλεσαν το κίνητρο ανάπτυξης των τεχνώνκαι των επιστημών. Οι καθημερινές εμπειρίες και ο εργασιακός μόχθος οδήγησαν στην ανακάλυψη μέσων και στην εφεύρεση τεχνικών που βελτίωσαν τις σκληρές συνθήκες της ζωής.Η καλή λειτουργία, εξάλλου, της κρατικής μηχανής αλλά και η ανάγκη επικοινωνίας για την ανταλλαγή των αγαθών οδήγησαν στη δημιουργία των πρώτων συστημάτων γραφής.Στην Ανατολή, εκτός από τους λαούς της Μεσοποταμίας και της Αιγύπτου, οι Φοίνικες, οι Εβραίοι, οι Χετταίοι και αργότερα οι Πέρσες, λαοί με διαφορετική ιστορική πορεία και διαφορετικά πολιτιστικά χαρακτηριστικά, είχαν το μερίδιο τους στην πρόοδο του πολιτισμού.
♦ Στις παρυφές της ευρωπαϊκής ηπείρου, στο Αιγαίο, κατά την 3η χιλιετία π.Χ. άνθησαν σπουδαίοι πολιτισμοί που αποτέλεσαν το υπόβαθρο του ελληνικού πολιτισμού. Από τα μέσα της 2ης χιλιετίας π.Χ., όταν οι λαοί της Ανατολής βρίσκονταν στο απώγειο της ανάπτυξής τους, οι Έλληνες κατεύθυναν τα ενδιαφέροντα τους, οικονομικά και πολιτιστικά, πέρα από το Αιγαίο. Οι επαφές ανάμεσα στους λαούς της Ανατολής και τους Έλληνες καθ' όλη τη διάρκεια της αρχαιότητας είναι μια ιστορική πραγματικότητα που έχει παρουσιάσει περιόδους ρήξεων αλλά και περιόδους γόνιμων επιδράσεων και ουσιαστικής προσέγγισης. Η Ανατολή υπήρξε συχνά πηγή έμπνευσης καλλιτεχνικής και επιστημονικής για τους Έλληνες. Οι Έλληνες με τα ταξίδια τους ήρθαν σε άμεση επαφή με τα επιτεύγματα των λαών της Ανατολής, αρκετά από τα οποία υιοθέτησαν. Ανταποκρίθηκαν δημιουργικά στις επιρροές τους· όσα πολιτιστικά στοιχεία παρέλαβαν δεν τα μιμήθηκαν, αντίθετα τα ενέταξαν μέσω αφομοιωτικής διεργασίας στην πολιτιστική τους παράδοση.
Ασκήσεις :
1) Διαβάστε πολύ προσεκτικά το κείμενο που σας ανάρτησα . Θα δείτε ότι περιέχει όλες τις πληροφορίες που είχαμε δει στα μαθήματά μας ( και σε σχέση με την δημιουργία Παραποτάμιων Πολιτισμών και σε σχέση με τους Πολιτισμούς στην εύφορη Ημισέληνο )
Διατυπώστε τις απορίες που τυχόν έχετε .( Δεν εννοώ μόνο άγνωστες λέξεις ,αυτές μπορείτε να τις " γκουγκλάρετε ", εννοώ κυρίως απορίες στο νόημα ! )
2) Μάθετε να βρίσκετε στο gea cron όλους αυτούς τους Πολιτισμούς , προσέχοντας τον χρόνο ( 3000 π. Χ. - 1100 π. Χ. )
3) Διαβάστε κάποιους ορισμούς όρων που συναντήσαμε στα μαθήματα αλλά και που θα μας χρειαστούν :
αστικός: αυτός που έχει άμεση σχέση με την πόλη (άστυ). Αστική κοινωνία είναι αυτή που τα μέλη της - οι αστοί - κατοικούν σε πόλεις, δεν ασκούν χειρωνακτική εργασία. αλλά ασχολούνται κυρίως με το εμπόριο, τη βιοτεχνία και την παροχή υπηρεσιών μέσω των οποίων αποκτούν υψηλά εισοδήματα.
θεοκρατικό καθεστώς: η άσκηση πολιτικής εξουσίας και η ρύθμιση της κοινωνικής ζωής από ηγεμόνα που του αποδίδονται θεϊκές ιδιότητες ή από ισχυρό ιερατείο.
πατριαρχική οικογένεια: η οικογένεια στην οποία οι σχέσεις οργανώνονται με βάση τον κεντρικό ρόλο του πατέρα.
σημιτικά φύλα/λαοί: ομάδα φύλων της ΒΔ Ασίας στην οποία, κατά την αρχαιότητα, περιλαμβάνονταν οι Ασσύριοι, οι Φοίνικες, οι Εβραίοι κ.ά. Στην ομάδα αυτή σήμερα ανήκουν οι Άραβες. Πρόκειται για μια γλωσσική οικογένεια αντίστοιχη με την Ινδοευρωπαι .
4 )
Μελετήστε τον διαδραστικό χάρτη της Εποχής του Λίθου
http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/9186
στον ευρύτερο χώρο του Αιγαίου .
Ποιες οι απορίες που σας δημιουργούνται αλλά και ποιες οι παρατηρήσεις σας ;
Μελετήστε τον χρονολογικό πίνακα των Περιόδων της Προϊστορίας στον ευρύτερο χώρο του Αιγαίου (αποφεύγω τον όρο "ελληνικό " επειδή τότε δεν υπήρχαν ακόμα Έλληνες .Εμφανίζονται σε συγκεκριμένη περιοχή κατά την Ύστερη εποχή του Χαλκού )
ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟΝ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Παλαιολιθική Περίοδος : 600.000 (;) π. Χ. -8.000 π. Χ.
Μεσολιθική Περίοδος : 8.000 π. Χ. - 7.000 π. Χ.
Νεολιθική Περίοδος : &.000 π. Χ. - 3000 ( ;) π. Χ.
Εποχή του Χαλκού : 3000(;) π. Χ. - 1.100 π.Χ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου