Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
Ένα "πολυμέτρο "
που έσωσε την Αυτοκρατορία !
Στρατιωτικό
Διοικητικό
Οικονομικό
Κοινωνικό
Η ιστορία του στρατού δεν μπορεί να διαχωριστεί από εκείνη της φορολογίας , γιατί πάντοτε το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της Αυτοκρατορίας διετίθετο για την άμυνά της .Η ιστορία του στρατού απεικονίζει ανάγλυφα την ικανότητα του Βυζαντίου για μεταρρυθμίσεις , καθώς στη διάρκεια μερικών αιώνων, η οργάνωση των βυζαντινών στρατιών μεταβαλλόταν συχνά , και μάλιστα πολλές φορές ριζικά , ούτως ώστε να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα .
Jean Claude Cheynet , Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία εκδ. Πόλις
Ο στρατός :
http://exploringbyzantium.gr/EKBMM/Page?name=ypomeleti&lang=gr&id=14&sub=613&level=1
Ο τίτλος 16 της Εκλογής μας πληροφορεί για το πως είχαν τα πράγματα επί Ισαύρων. Ο στρατιώτης ήταν εθελοντής , τα όπλα συνιστούσαν ιδιοκτησία του , ενώ τα έξοδα της συντήρησης και της εξάρτυσής βάρυναν την οικογένεια του , κατά συνέπεια , ο στρατιώτης έπρεπε να μοιράζεται με αυτήν τους καρπούς του μόχθου του -αν εξαιρέσουμε τις έκτακτες παροχές που χορηγούνταν επ ανδραγαθία -τουλάχιστον κατά τα δεκατρία πρώτα χρόνια της θητείας του . Όταν έληγε αυτή η περίοδος , η εξάρτυση περιερχόταν στην ιδιοκτησία του και παρέμενε κύριος του μισθού του . Εν ολίγοις τα μέλη της οικογενείας του που είχαν συνεισφέρει στον εξοπλισμό και τη συντήρηση ενός εξ αυτών . είχαν το δικαίωμα επιστροφής του καταβληθέντος ποσού .
Κατά τον 10 αιώνα το σύστημα εξελίχθηκε :πολλοί στρατιώτες των θεμάτων πολεμούσαν πια μόνο κατά διαστήματα , αλλά υπό τις διαταγές του Στρατηγού τέθηκε ένα σώμα επίλεκτων στρατιωτών που ήσαν ανά πάσα στιγμή διαθέσιμοι . Από κάθε οικογένεια έπρεπε να προέρχεται ένας μάχιμος στρατιώτης μαζί με τον εξοπλισμό του ( δόρυ , ασπίδα ,ξίφος και , για τους πιο ευκατάστατους , πανοπλία ) και το άλογό του , αφού τα θέματα εξακολουθούσαν να είναι στρατιωτικά σώματα ιππικού . Ωστόσο αν μια οικογένεια δεν μπορούσε να διαθέσει έναν άνδρα για τον στρατό , επειδή , για παράδειγμα είχε σκοτωθεί ο σύζυγος και υπήρχαν μόνο ανήλικα παιδιά , ήταν υποχρεωμένη είτε να καταβάλει αποζημίωση ή να βρει αντικαταστάτη .
Ο στρατιώτης καλούνταν υπό τα όπλα όταν συμπλήρωνε το 18ο έτος της ηλικίας του και υπηρετούσε συνολικά 24 χρόνια .Διέθετε δικό του οπλισμό και τουλάχιστον ένα άλογο , γιατί αρχικά τα σώματα αποτελούνταν αποκλειστικά από ιππείς Έπρπε να παρουσιαστεί στο προσκλητήριο με φαγητό για μερικές εβδομάδες .
(όπου ανωτέρω )
Γκ . Οστρογκόρσκι : Ο θεσμός των Θεμάτωνhttp://eranistis.net/wordpress/2017/12/16/26311georg-ostrogorsky-%CF%84%CE%B1-%CE%B2%CF%85%CE%B6%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BD%CE%AC-%CE%B8%CE%AD%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1/
Ο Στρατηγός κατείχε στο Θέμα του τις εξουσίες του Βασιλέως , ο οποίος του τις είχε εκχωρήσει . Η διάρκεια της θητείας του αποφασιζόταν από τον Αυτοκράτορα .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου