Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

 Η ΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Ο τελικός σκοπός της εκπαίδευσης είναι να μετατρέπει τους καθρέφτες σε παράθυρα .

S. Harris 


Μαρκούζε Χέρμπερτ [Ο μονοδιάστατος Άνθρωπος]
Η δυνατότητα να εκλέγεις ελεύθερα αφέντες δεν εξαλείφει ούτε τους αφέντες ούτε τους δούλους. Η δυνατότητα να διαλέγεις ελεύθερα ανάμεσα σε μια μεγάλη ποικιλία εμπορευμάτων και υπηρεσιών, δε σημαίνει ότι είσαι ελεύθερος, όταν για να γίνεται αυτό θα πρέπει να ζεις μια ζωή κόπου και άγχους κάτω από τον κοινωνικό έλεγχο —θα πρέπει να είσαι αλλοτριωμένος. (σελ. 38-9)


«Να μην αναζητώ μία θέση απ' όπου θα μπορώ
να κάνω κάτι χρήσιμο, αλλά να κάνω κάτι χρήσιμο
από εκεί όπου πραγματικά βρίσκομαι.»

C.G. Jung, Ελβετός Ψυχίατρος

ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗ , ΑΝΑΛΥΣΗ , ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ....

Ο,ΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ! 



 

Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

 ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΕΡΝΑ ΑΠΟ ΧΕΡΙ ΣΕ ΧΕΡΙ ......

Ένας φίλος μου , το πήρε από μια φίλη και το μοιράστηκε μαζί μου.. ...κι εγώ το μοιράζομαι μαζί σας ....

Ένα σπουδαίο κείμενο (αποσπασματικό, αλλά σημαντικό) που μου έστειλε η φίλη μου η Κατερίνα, του Ιταλού ψυχαναλυτή Massimo Recalcati. Μιλάει για το “σύμπλεγμα του Τηλέμαχου”, σύνδρομο της νέας εποχής που υπερβαίνει τα παραδοσιακά, του Οιδίποδα και του Νάρκισσου. Βρίσκω εξαιρετικά εύστοχη την μεταφορά, τόσο ως προς την αδυσώπητη επιβολή του ακραίου καπιταλισμού - η μακριά νύχτα των Μνηστήρων - όσο και ως προς τη νέα γενιά που πρέπει (και ευθυνόμαστε εμείς γι’ αυτό) να κληρονομήσει την Επιθυμία και να δείξει στάση ενεργητική και όχι αναμονής!

Με αφορά προσωπικά, και νομίζω όλους τους εκπαιδευτικούς που προσπαθούν εκτός από γνώσεις (και αρχές, στις καλές περιπτώσεις) να μεταδώσουν, να κληροδοτήσουν πρωτίστως την επιθυμία. Όσους νιώθουμε ότι τα παιδιά, στριμωγμένα (μεταξύ άλλων) από μιά στείρα εκπαιδευτική διαδικασία έχουν αδρανοποιηθεί και δεν έχουν “μαμούνι” μέσα τους, ορμή να τα σπρώχνει να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και τον κόσμο. Και όλους όσους ζουν, με τον τρόπο τους, τον “ίλιγγο της ευθύνης”! Που προσπαθούν, όσο μπορούν με τις μικρές τους δυνάμεις, να μην περιμένουν απλώς, αλλά να συντηρήσουν την ελπίδα και να φέρουν πιο κοντά (την Αναγέννηση μετά τον σημερινό Μεσαίωνα) τη μέρα της επιστροφής. Που ένας κουρελής ζητιάνος (συμβολικά ένας, στην πραγματικότητα πολλοί μαζί) θα κρύβει τόση δύναμη ικανή να τεντώσει το τόξο και να φέρει το μακελειό της Δικαιοσύνης! Δεν είναι "ρεαλιστικό", το ξέρω, αλλά πιστεύω πως μόνο αυτή μπορεί να είναι η προσδοκία για όποιον θέλει να παραμένει άνθρωπος.
Καλή ανάγνωση
«Ένα παιδί ατενίζει το πέλαγος. Είναι ο Τηλέμαχος, που ζητά δικαιοσύνη: δεν υπάρχει πλέον Νόμος στη γη του, μόνο η φαινομενικά ατελείωτη Νύχτα των Μνηστήρων... Ο Τηλέμαχος περιμένει τον πατέρα του, τον Οδυσσέα, για να επαναφέρει τη συμβολική τάξη στον ρημαγμένο οίκο του. Αντίθετα με τον Οιδίποδα, που πέφτει τυφλωμένος από ενοχή για την εγκληματική του επιθυμία, αντίθετα με τον Νάρκισσο, που θαμπώνεται από τη στείρα ομορφιά της εικόνας του, ο Τηλέμαχος ατενίζει το πέλαγος με μάτια ορθάνοιχτα αναζητώντας τον πατέρα, το Νόμο του πατέρα. Τα σημερινά παιδιά μοιάζουν στον Τηλέμαχο. Ψάχνουν με το βλέμμα αυτό(ν) που θα επιστρέψει από τη θάλασσα, αναζητούν το Νόμο που θα τους ανοίξει νέους ορίζοντες. Γιατί ο πατέρας, αν και δεν είναι ο κάτοχος του Νόμου, αν και δεν γνωρίζει το έσχατο νόημα της ζωής, καταδεικνύει ωστόσο μέσα από τη σαρκωμένη μαρτυρία της ύπαρξής του ότι είναι δυνατόν -είναι ακόμα δυνατόν- να νοηματοδοτήσει αυτό τον κόσμο, να μεταδώσει την επιθυμία, να μιλήσει για το μέλλον· να πει στον Τηλέμαχο ότι ακόμα δεν έχουν συμβεί τα πάντα, ότι ακόμα δεν τα έχουμε δει όλα. Να καταστήσει, εντέλει, το Παιδί αληθινό κληρονόμο, ικανό όχι μόνο να παραλάβει ένα νόημα για τον κόσμο, αλλά και να ανακαλύψει καινούρια νοήματα του κόσμου, καινούριους κόσμους νοήματος.»
«Ο Τηλέμαχος είναι η εικόνα του παιδιού που περιμένει. Δεν είναι ο γιος που θέλει να βγάλει από τη μέση τον πατέρα, σκοτώνοντάς τον. Δεν είναι ο γιος που υπακούει παθητικά τον πατέρα όπως ο Αντι-Οιδίποδας, δεν είναι ο γιος που αγαπάει μόνο τον εαυτό του και αδιαφορεί για τους άλλους, όπως ο Νάρκισσος. Είναι ο γιος που ερμηνεύει την κληρονομιά ως ανάκτηση. Δεν αρνείται όπως ο Οιδίποδας τον πατέρα, αλλά ωστόσο δεν υποτάσσεται σε αυτόν. Ο Τηλέμαχος είναι ικανός να επαναφέρει μια συμβολική συμφωνία μεταξύ των γενεών. Τα παιδιά μας χρειάζονται να συναντήσουν πατεράδες που αποτελούν οι ίδιοι μαρτυρία της επιθυμίας. Όχι τον πατέρα-αφέντη, τον πατέρα με τη ράβδο. Αυτή η μορφή πατέρα έχει δύσει οριστικά. Όμως ο Τηλέμαχος είναι και ο γιος που δεν περιορίζεται στο να περιμένει την επιστροφή του πατέρα. Είναι ο γιος που επιχειρεί με τόλμη το ταξίδι του. Έτσι ανοίγει η Οδύσσεια: με το ταξίδι του γιου που κατευθύνεται στην Πύλο και στη Σπάρτη για να βρει τον πατέρα του. Είναι το πολιτικό καθήκον των νέων γενεών. Να ξανοιχθούν στη θάλασσα, να μην περιμένουν την επιστροφή του πατέρα, να μην παραμείνουν παθητικοί στο να κοιτούν τη θάλασσα. Η κληρονομιά δεν αποτελείται από υλικά αγαθά ή από γονίδια. Δεν είναι η απόκτηση μιας προσόδου, καρπός λεηλασίας. Το να κληρονομήσουμε, σημαίνει να ανακτήσουμε αυτό που οι πατεράδες μας έχουν αφήσει. Είναι μια κίνηση ενεργητική, όχι παθητική. Μα τι κληρονομούμε; Το ουσιαστικό είναι να κληρονομήσουμε την επιθυμία. Ο αληθινός θησαυρός της κληρονομιάς είναι ο θησαυρός της επιθυμίας. Η επιθυμία δεν εμπεριέχει την ενοχή, την αμαρτία, το έγκλημα. Η επιθυμία είναι μια δύναμη επεκτατική, παραγωγική. Είναι όπως ο άνεμος της άνοιξης: ανοίγει τις πόρτες, τα παράθυρα, τα αυτιά, τα μάτια. Η επιθυμία είναι ένα άνοιγμα στο άπειρο άνοιγμα της ζωής. Τα ανθρώπινα όντα όμως φοβούνται αυτήν τη δύναμη γιατί δεν μπορούν να τη διαχειριστούν. Αποφεύγουν την επιθυμία ή τη συγχέουν με το καπρίτσιο και με την αυθαιρεσία μιας επιπόλαιης ελευθερίας.»
«Αυτό που μπορούμε να κληρονομήσουμε στα παιδιά μας είναι η μαρτυρία, μια μοναδική ενσάρκωση του Νόμου της επιθυμίας. Θα σας δώσω δυο βιωματικά παραδείγματα. Το πρώτο αφορά την μητέρα μου. Στα πιο φλογερά χρόνια της νεότητάς μου διέκοψα απότομα τη σχέση μου με το σχολείο, για να αφιερωθώ ψυχή τε και σώματι στη στρατευμένη πολιτική. Ήταν στα τέλη της δεκαετίας του '70. Το σχολείο φαινόταν σε μένα και σε πολλούς φίλους μου χάσιμο χρόνου. Είχαμε το κίνημα, έπρεπε να αλλάξουμε τον κόσμο. Τα λόγια των δασκάλων μας φαίνονταν άψυχα. Αντίθετα η πολιτική ήταν χαρά, μας ωθούσε προς τη ζωή, νομίζαμε ότι ήταν μια εμπειρία ανάστασης της επιθυμίας. Στη νιοστή αποβολή δεν είχα πλέον ενδοιασμούς. Θεώρησα ότι η σχέση μου με τον θεσμό-σχολείο είχε λάβει τέλος. Δεν είχα όμως υπολογίσει ότι ήμουν μέλος μιας οικογένειας. Δεν είχα υπολογίσει το λόγο της μητέρας μου. Μερικούς μήνες αφότου τα παράτησα, βρήκα μια μέρα τη μάνα μου να με περιμένει στη πόρτα του σπιτιού. Η ίδια δεν είχε καταφέρει να πάει σχολείο λόγω φτώχειας. Εκεί στην πόρτα, μου είπε απλά ότι πρέπει να συνεχίσω τη φοίτησή μου. "Για ποιό λόγο;" τη ρώτησα μουτρωμένος. "Το σχολείο δεν σημαίνει τίποτα για μένα!" συνέχισα, θεωρώντας ότι έτσι θα έκλεινε αυτή η σύντομη συζήτηση. "Γιατί εσύ μπορείς" μου απάντησε με αφοπλιστική δύναμη. "Κι επειδή εσύ μπορείς, μην κάνεις το ίδιο με μένα. Αν μάθεις γράμματα δεν θα το μετανιώσεις". Και μου εξήγησε ότι, εάν συνέχιζα, θα έβλεπα περισσότερα πράγματα, περισσότερες ζωές, περισσότερους κόσμους από αυτούς που εκείνη μπόρεσε να γνωρίσει μην έχοντας ποτέ μάθει γράμματα. Ήθελε να μου πει να μην κλειστώ στον κόσμο μου, να μην εγκαταλείψω την σκηνή του κόσμου, να μείνω στον κόσμο. Αργότερα κατάλαβα ότι η μαρτυρία της υπήρξε για μένα μαρτυρία με όλη τη σημασία του όρου. Ο λόγος της υπήρξε υπόσχεση: "Εάν αρνηθείς να κλειστείς στον κόσμο σου, εάν αρνηθείς τη βία του κόσμου σου, εάν δεσμευτείς στη μελέτη, θα μπορέσεις να γνωρίσεις άλλους κόσμους που δεν υποψιάζεσαι καν την ύπαρξή τους! Θα μπορέσεις να ανοιχτείς και να κερδίσεις άλλους, νέους κόσμους!". Κι όντως, αυτό συνέβη στην πορεία του χρόνου. Έτσι η υπόσχεση της μητέρας μου έγινε μαρτυρία.
Το δεύτερο επεισόδιο αφορά τον πατέρα μου. Τον θυμάμαι να περπατάει μπροστά μου με μιά μεγάλη ανυπομονησία και τεράστια βήματα, τα κυριακάτικα πρωινά που πηγαίναμε μαζί να επισκεφτούμε τα θερμοκήπια όπου βρίσκονταν τα άρρωστα φυτά του. Ο ίδιος ήταν παλαιοπώλης αλλά είχε δεχθεί μια μικρή υλική κληρονομιά από τον πατέρα του, ένα κομμάτι καλλιεργήσιμης γης και είχε αφιερωθεί με πάθος σε αυτό για τις ελεύθερες ώρες του. Είχε επινοήσει το επάγγελμα του ανθοκαλλιεργητή, χωρίς να υπάρχει καμιά οικογενειακή παράδοση. Τον θυμάμαι λοιπόν να διαβάζει πάνω στα φύλλα (φαγωμένα από αόρατα έντομα με τα πιο μυστηριώδη ονόματα ή προσβεβλημένα από μούχλες και χλωρώσεις) την αιτία του πόνου τους, για να ετοιμάσει, στη συνέχεια, μαγικά φίλτρα με τα οποία θα τα γιάτρευε. Όλα αυτά τα είχε καταφέρει από το μηδέν. Έτσι μετά από χρόνια κοιτάζοντας τη ζωή μου ανακάλυψα από που πήγαζε αυτό το πάθος. Η ανάγκη του πατέρα μου, που είχε αφιερωθεί στον πόνο των φύλλων, περιέχει τον πυρήνα της δικής μου κληρονομιάς. Τι κληρονόμησα; Ούτε κάποιο βασίλειο ούτε ευγενή καταγωγή ούτε γονίδια ούτε πλούτη, μόνο μιά σιωπηρή μαρτυρία της επιθυμίας. Παρατηρούσα τον πατέρα μου να σκύβει πάνω στα φυτά του και ήξερα ότι αυτή ήταν η ζωή του. Αυτή ήταν η δουλειά του. Η επιθυμία του, ο κόσμος του: να θεραπεύει τα φυτά, να τους ξαναδίνει ζωή, να τα κάνει να αναπτύσσονται γερά. Κι εγώ τι έγινα; Δεν είμαι κι εγώ κάποιος που διαβάζει τον πόνο των φύλλων; Που προσπαθεί να διαβάσει τους ανθρώπους σαν να ήταν φύλλα; Η κληρονομιά είναι πάντα κληρονομιά ενός πάθους, απλά αυτό το πάθος η επόμενη γενιά το αλλάζει και το φέρνει στα δικά της μέτρα. Κληρονομώ σημαίνει ανακαλύπτω ότι έγινα αυτό που ήμουν ανέκαθεν, ότι κάνω δικό μου - ανακτώ- αυτό που ήταν ανέκαθεν δικό μου.
Οι γονείς μου εργάζονταν νυχθημερόν και δεν είχαν χρόνο να αφιερώσουν στα παιδιά τους. Η ενασχόλησή μου με την ψυχανάλυση με απελευθέρωσε από το βάσανο της διεκδίκησης κάνοντας με να ανακαλύψω στην απουσία αυτή ένα γεγονός: Η ύπαρξη του πατέρα είναι πάντα η ύπαρξη μιας απουσίας. Και αυτό είναι πάντα μια τραυματική εμπειρία. Ο πατέρας, που είναι μια απουσία ή καλύτερα, που η απουσία του είναι πάντα παρούσα, δεν μπορεί παρά να μας καθιστά ορφανούς. Το ότι είμαστε παιδιά, το ότι είμαστε κληρονόμοι σημαίνει πάντα ότι είμαστε και ορφανοί. Όμως με τον καιρό θα ανακαλύψουμε ότι ο σωστός κληρονόμος ξέρει την αλήθεια, ξέρει ότι κανένας πατέρας δεν μπορεί να τον σώσει. Αλλά ξέρει ακόμα ότι θα σωθεί αν καταφέρει να βρει αυτή την ιερή συμμαχία του Νόμου με την επιθυμία χωρίς να αντιτάξει το ένα στο άλλο. Πατέρας υπάρχει οπουδήποτε μπορεί να γίνει εφικτή η συνάντηση με την καινούργια συμμαχία Νόμου και επιθυμίας.»
«Η ψυχανάλυση θεωρεί ότι η κατάσταση του να ζεις μαζί, στο πλαίσιο μιας οικογένειας, ενός ζευγαριού, μιας ομάδας, μιας πόλης, έχει ως βάση της τη μοναξιά του καθενός. Μόνον αν έχουμε την ικανότητα να μείνουμε μόνοι υπάρχει η πιθανότητα να χτίσουμε κοινωνικές σχέσεις που να είναι δημιουργικές και παραγωγικές. Και μέσα σε αυτόν τον κόσμο προσπαθούμε να καλύψουμε το κενό, να βρούμε την πράξη ενός πραγματικού γονιού που θα μας μεταβιβάσει την μαρτυρία της επιθυμίας αλλά και της ευθύνης και θα μας εξανθρωπίσει. Όμως αυτή η ευθύνη μάς εκθέτει σε έναν ίλιγγο. Κανείς άλλος τη στιγμή της επιλογής δεν μπορεί να πάρει τη θέση μου, κανείς άλλος δεν μπορεί να με σώσει. Η ευθύνη συνεπάγεται πάντα μια κατάσταση μοναξιάς αλλά η ευθύνη δεν σημαίνει έλεγχο. Είναι κυρίως μια παράδοση, ένας αφοπλισμός, μια έκθεση στον κίνδυνο.»
«Λέω συχνά ότι είμαστε κραυγές στο σκοτάδι: Ο άνθρωπος έρχεται στη ζωή μέσω της κραυγής. Όλοι υπήρξαμε μια χαμένη κραυγή στη νύχτα. Είναι η κατάσταση της ανημπόριας, της απόλυτης εγκατάλειψης κατά την οποία η ανθρώπινη ζωή βρίσκεται "ριγμένη" στη ζωή. Κανείς δεν είναι κύριος-αφεντικό της ζωής του. Χωρίς τον διασώστη Άλλον, όπως υποστηρίζει ο Φρόυντ, η ανθρώπινη ζωή οδηγείται στον θάνατο. Αν κανείς δεν απαντά στην επίκληση της κραυγής, τότε η ζωή πέφτει στο κενό.
Γι' αυτό σήμερα ο Τηλέμαχος ίσως να μπορεί να μας βοηθήσει να σκεφτούμε την ευθύνη μας. Την ευθύνη της κληρονομιάς αυτής της επιθυμίας να ζήσουμε με τους άλλους. Να αγαπήσουμε τον εαυτό μας και μετά τον δίπλα μας. Τα παιδιά σαν τον Τηλέμαχο επικαλούνται έναν δίκαιο νόμο που βάζει τέλος στη μακρά νύχτα των Μνηστήρων. Η εποχή μας είναι κυριευμένη από τον λόγο του καπιταλιστή, αυτή είναι η μακρά νύχτα. Νύχτα του νόμου, της απεριόριστης κατανάλωσης, της εκμετάλλευσης της γης που νοείται μόνον ως πλουτοπαραγωγική πηγή, της αδιαμφισβήτητης κυριαρχίας των αγορών και της αδυσώπητης οικονομίας. Ο Τηλέμαχος είναι ο γιος που τολμά να ερμηνεύσει την κληρονομιά ως ανάκτηση. Δεν είναι φιγούρα του Μπέκετ, της αναμονής. Είναι η φιγούρα της επιθυμίας. Θεωρώ ότι υπάρχει μια γενιά-Τηλέμαχος. Είναι η γενιά των παιδιών που θέλουν να επιχειρήσουν το ταξίδι τους, των παιδιών που δεν φοβούνται τη δύναμη της επιθυμίας τους.
Θα το ξαναπώ. Ο,τιδήποτε μπορεί να είναι πατέρας. Ο,τιδήποτε μπορεί να κάνει εφικτή τη συνάντηση με την καινούργια συμμαχία Νόμου και επιθυμίας, ο,τιδήποτε μπορεί να επιστρέψει από τη θάλασσα. Γιατί είχε δίκιο τελικά ο Τηλέμαχος: κάτι επιστρέφει πάντοτε από τη θάλασσα...»

Σάββατο 24 Απριλίου 2021

 29 ΜΑΪΟΥ 1453 : 

ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΟΘΩΜΑΝΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ .

Η μηχανή του χρόνου :

https://www.youtube.com/watch?v=SvwDR7L3MeA

National Geographic:

https://www.youtube.com/watch?v=53yfMlws7DI&t=1875s

Τραγούδια για την Άλωση :

http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/Yliko/mou/tragoudia_gia_tin_alosi.htm


Η απάντηση του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στον Μωάμεθ τον Πορθητή , όταν εκείνος του ζήτησε να παραδώσει την Πόλη και να σωθεί , ο ίδιος και η οικογένειάτου .

 Τὸ δὲ τὴν πόλιν σοι δοῦναι, οὔτ’ ἐμόν ἐστιν οὔτ’ ἄλλου τῶν κατοικούντων ἐν ταύτῃ• κοινῇ γὰρ γνώμῃ πάντες αὐτοπροαιρέτως ἀποθανοῦμεν καὶ οὐ φεισόμεθα τῆς ζωῆς ἡμῶν

Αψηφώντας τις στρατιές των Οθωμανών έξω από τα τείχη της Βασιλεύουσας, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος αποφασίζει πως προτιμά να πεθάνει μαζί με τους στρατιώτες του, παρά υποταχθεί και να παραδώσει γη και ύδωρ. Το κείμενο είναι του Γεώργιου Φραντζή.


Απόδοση:
(Ο Μεχεμέτ), αφού ετοίμασε τα πάντα όπως καλύτερα νόμιζε, έστειλε μήνυμα λέγοντας στο βασιλιά: «Μάθε ότι έχουν τελειώσει οι πολεμικές προετοιμασίες. Ήρθε πια η ώρα να κάνουμε πράξη αυτό που θέλουμε εδώ και πολύ καιρό. Την έκβασή του την αφήνουμε στο Θεό. Τι λες; Θέλεις να εγκαταλείψεις την Πόλη και να φύγεις, όπου θέλεις, μαζί με τους άρχοντές σου και τα υπάρχοντά τους, αφήνοντας αζήμιο το λαό και από μένα και από σένα; Ή θέλεις να αντισταθείς και να χάσεις τη ζωή σου και τα υπάρχοντά σου και συ και οι μετά σου, κι ο λαός αφού αιχμαλωτιστεί από τους Τούρκους, να διασκορπιστεί σ’ όλη τη γη;»

Κι ο βασιλιάς με τη σύγκλητο αποκρίθηκε: «Αν θέλεις να ζήσεις μαζί μας ειρηνικά, όπως και οι πρόγονοί σου, ας έχεις την ευλογία του Θεού. Γιατί εκείνοι θεωρούσαν τους γονείς μου ως πατέρες τους και τους τιμούσαν ανάλογα, κι αυτή την πόλη τη θεωρούσαν ως πατρίδα τους. Σε καιρό ανάγκης όλοι τους έτρεχαν μέσα να σωθούν και κανένας αντίπαλός της δεν έζησε πολλά χρόνια. Κράτα τα κάστρα και τη γη που μας άρπαξες άδικα, όρισε και ετήσιους φόρους ανάλογα με τη δύναμή μας κα φύγε ειρηνικά. Σκέφτηκες ότι ενώ νομίζεις πως θα κερδίσεις μπορεί να βρεθείς χαμένος; Το να σου παραδώσω την Πόλη ούτε δικό μου δικαίωμα είναι ούτε κανενός άλλου από τους κατοίκους της• γιατί όλοι με μια ψυχή προτιμούμε να πεθάνουμε με τη θέλησή μας και δε λυπόμαστε για τη ζωή μας».

Πρωτότυπο κείμενο:

Ἀπαρτίσας οὖν τὰ πάντα, ὡς αὐτῷ ἐδόκει καλῶς, ἔπεμψεν ἔνδον λέγων τῷ βασιλεῖ «Γίνωσκε τὰ τοῦ πολέμου ἤδη ἀπήρτησθαι• καὶ καιρός ἐστιν ἀπό τοῦ νῦν πρᾶξαι τὸ ἐνθυμηθὲν πρὸ πολλοῦ παρ’ ἡμῖν νῦν• τὴν δὲ ἔκβασιν τοῦ σκοποῦ τῷ Θεῷ ἐφίεμεν. Τί λέγεις; Βούλει καταλιπεῖν τὴν πόλιν καὶ ἀπελθεῖν, ἔνθα καὶ βούλει, μετὰ τῶν σῶν ἀρχόντων καὶ τῶν ὑπαρχόντων αὐτοῖς, καταλιπὼν τὸν δῆμον ἀζήμιον εἶναι καὶ παρ’ ἡμῶν καὶ παρά σοῦ; ἤἀντιστῆναι καὶ σὺν τῇ ζωῇ καὶ τὰ ὑπάρχοντα ἀπολέσεις σύ τε καὶ οἱ μετὰ σέ, ὁ δὲ δῆμος αἰχμαλωτιστθεὶς παρὰ τῶν Τούρκων διασπαρῶσιν ἐν πάσῃ τῇ γῇ;»

Ὁ βασιλεὺς δ’ ἀπεκρίνατο σὺν τῇ συγκλήτῳ• «Εἰ μἐν βούλει, καθὼς καὶ οἱ πατέρες σου ἔζησαν, εἰρηνικῶς σὺν ἡμῖν συζῆσαι καὶ σύ, τῷ Θεῷ χάρις. Ἐκεῖνοι γὰρ τοὺς ἐμοὺς γονεῖς ὡς πατέρας ἐλόγιζον καὶ οὕτως ἐτίμων, τὴν δὲ πόλιν ταύτην ὡς πατρίδα• καὶ γὰρ ἐν καιρῷ περιστάσεως ἅπαντες ἐντὸς ταύτης εἰσιόντες ἐσώθησαν καὶ οὐδεὶς ὁ ἀντισταίνων ἐμακροβίω. Ἔχε δὲ καὶ τὰ παρ’ ἡμῖν ἁρπαχθέντα ἀδίκως κάστρα καὶ γῆν ὡς δίκαια καὶ ἀπόκοψον καὶ τοὺς φόρους τόσους, ὅσους κατὰ τὴν ἡμετέραν δύναμιν, κατ’ ἔτος τοῦ δοῦναι σοι καὶ ἄπελθε ἐν εἰρήνῃ. Τί γὰρ οἶδας, εἰ θαῤῥῶν κερδᾶναι εὐρεθῇς κερδανθείς; Τὸ δὲ τὴν πόλιν σοι δοῦναι, οὔτ’ ἐμόν ἐστιν οὔτ’ ἄλλου τῶν κατοικούντων ἐν ταύτῃ• κοινῇ γὰρ γνώμῃ πάντες αὐτοπροαιρέτως ἀποθανοῦμεν καὶ οὐ φεισόμεθα τῆς ζωῆς ἡμῶν».

Ο λόγος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στους στρατιώτες του :

Η τελευταία λειτουργία στην Αγιά-Σοφιά, ο εμψυχωτικός λόγος τού Αυτοκράτορος στους στρατιώτες του και η επιστροφή στα τείχη για το μεγάλο καθήκον. Όλοι, με πλήρη συναίσθηση των στιγμών, αποφασισμένοι να φανούν αντάξιοι τού χρέους τής Ιστορίας, αγωνιζόμενοι ως Έλληνες.
«Αι προπαρασκευαί των τούρκων διά την τελική εξόρμησιν κατά της Κωνσταντινουπόλεως έχουν ολοκληρωθή και αναμένεται μόνον το σύνθημα τού σουλτάνου. Ο Κωνσταντίνος ΙΑ’ διέταξε να γίνη την ημέραν αυτήν μεγάλη λειτουργία εις τον ναόν της Αγίας Σοφίας, και αφού μετέλαβε των Αχράντων Μυστηρίων, αποχαιρέτισε εν μέσω λυγμών και δακρύων τους οικείους και συμπολεμιστάς του:
"Υμείς μεν, ευγενέστατοι άρχοντες και εκλαμπρότατοι δήμαρχοι και στρατηγοί και γενναιότατοι συστρατιώται και πας ο πιστός και τίμιος λαός, καλώς οίδατε ότι έφθασεν η ώρα ... στήτε ανδρείως και μετά γενναίας ψυχής ... Παραδίδωμι δε υμίν την εκλαμπροτάτην και περίφημον ταύτην πόλιν και πατρίδα ημών και βασιλεύουσαν των πόλεων. Καλώς ουν οίδατε, αδελφοί, ότι διά τέσσαρά τινα οφειλέται κοινώς εσμέν πάντες ίνα προτιμήσωμεν αποθανείν μάλλον ή ζήν· πρώτον μεν υπέρ της πίστεως ημών και ευσεβείας, δεύτερον δε υπέρ της πατρίδος, τρίτον δε υπέρ του βασιλέως ως χριστού κυρίου, και τέταρτον υπέρ συγγενών και φίλων… Λοιπόν, αδελφοί και συστρατιώται, κατά νουν ενθυμήθητε ίνα το μνημόσυνον υμών και η μνήμη και η φήμη και η ελευθερία αιωνίως γενήσηται.»
Μετέβη κατόπιν εις την πύλην τού Ρωμανού, που ήτο το ασθενέστερον σημείον, και καθ’ όλην την νύκτα, παρέμεινε άγρυπνος, αναμένων τον εχθρόν εις την θέσιν ην είχε προκαθορίσει διά τον εαυτόν του"
— [Κείμενο: Λόγος του Αυτοκράτωρος Κωνσταντίνου ΙΑ' Παλαιολόγου προς τους συμπολεμιστές του, κατά την μαρτυρία του Φραντζή


Σημαίνει ο Θεός, σημαίνει η γη, σημαίνουν τα επουράνια
σημαίνει κι η Αγιά Σοφιά, το μέγα Μοναστήρι,
Με τετρακόσια σήμαντρα κι εξηνταδυό καμπάνες.
Κάθε καμπάνα και παπάς, κάθε παπάς και Διάκος.

Ψάλλει ζερβά ο Βασιλιάς, δεξιά ο Πατριάρχης
κι απ’ την πολλή την ψαλμουδιά εσειώνταν οι κολώνες
Να μπούνε στο Χερουβικό και νάβγει ο Βασιλέας,
φωνή του ήρθε εξ ουρανού κι απ’ Αρχαγγέλου στόμα:

Πάψατε το Χερουβικό κι ας χαμηλώσουν τα’ άγια,
παπάδες πάρτε τα ιερά κι εσείς κεριά σβηστείτε,
γιατί είναι θέλημα Θεού η Πόλη να τουρκέψει.

Μον’ στείλτε λόγο στη Φραγκιά να ‘ρθούν τρία καράβια
το ‘να να πάρει το Σταυρό και τα’ άλλο το Βαγγέλιο,
το τρίτο το καλύτερο την άγια τράπεζά μας,
μη μας την πάρουν τα σκυλιά και μας τη μαγαρίσουν.

Η Δέσποινα ταράχτηκε και δάκρυσαν οι εικόνες.
Σώπασε κυρά Δέσποινα και μην πολυδακρύζεις
πάλι με χρόνους με καιρούς, πάλι δικά μας θάναι!...


Πάρθεν η Ρωμανία

Να αλί εμάς να βάι εμάς
η Ρωμανία πάρθεν
επαίραν το βασιλοσκάμ΄
κι ελάεν η Αφεντία.

Μοιρολογούν τα εκκλησιάς κλαίγνε τα μοναστήρεα,
μοιρολογούν τα εκκλησιάς κλαίγνε τα μοναστήρεα,
και Άη-Γιάννες ο Χρυσόστομον κλαίει δερνοκοπισκάται,
και Άη-Γιάννες ο Χρυσόστομον κλαίει δερνοκοπισκάται.

Μην κλαις μην κλαις Άη-Γιάννε μου και μη δερνοκοπάσαι,
μην κλαις μην κλαις Άη-Γιάννε μου και μη δερνοκοπάσαι,
η Ρωμανία πέρασεν η Ρωμανία επάρθεν,
η Ρωμανία πέρασεν η Ρωμανία επάρθεν,
η Ρωμανία αν πέρασεν ανθεί και φέρει κι άλλο,
η Ρωμανία αν πέρασεν ανθεί και φέρει κι άλλο.



"Η αξημέρωτη νύχτα του 1453 " της Μαριάννας Κορομηλά 

https://www.dailymotion.com/video/x5o97yo 

Πάρθεν
Αυτές τες μέρες διάβαζα δημοτικά τραγούδια,
για τ’ άθλα των κλεφτών και τους πολέμους,
πράγματα συμπαθητικά· δικά μας, Γραικικά.
Διάβαζα και τα πένθιμα για τον χαμό της Πόλης

«Πήραν την Πόλη, πήραν την· πήραν την Σαλονίκη».
Και την Φωνή που εκεί που οι δυο εψέλναν,
«ζερβά ο βασιλιάς, δεξιά ο πατριάρχης»,
ακούσθηκε κι είπε να πάψουν πια
«πάψτε παπάδες τα χαρτιά και κλείστε τα βαγγέλια»

πήραν την Πόλη, πήραν την· πήραν την Σαλονίκη.
Όμως απ’ τ’ άλλα πιο πολύ με άγγιξε το άσμα
το Τραπεζούντιον με την παράξενή του γλώσσα
και με την λύπη των Γραικών των μακρινών εκείνων
που ίσως όλο πίστευαν που θα σωθούμε ακόμη.

Μα αλίμονον μοιραίον πουλί «απέ την Πόλην έρται»
με στο «φτερούλν’ αθε χαρτίν περιγραμμένον
κι ουδέ στην άμπελον κονεύ’ μηδέ στο περιβόλι
επήγεν και εκόνεψεν στου κυπαρίσ’ την ρίζαν».
Οι αρχιερείς δεν δύνανται (ή δεν θέλουν) να διαβάσουν

«Χέρας υιός Γιαννίκας έν» αυτός το παίρνει το χαρτί,
και το διαβάζει κι ολοφύρεται.
«Σίτ’ αναγνώθ’ σίτ’ ανακλαίγ’ σίτ’ ανακρούγ’ την κάρδιαν.
Ν’ αοιλλή εμάς, να βάι εμάς, η Ρωμανία πάρθεν.»

[1921] Κ. Καβάφης


Ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς ( θρύλος )

Όταν η Πόλη καταλήφθηκε από τους Οθωμανούς, το σώμα του τελευταίου της αυτοκράτορα που την υπερασπίστηκε, δεν βρέθηκε ποτέ. Σύντομα, στην υπόλοιπη αυτοκρατορία διαδόθηκε από στόμα σε στόμα ότι ένας άγγελος του Κυρίου μαρμάρωσε το σώμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Μάλιστα διαδόθηκε η ιστορία ότι το έκρυψε μέσα στο ναό, ενώ κάποιοι είπαν ότι το έκρυψε σε κάποια σπηλιά. Οι απεγνωσμένες προσπάθειες των Τούρκων να εντοπίσουν τον Παλαιολόγο απέβησαν άκαρπες. Ο θρύλος λέει ότι άγγελος το φυλάει νυχθημερόν, περιμένοντας την εντολή του Θεού για να τον ξυπνήσει....

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/o-thrylos-toy-marmaromenoy-vasilia-kai-i-chameni-agia-trapeza-sto-vytho-toy-marmara/

«Την ημέρα που πάρθηκεν η Πόλη έβαλαν σ’ ένα καράβι την Αγία Τράπεζα, να την πάνε στην Φραγκιά, για να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων. Εκεί όμως στην θάλασσα του Μαρμαρά, άνοιξε το καράβι και η Αγία Τράπεζα εβούλιαξε στον πάτο.

Στο μέρος εκείνο η θάλασσα είναι λάδι, όση θαλασσοταραχή και αν είναι γύρω. Και το γνωρίζουν το μέρος αυτό από τη γαλήνη που είναι πάντα εκεί και από την ευωδία που βγαίνει. Πολλοί μάλιστα αξιώθηκαν να την ιδούν στα βάθη της θάλασσας».

Παραδόσεις του Ελληνικού Λαού , Νικολάου Πολίτη .

«Τα ψάρια του καλόγερου»

Κάποιος καλόγερος είχε ψαρέψει σε ένα ποτάμι ψάρια και τα τηγάνιζε κοντά στην όχθη του ποταμού. Τη στιγμή εκείνη ακούστηκε από ένα πουλί το μήνυμα της πτώσης της Κωνσταντινούπολης στους Τούρκους.

Ο καλόγερος σάστισε και αμέσως τα μισοτηγανισμένα ψάρια πήδησαν από το τηγάνι και ξαναβρέθηκαν στο ποτάμι. Εκεί ζουν αιώνια μέχρι τη στιγμή της απελευθέρωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους, οπότε και θα ξαναβγούν για να συνεχιστεί το τηγάνισμα τους.

«Οι Κρητικοί Πολεμιστές»

Έναν από τους πύργους των τειχών της Πόλης τον υπεράσπιζαν τρία αδέρφια, άρχοντες Κρητικοί που πολεμούσαν με το μέρος των Βενετών (η Κρήτη τότε ήταν κάτω από την κυριαρχία των Βενετών).

Μετά την πτώση της πόλης τα τρία αδέρφια και οι άντρες τους εξακολουθούσαν να πολεμούν και παρά τις λυσσώδεις προσπάθειες τους οι Τούρκοι δεν είχαν κατορθώσει να καταλάβουν τον πύργο. Για το περιστατικό αυτό ενημερώθηκε ο Σουλτάνος και εντυπωσιάστηκε από την παλικαριά τους.

Αποφάσισε, λοιπόν, να τους επιτρέψει να φύγουν με ασφάλεια από τον πύργο και να πάρουν ένα καράβι με τους άντρες τους και να γυρίσουν στην Κρήτη. Πραγματικά η πρόταση του έγινε δεκτή με τη σκέψη ότι έπρεπε να μείνουν ζωντανοί για να πολεμήσουν να ξαναπάρουν τη Βασιλεύουσα πίσω από τους απίστους.

Έτσι οι Κρητικοί επιβιβάστηκαν στο πλοίο τους και ξεκίνησαν για το νησί τους. Το πλοίο δεν έφτασε ποτέ στην Κρήτη και ο θρύλος λέει ότι περιπλανιούνται αιώνια στο πέλαγος μέχρι τη στιγμή που θα ξεκινήσει η μάχη για την ανακατάληψη της Πόλης από τους Έλληνες.

Τότε το πλοίο των Κρητικών θα τους ξαναφέρει στην Κωνσταντινούπολη για να πάρουν και αυτοί μέρος στη μάχη και να ολοκληρώσουν την αποστολή τους και το ελληνικό έθνος να ξανακερδίσει την Πόλη.

Ο παπάς της Αγίας Σοφίας

Ένας άλλος θρύλος ιδιαίτερα αγαπητός είναι ο θρύλος του παπά της Αγίας Σοφίας. Η παράδοση λέει ότι την ώρα που οι Τούρκοι έμπαιναν στην εκκλησία, ο παπάς διέκοψε τη λειτουργία και κρύφτηκε πίσω από το ιερό.

Σε εκείνο το σημείο που κρύφτηκε ενώ υπήρχε μία πόρτα, “ως δια μαγείας” η πόρτα έγινε τοίχος τον οποίο κανείς και ποτέ δεν κατάφερε να σπάσει από τότε. Ούτε οι Τούρκοι, ούτε οι Έλληνες μάστορες τους οποίους έφερναν για αυτό το σκοπό δεν μπόρεσαν να γκρεμίσουν τον τοίχο.

Ο θρύλος καταλήγει ότι όταν η Αγία Σοφία ξαναγίνει ελληνική εκκλησία, τότε ο παπάς θα βγει από το ιερό και θα ολοκληρώσει την ημιτελή λειτουργία του.


Τρίτη 20 Απριλίου 2021

Α-Β-Γ: Μια ενδιαφέρουσα σκέψη !

 Το ζητείν απανταχού το χρήσιμον ήκιστα αρμόζει τοις μεγαλοψύχοις και ελευθερίοις .


                          Αριστοτέλης 

Το να ζητάς παντου το χρήσιμον δεν ταιριάζει καθόλου στους μεγαλόψυχους και στους ελεύθερους ανθρώπους .


Σκεφτείτε πάνω σ αυτή την θέση και συγκρίνετέ την με την νοοτροπία που έχουμε σήμερα στα πλαίσια του δυτικοευρωπαίκού Πολιτισμού στον οποίον ζούμε .


Το ζητείν α




πανταχού το χρήσιμον ήκιστα αρμόζει τοις μεγαλοψύχοις και ελευθερίοις.

Αριστοτέλης

Κυριακή 18 Απριλίου 2021

 ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΡΙΤΗΡΙΟΥ 

                                ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ :

        ΕΚΘΕΣΗ


«..Ο καθένας μάχεται το σκοτάδι …. Με το δικό του τρόπο. ….Εσύ με το όπλο σου….. το αστέρι με την αχτίδα του…. κι εγώ με τα ποιήματά μου»

Φερεϋντούν Φαριάντ , Πέρσης ποιητής.


"Ν'αγαπάς την ομορφιά, το φως και τη γνώση. Σε αυτές τις τρεις λέξεις κρύβεται το νόημα της ζωής"

Φ.Φ.


Θέμα :Απαντώντας η ηθοποιός στην τελευταία ερώτηση που της τέθηκεδιατύπωσε την άποψη πως "μόνο αν ενωθούμε όλοι πίσω από την επιστήμη με γνώση και επιμονή , θα μπορέσουμε να αλλάξουμε κάτι μπροστά σε αυτή την κατάσταση ". 

Συμφωνείτε με την άποψή της ;

Αξιοποιώντας τα κείμενα αναφοράς , να προτείνετε τρόπους με τους οποίους μπορούμε όλοι , ο καθένας από την μεριά του , να συμβάλλουμεστη διάσωση του περιβάλλοντος .

Οι απόψεις σας θα δημοσιευτούν σε άρθρο της ιστοσελίδας του σχολείου σας .


1) Μην ξεχνάτε το επικοινωνιακό πλαίσιο : συνδιαμορφώνει το κείμενο , δεν είναι ένα εξωτερικό στοιχείο άσχετο από το περιεχόμενο . 

Εδώ απευθύνεστε σε συμμαθητές σας : Θα τους πείτε πράγματα που τους αφορούν ! Θα το πείτε με τρόπο που να τους ελκύει !

Ελέγξτε αν ο τρόπος που αρχίζετε το άρθρο σας είναι ελκυστικός για νέους ανθρώπους . Εσείς θα διαβάζατε ένα κείμενο που θα ξεκινούσε έτσι ;

 Τι από όσα τους λέτε τους αφορά ; 

2) Βασικά θέματα : 

Μελέτη της εκφώνησης του θέματος .Περιβάλλον (όχι όμως έτσι γενικά )

α) Τι μπορούν να κάνουν οι νέοι άνθρωποι γι αυτό .

β) Η γνώση , η επιστήμη , η επιμονή , οι συντονισμένες προσπάθειες τι ρόλο παίζουν ;

Το να μαζεύουμε σκουπίδια , να κάνουμε δεντροφυτεύσεις , να ανακυκλώνουμε τα σκουπίδια μας εφ όσον είμαστε σε δήμο που κάνει ανακύκλωση είναι κάτι .  Προφανώς δεν είναι αρκετο ..Αν προσπαθήσουμε να πάψουμε την αγορά πλαστικών , θα δούμε ότι μοιάζει αδύνατον ....

Τι χρειάζεται ; Γνώση του θέματος (το οποίο είναι τεράστιο ) 

Επιθυμία για γνώση : Τους προτείνετε να ενημερωθούν ... Ατομικά αλλά και συλλογικά ( Μέσα από δράσεις οργανωμένες από αυτούς τους ίδιος και το σχολείο ή τον δήμο ή τους φορείς στους οποίους ανήκουν )

Η επιστήμη ; Ποιος ο ρόλος της ; Οι εφαρμογές της (τεχνολογία) κατέστρεψαν το περιβάλλον ! Είναι υπέυθυνη ; Είναι θέμα χρήσης .Η ίδια μπορεί να μας δώσει και τις λύσεις . ( ενημέρωση , οφείλουμε να ξέρουμε , όχι μόνο τι συμβαίνει αλλά και τι πρέπει να γίνει )

Όλοι μαζί : Είμαστε ομάδα (σχολείο , δήμος , σύλλογος τοπικος ή αθλητικός) .Έχουμε την δυνατότητα του διαδικτύου .Μπορούμε να επικοινωνήσουμε με όσους νοιάζονται το περιβάλλον και πέρα από τα σύνορα . Να συντονιστούμε , να ενημερωθούμε και να ενημερώσουμε . Έξαρτάται πόσο μας καίει το θέμα !

Ποια η αιτία της καταστροφής του περιβάλλοντος ;

Η απληστία , η χρηστικότητα , η πραγμοποίηση του κόσμου ! Αυτή η στάση ζωής ευθύνεται για την κατασπατάληση των φυσικών πόρων , για την εξαφάνιση ειδών , για το φαινόμενο του θερμοκηπίου , για την δηλητηρίαση της γης με φυτοφάρμακα , για  την υπερθέρμανση του πλανήτη.

 Εδώ χρειάζεται να γίνει η πιο μεγάλη προσπάθεια .Να αλλάξουμε νοοτροπία και να προσπαθήουμε να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης όσων περισσότερων μπορούμε .Να αποκτήσουμε περιβαλλοντική συνείδηση η οποία είναι μέρος μιας τελείως διαφορετικής θεώρησης του κόσμου .

Η καταστροφή θα σταματήσει και θα αντιστραφεί , αν παραιτηθούμε από τον καταναλωτισμό , αν πάψουμε να πετάμε πράγματα πριν χαλάσουν , μόνο και μόνο για να αγοράσουμε καινούρια . Αν δεν αποτελούν τα πράγματα την ουσία της ζωής μας ....

Εδώ παίζει ρόλο η επιμονή ! Δεν είναι απλές συνήθειες που πρέπει να αλλαξουμε αλλά να τα βάλλουμε με ένα ολόκληρο κατεστημένο . 

Το παράδειγμα της Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι διαφωτιστικό του πως μπορεί ένας άνθρωπος να ανακινήσει ένα θέμα και να το φέρει στην επιφάνεια αλλά και πόσο λυσσαλέα αντίδραση ξεσήκωσε ( δεν ντράπηκαν να μιλήσουν περιφρονητικά για το σύνδρομο ασπεργκερ που είχε , εντυπωσιακός ο θυμός και η περιφρόνηση για ένα κοριτσάκι ! )

Το θέμα της καταστροφής του περιβάλλοντος είναι συνυφασμένο με τα συμφέροντα των όπου γης βιομηχάνων και των ισχυρών του κόσμου . Η μάχη είναι δύσκολη .Χρειάζεται συνειδητοποίηση , υπομονή και επιμονή !


TED Talks  :  https://www.youtube.com/watch?v=7JVTirBEfho

Μαχητική αγρότισσα στο Περού μπλόκαρε ορυχείο που καταστρέφει το περιβάλλον

 https://3pointmagazine.gr/%CE%BC%CE%B1%CF%87%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CE%B3%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%83%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%8D-%CE%BC%CF%80%CE%BB%CF%8C%CE%BA%CE%B1%CF%81/

Animation για το περιβάλλον :

https://www.youtube.com/watch?v=N0cEz64OSmA

Σάββατο 17 Απριλίου 2021

 ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΠΟΙΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ : Η ΑΠΟΦΑΣΗ 


Η απόφαση

Είστε υπέρ ή κατά;Έστω απαντήστε μ’ ένα ναι ή μ’ ένα όχι.Το έχετε το πρόβλημα σκεφτείΠιστεύω ασφαλώς πως σας βασάνισε5Τα πάντα βασανίζουν στη ζωήΠαιδιά γυναίκες έντομαΒλαβερά φυτά χαμένες ώρεςΔύσκολα πάθη χαλασμένα δόντιαΜέτρια φιλμ. Κι αυτό σάς βασάνισε ασφαλώς.10Μιλάτε υπεύθυνα λοιπόν. Έστω με ναι ή όχι.Σ’ εσάς ανήκει η απόφαση.Δε σας ζητούμε φυσικά να πάψετεΤις ασχολίες σας να διακόψτε τη ζωή σαςΤις προσφιλείς εφημερίδες σας τις συζητήσεις15Στο κουρείο τις Κυριακές σας στα γήπεδα.Μια λέξη μόνο. Εμπρός λοιπόν:Είστε υπέρ ή κατά;Σκεφθείτε το καλά. Θα περιμένω.

Το θέμα είναι εύκολο να εντοπιστεί καθώς υπάρχει ξεκάθαρο στον τίτλο . Είναι η απόφαση , η δυσκολία μας να την πάρουμε , ο φόβος μας ...

Κειμενικοί δείκτες που ορίζουν και τονίζουν το θέμα :

α) Επανάληψη :

Η απόφαση - Σ εσάς ανήκει η απόφαση :  διπλή μερική επανάληψη τίτλος και στίχος που τονίζει το κενρικό θέμα του ποιήματος .Ο στίχος που περιέχει την προσωπική αντωνυμία β προσώπου τονίζει την απεύθυνση του ποιητικού υποκείμένου στον αναγνώστη και δημιουργεί εμπλοκή .

Είστε υπέρ ή κατά ;  Ολική επανάληψη  , διπλή , σε σημαντικές θέσεις του ποιήματος (πρώτος στίχος και στίχος μοιάζει να κλίνει όλο το ποίημα έναν στίχο πριν το τέλος, επίσης είναι διατυπωμένος ερωτηματικά .

Τονίζει το δίλημμα αλλά και με την ευθεία ερώτηση την ανάγκη να απαντήσουμε .Η ευθεία ερώτηση σε β πληθυντικό κάνει πιο έντονη την απεύθυνση του ποιητικού υποκειμένου σ εμάς , τους αναγνώστες .Συγχρόνως εγκαθιδρύει προϋποθέσεις διαλόγου . Το γεγονός ότι ανοίγει και μοιάζει να κλίνει όλο το κείμενο εκτός από τον τελευταίο στίχο , τονίζει ακόμα περισσότερο τον τελευταίο στίχο ως μοναδικό ,το περιεχόμενο του οποίου υπογραμμίζει ακόμα περισσότερο  την σοβαρότητα και την αναμονή που συνοδεύουν μια απόφαση !

Έστω απαντήστε μ ενα ναι ή μ ένα όχι ,  Έστω με ναι ή όχι  : διπλή μερική επανάληψη ,σημαντική η χρήση του "εστω" -"ας είναι" και του "ναι ή όχι", τονίζει  πάλι το δίλημμα ,την ανάγκη να ληφθεί μια απόφαση , την δυσκολία , την αγωνία .

βασάνισε , βασανίζουν ,βασάνισε : τριπλή μερική επανάληψη με τα υποκείμενά τους .

Ρόλος της : Τονίζει την ψυχική κατάσταση που δημιουργεί το δίλημμα , πριν την λήψη σοβαρής απόφασης . Η επανάληψη αυτή αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα χάρη στα υποκείμενα των επαναλαμβανόμενων ρημάτων (το πρόβλημα , τα πάντα , αυτό ) που γενικεύουν ,άρα και δυναμώνουν , την αιτία που οδηγεί στη βασανιστική λήψη απόφασης . β) Ένα ασύνδετο σχήμα που επεξηγεί το υποκείμενο "πάντα" καθώς συσσωρεύει αδιακρίτως σοβαρά και ασήμαντα προβλήματα δημιουργεί ειρωνεία η οποία τονίζει με την σειρά της την αδυναμία μας να πάρουμε με σοβαρότητα μια απόφαση σ αυτό   το πρόβλημα . Η λέξη "ασφαλώς " ( διπλή ολική επανάληψη ) τονίζει αυτή την ειρωνική διάθεση του ποιητικού υποκειμένου .

Ένα ακόμα ασύνδετο σχήμα παίζει ακριβώςτον ίδιο ρόλο με το προηγούμενο καθώς δίνει ειρωνικό τόνο παρουσιάζοντας ως σοβαρές τις επιφανειακές ασχολίες μας  ρουτίνας και μας διαβεβαιώνει ότι δεν θα τις χάσουμε , ας τολμήσουμε ,λοιπόν , να πάρουμε μια απόφαση !

Δε σας ζητούμε φυσικά να πάψετεΤις ασχολίες σας να διακόψτε τη ζωή σαςΤις προσφιλείς εφημερίδες σας τις συζητήσεις15Στο κουρείο τις Κυριακές σας στα γήπεδα.
γ) Προτρεπτικές λέξεις και εκφράσεις όπως προστακτικές (έστω , απαντήστε , μιλάτε , σκεφτείτε), η λέξη "εμπρός"και ο μέλλοντας "θα περιμένω ", δίνουν έναν τόνο έμφασης , στην ανάγκη να ληφθεί αυτή ηαπόφαση !





Τρίτη 13 Απριλίου 2021

 ΛΥΡΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ 

Σαπφώ

δέδυκε μὲν ἀ σελάννα

καὶ Πληΐαδες· μέσσαι δὲ

νύκτες πάρ δ’ ἔρχετ’ ὤρα·

ἔγω δὲ μόνα κατεύδω.

αλγεδίδωρος , μυθοπλόκος

῎Ερος δ’ ἐτίναξέ μοι

ϕρένας, ὠς ἄνεμος κὰτ ὄρος δρύσιν ἐμπέτων.

Γρήγορα η ώρα πέρασε, μεσάνυχτα κοντεύουν, πάει το φεγγάρι, πάει και η Πούλια, βασιλέψανε και μόνο εγώ κείτομαι δω μονάχη κι έρημη. Ο Έρωτας που βάσανα μοιράζει, ο Έρωτας που παραμύθια πλάθει άρπαξε την ψυχή μου και την τράνταξε ίδια καθώς αγέρας απ' τα βουνά χυμάει μέσα στους δρυς φυσομανώντας.


https://www.youtube.com/watch?v=_4NejbUhFW4

Μελοποιημένη Σαπφώ από τον Ν. Ξυδάκη


"Αςτερες μέν ἀμφι κάλαν σελάνναν
ἆψ ἀπυκρύπτοσι φάεννον εἶδος
ὄπποτα πλήθοισα μάλιστα λάμπη
γαν

ἀργυρια"


κι ὅσ' ἄστρα γύρω βρίσκονται στὴν ἔκπα γλη σελήνη παρευθὺς τὸ φωτεινὸ τους πρό σωπο κρύβουν κάθε φορὰ ποὺ ἐκείνη ὁλόγιο μη καταλάμπει τὴ γῆ τὴ σκοτεινὴ ἀνεβαί νοντας ~
ἀσημοκαπνισμένη.


Μελοποίηση Ν . Ξυδάκης , τραγούδι : Ε. Αρβανιτάκη

https://www.youtube.com/watch?v=XcqQVw08Uws
άστερες μέν άμφι κάλαν σελάνναν άψ
άπυκρύπτοισι φάεννον είδος δπποτα
πλήθοισα μάλιστα λάμπηι γάν β
αργύρια.
LP 34 4.
33
άστερες μέν άμφι κάλαν σελάνναν άψ
άπυκρύπτοισι φάεννον είδος δπποτα
πλήθοισα μάλιστα λάμπηι γάν β
αργύρια.
LP 34 4.
33

 ΛΥΡΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ (Αποσπάσματα)

Αρχίλοχος

ἐν δορὶ μέν μοι μᾶζα μεμαγμένη. ἐν δορὶ δ᾽ οἶνος
Ἰσμαρικός, πίνω δ᾽ ἐν δορὶ κεκλιμένος.


Με το κοντάρι μου κερδίζω το κριθαρένιο ψωμί,

με το κοντάρι το κρασί το Ισμαρικό,[5]

πίνω γερμένος στο κοντάρι.

 

(μετάφραση Θ. Κ. Στεφανόπουλος)


ἀσπίδι μὲν Σαΐων τις ἀγάλλεται, ἣν παρὰ θάμνῳ,
ἔντος ἀμώμητον, κάλλιπον οὐκ ἐθέλων·
αὐτὸν δ᾽ ἐξεσάωσα. τί μοι μέλει ἀσπὶς ἐκείνη;
ἐρρέτω· ἐξαῦτις κτήσομαι οὐ κακίω.



Με την ασπίδα μου1 κάποιος Σάιος,2 το ξέρω, αγάλλεται.

Ήταν όπλο αψεγάδιαστο, κι εγώ την εγκατέλειψα πλάι στο θάμνο,

όμως δεν το ᾽θελα· έσωσα τη ζωή μου.

Τι με νοιάζει πια η ασπίδα εκείνη; Ώρα καλή·

θα ξαναβρώ άλλη, όχι κατώτερη.



Τυρταίος


τεθνάμεναι γὰρ καλὸν ἐνὶ προμάχοισι πεσόντα
ἄνδρ᾽ ἀγαθὸν περὶ ᾗ πατρίδι μαρνάμενον·
τὴν δ᾽ αὐτοῦ προλιπόντα πόλιν καὶ πίονας ἀγροὺς
πτωχεύειν πάντων ἔστ᾽ ἀνιηρότατον,
5πλαζόμενον σὺν μητρὶ φίλῃ καὶ πατρὶ γέροντι
παισί τε σὺν μικροῖς κουριδίῃ τ᾽ ἀλόχῳ.
ἐχθρὸς μὲν γὰρ τοῖσι μετέσσεται οὕς κεν ἵκηται,
χρησμοσύνῃ τ᾽ εἴκων καὶ στυγερῇ πενίῃ,
αἰσχύνει τε γένος, κατὰ δ᾽ ἀγλαὸν εἶδος ἐλέγχει,
10πᾶσα δ᾽ ἀτιμίη καὶ κακότης ἕπεται.
†εἶθ᾽ οὕτως ἀνδρός τοι ἀλωμένου οὐδεμί᾽ ὤρη
γίνεται οὔτ᾽ αἰδὼς οὔτ᾽ ὀπίσω γένεος.
θυμῷ γῆς πέρι τῆσδε μαχώμεθα καὶ περὶ παίδων
θνήσκωμεν ψυχέων μηκέτι φειδόμενοι.

Για την πατρίδα στην πρώτη γραμμή πολεμώντας να πέσει

σαν παλικάρι κανείς είναι μεγάλη τιμή·1

όμως ν᾽ αφήσει τον τόπο του, πλούσια ν᾽ αφήσει χωράφια

και διακονιάρης να ζει, να ο πιο μεγάλος καημός·

με τη γυναίκα, το γέρο πατέρα, τη δόλια του μάνα5

και τα μικρά του παιδιά να τριγυρνά δω κι εκεί.

Όπου τον σπρώχνει η ανάγκη και η έρμη του φτώχεια τον φέρει,

όπου να πάει, μισητός θα ᾽ναι στους ντόπιους παντού·

χάνει την κάθε ομορφιά του κορμιού, τη γενιά του ντροπιάζει,

τον ακολουθούν προστυχιές και καταφρόνιες σωρός.10

Ξεσπιτωμένο φτωχό και την κλήρα που πίσω του αφήνει

δεν τον φροντίζει κανείς κι ούτε κανείς τον ψηφά.

Για τα παιδιά μας λοιπόν ας προσφέρουμ᾽ εμείς τη ζωή μας,

τούτης της χώρας εδώ διαφεντευτές θαρρετοί.

 

(μετάφραση Θρασύβουλος Σταύρου)

 



άστερες μέν άμφι κάλαν σελάνναν άψ
άπυκρύπτοισι φάεννον είδος δπποτα
πλήθοισα μάλιστα λάμπηι γάν β
αργύρια.
LP 34 4.
33


άστερες μέν άμφι κάλαν σελάνναν άψ
άπυκρύπτοισι φάεννον είδος δπποτα
πλήθοισα μάλιστα λάμπηι γάν β
αργύρια.
LP (μετάφραση Θ. Κ. Στεφανόπουλος)