Η ΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ο τελικός σκοπός της εκπαίδευσης είναι να μετατρέπει τους καθρέφτες σε παράθυρα .
S. Harris
Το συγκεκριμένο ιστολόγιο αποτελεί κομμάτι της σχολικής τάξης. Σε αυτό παρουσιάζονται διδακτικές προτάσεις και εκπαιδευτικό υλικό για τα φιλολογικά μαθήματα, καθώς και παραδείγματα της εφαρμογής των σχετικών δραστηριοτήτων εντός και εκτός του χώρου του σχολείου.
Η ΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ο τελικός σκοπός της εκπαίδευσης είναι να μετατρέπει τους καθρέφτες σε παράθυρα .
S. Harris
ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΕΡΝΑ ΑΠΟ ΧΕΡΙ ΣΕ ΧΕΡΙ ......
Ένας φίλος μου , το πήρε από μια φίλη και το μοιράστηκε μαζί μου.. ...κι εγώ το μοιράζομαι μαζί σας ....
Ένα σπουδαίο κείμενο (αποσπασματικό, αλλά σημαντικό) που μου έστειλε η φίλη μου η Κατερίνα, του Ιταλού ψυχαναλυτή Massimo Recalcati. Μιλάει για το “σύμπλεγμα του Τηλέμαχου”, σύνδρομο της νέας εποχής που υπερβαίνει τα παραδοσιακά, του Οιδίποδα και του Νάρκισσου. Βρίσκω εξαιρετικά εύστοχη την μεταφορά, τόσο ως προς την αδυσώπητη επιβολή του ακραίου καπιταλισμού - η μακριά νύχτα των Μνηστήρων - όσο και ως προς τη νέα γενιά που πρέπει (και ευθυνόμαστε εμείς γι’ αυτό) να κληρονομήσει την Επιθυμία και να δείξει στάση ενεργητική και όχι αναμονής!
29 ΜΑΪΟΥ 1453 :
ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΟΘΩΜΑΝΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ .
Η μηχανή του χρόνου :
https://www.youtube.com/watch?v=SvwDR7L3MeA
National Geographic:
https://www.youtube.com/watch?v=53yfMlws7DI&t=1875s
Τραγούδια για την Άλωση :
http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/Yliko/mou/tragoudia_gia_tin_alosi.htm
Η απάντηση του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στον Μωάμεθ τον Πορθητή , όταν εκείνος του ζήτησε να παραδώσει την Πόλη και να σωθεί , ο ίδιος και η οικογένειάτου .
Τὸ δὲ τὴν πόλιν σοι δοῦναι, οὔτ’ ἐμόν ἐστιν οὔτ’ ἄλλου τῶν κατοικούντων ἐν ταύτῃ• κοινῇ γὰρ γνώμῃ πάντες αὐτοπροαιρέτως ἀποθανοῦμεν καὶ οὐ φεισόμεθα τῆς ζωῆς ἡμῶν
Αψηφώντας τις στρατιές των Οθωμανών έξω από τα τείχη της Βασιλεύουσας, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος αποφασίζει πως προτιμά να πεθάνει μαζί με τους στρατιώτες του, παρά υποταχθεί και να παραδώσει γη και ύδωρ. Το κείμενο είναι του Γεώργιου Φραντζή.
Απόδοση:
(Ο Μεχεμέτ), αφού ετοίμασε τα πάντα όπως καλύτερα νόμιζε, έστειλε μήνυμα λέγοντας στο βασιλιά: «Μάθε ότι έχουν τελειώσει οι πολεμικές προετοιμασίες. Ήρθε πια η ώρα να κάνουμε πράξη αυτό που θέλουμε εδώ και πολύ καιρό. Την έκβασή του την αφήνουμε στο Θεό. Τι λες; Θέλεις να εγκαταλείψεις την Πόλη και να φύγεις, όπου θέλεις, μαζί με τους άρχοντές σου και τα υπάρχοντά τους, αφήνοντας αζήμιο το λαό και από μένα και από σένα; Ή θέλεις να αντισταθείς και να χάσεις τη ζωή σου και τα υπάρχοντά σου και συ και οι μετά σου, κι ο λαός αφού αιχμαλωτιστεί από τους Τούρκους, να διασκορπιστεί σ’ όλη τη γη;»
Κι ο βασιλιάς με τη σύγκλητο αποκρίθηκε: «Αν θέλεις να ζήσεις μαζί μας ειρηνικά, όπως και οι πρόγονοί σου, ας έχεις την ευλογία του Θεού. Γιατί εκείνοι θεωρούσαν τους γονείς μου ως πατέρες τους και τους τιμούσαν ανάλογα, κι αυτή την πόλη τη θεωρούσαν ως πατρίδα τους. Σε καιρό ανάγκης όλοι τους έτρεχαν μέσα να σωθούν και κανένας αντίπαλός της δεν έζησε πολλά χρόνια. Κράτα τα κάστρα και τη γη που μας άρπαξες άδικα, όρισε και ετήσιους φόρους ανάλογα με τη δύναμή μας κα φύγε ειρηνικά. Σκέφτηκες ότι ενώ νομίζεις πως θα κερδίσεις μπορεί να βρεθείς χαμένος; Το να σου παραδώσω την Πόλη ούτε δικό μου δικαίωμα είναι ούτε κανενός άλλου από τους κατοίκους της• γιατί όλοι με μια ψυχή προτιμούμε να πεθάνουμε με τη θέλησή μας και δε λυπόμαστε για τη ζωή μας».
Ἀπαρτίσας οὖν τὰ πάντα, ὡς αὐτῷ ἐδόκει καλῶς, ἔπεμψεν ἔνδον λέγων τῷ βασιλεῖ «Γίνωσκε τὰ τοῦ πολέμου ἤδη ἀπήρτησθαι• καὶ καιρός ἐστιν ἀπό τοῦ νῦν πρᾶξαι τὸ ἐνθυμηθὲν πρὸ πολλοῦ παρ’ ἡμῖν νῦν• τὴν δὲ ἔκβασιν τοῦ σκοποῦ τῷ Θεῷ ἐφίεμεν. Τί λέγεις; Βούλει καταλιπεῖν τὴν πόλιν καὶ ἀπελθεῖν, ἔνθα καὶ βούλει, μετὰ τῶν σῶν ἀρχόντων καὶ τῶν ὑπαρχόντων αὐτοῖς, καταλιπὼν τὸν δῆμον ἀζήμιον εἶναι καὶ παρ’ ἡμῶν καὶ παρά σοῦ; ἤἀντιστῆναι καὶ σὺν τῇ ζωῇ καὶ τὰ ὑπάρχοντα ἀπολέσεις σύ τε καὶ οἱ μετὰ σέ, ὁ δὲ δῆμος αἰχμαλωτιστθεὶς παρὰ τῶν Τούρκων διασπαρῶσιν ἐν πάσῃ τῇ γῇ;»
Ὁ βασιλεὺς δ’ ἀπεκρίνατο σὺν τῇ συγκλήτῳ• «Εἰ μἐν βούλει, καθὼς καὶ οἱ πατέρες σου ἔζησαν, εἰρηνικῶς σὺν ἡμῖν συζῆσαι καὶ σύ, τῷ Θεῷ χάρις. Ἐκεῖνοι γὰρ τοὺς ἐμοὺς γονεῖς ὡς πατέρας ἐλόγιζον καὶ οὕτως ἐτίμων, τὴν δὲ πόλιν ταύτην ὡς πατρίδα• καὶ γὰρ ἐν καιρῷ περιστάσεως ἅπαντες ἐντὸς ταύτης εἰσιόντες ἐσώθησαν καὶ οὐδεὶς ὁ ἀντισταίνων ἐμακροβίω. Ἔχε δὲ καὶ τὰ παρ’ ἡμῖν ἁρπαχθέντα ἀδίκως κάστρα καὶ γῆν ὡς δίκαια καὶ ἀπόκοψον καὶ τοὺς φόρους τόσους, ὅσους κατὰ τὴν ἡμετέραν δύναμιν, κατ’ ἔτος τοῦ δοῦναι σοι καὶ ἄπελθε ἐν εἰρήνῃ. Τί γὰρ οἶδας, εἰ θαῤῥῶν κερδᾶναι εὐρεθῇς κερδανθείς; Τὸ δὲ τὴν πόλιν σοι δοῦναι, οὔτ’ ἐμόν ἐστιν οὔτ’ ἄλλου τῶν κατοικούντων ἐν ταύτῃ• κοινῇ γὰρ γνώμῃ πάντες αὐτοπροαιρέτως ἀποθανοῦμεν καὶ οὐ φεισόμεθα τῆς ζωῆς ἡμῶν».
Ο λόγος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στους στρατιώτες του :
Σημαίνει ο Θεός, σημαίνει η γη, σημαίνουν τα επουράνια
σημαίνει κι η Αγιά Σοφιά, το μέγα Μοναστήρι,
Με τετρακόσια σήμαντρα κι εξηνταδυό καμπάνες.
Κάθε καμπάνα και παπάς, κάθε παπάς και Διάκος.
Ψάλλει ζερβά ο Βασιλιάς, δεξιά ο Πατριάρχης
κι απ’ την πολλή την ψαλμουδιά εσειώνταν οι κολώνες
Να μπούνε στο Χερουβικό και νάβγει ο Βασιλέας,
φωνή του ήρθε εξ ουρανού κι απ’ Αρχαγγέλου στόμα:
Πάψατε το Χερουβικό κι ας χαμηλώσουν τα’ άγια,
παπάδες πάρτε τα ιερά κι εσείς κεριά σβηστείτε,
γιατί είναι θέλημα Θεού η Πόλη να τουρκέψει.
Μον’ στείλτε λόγο στη Φραγκιά να ‘ρθούν τρία καράβια
το ‘να να πάρει το Σταυρό και τα’ άλλο το Βαγγέλιο,
το τρίτο το καλύτερο την άγια τράπεζά μας,
μη μας την πάρουν τα σκυλιά και μας τη μαγαρίσουν.
Η Δέσποινα ταράχτηκε και δάκρυσαν οι εικόνες.
Σώπασε κυρά Δέσποινα και μην πολυδακρύζεις
πάλι με χρόνους με καιρούς, πάλι δικά μας θάναι!...
Πάρθεν η Ρωμανία
"Η αξημέρωτη νύχτα του 1453 " της Μαριάννας Κορομηλά
https://www.dailymotion.com/video/x5o97yo
Ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς ( θρύλος )
Όταν η Πόλη καταλήφθηκε από τους Οθωμανούς, το σώμα του τελευταίου της αυτοκράτορα που την υπερασπίστηκε, δεν βρέθηκε ποτέ. Σύντομα, στην υπόλοιπη αυτοκρατορία διαδόθηκε από στόμα σε στόμα ότι ένας άγγελος του Κυρίου μαρμάρωσε το σώμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Μάλιστα διαδόθηκε η ιστορία ότι το έκρυψε μέσα στο ναό, ενώ κάποιοι είπαν ότι το έκρυψε σε κάποια σπηλιά. Οι απεγνωσμένες προσπάθειες των Τούρκων να εντοπίσουν τον Παλαιολόγο απέβησαν άκαρπες. Ο θρύλος λέει ότι άγγελος το φυλάει νυχθημερόν, περιμένοντας την εντολή του Θεού για να τον ξυπνήσει....
Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/o-thrylos-toy-marmaromenoy-vasilia-kai-i-chameni-agia-trapeza-sto-vytho-toy-marmara/
«Την ημέρα που πάρθηκεν η Πόλη έβαλαν σ’ ένα καράβι την Αγία Τράπεζα, να την πάνε στην Φραγκιά, για να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων. Εκεί όμως στην θάλασσα του Μαρμαρά, άνοιξε το καράβι και η Αγία Τράπεζα εβούλιαξε στον πάτο.
Στο μέρος εκείνο η θάλασσα είναι λάδι, όση θαλασσοταραχή και αν είναι γύρω. Και το γνωρίζουν το μέρος αυτό από τη γαλήνη που είναι πάντα εκεί και από την ευωδία που βγαίνει. Πολλοί μάλιστα αξιώθηκαν να την ιδούν στα βάθη της θάλασσας».
Παραδόσεις του Ελληνικού Λαού , Νικολάου Πολίτη .
«Τα ψάρια του καλόγερου»
Κάποιος καλόγερος είχε ψαρέψει σε ένα ποτάμι ψάρια και τα τηγάνιζε κοντά στην όχθη του ποταμού. Τη στιγμή εκείνη ακούστηκε από ένα πουλί το μήνυμα της πτώσης της Κωνσταντινούπολης στους Τούρκους.
Ο καλόγερος σάστισε και αμέσως τα μισοτηγανισμένα ψάρια πήδησαν από το τηγάνι και ξαναβρέθηκαν στο ποτάμι. Εκεί ζουν αιώνια μέχρι τη στιγμή της απελευθέρωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους, οπότε και θα ξαναβγούν για να συνεχιστεί το τηγάνισμα τους.
«Οι Κρητικοί Πολεμιστές»
Έναν από τους πύργους των τειχών της Πόλης τον υπεράσπιζαν τρία αδέρφια, άρχοντες Κρητικοί που πολεμούσαν με το μέρος των Βενετών (η Κρήτη τότε ήταν κάτω από την κυριαρχία των Βενετών).
Μετά την πτώση της πόλης τα τρία αδέρφια και οι άντρες τους εξακολουθούσαν να πολεμούν και παρά τις λυσσώδεις προσπάθειες τους οι Τούρκοι δεν είχαν κατορθώσει να καταλάβουν τον πύργο. Για το περιστατικό αυτό ενημερώθηκε ο Σουλτάνος και εντυπωσιάστηκε από την παλικαριά τους.
Αποφάσισε, λοιπόν, να τους επιτρέψει να φύγουν με ασφάλεια από τον πύργο και να πάρουν ένα καράβι με τους άντρες τους και να γυρίσουν στην Κρήτη. Πραγματικά η πρόταση του έγινε δεκτή με τη σκέψη ότι έπρεπε να μείνουν ζωντανοί για να πολεμήσουν να ξαναπάρουν τη Βασιλεύουσα πίσω από τους απίστους.
Έτσι οι Κρητικοί επιβιβάστηκαν στο πλοίο τους και ξεκίνησαν για το νησί τους. Το πλοίο δεν έφτασε ποτέ στην Κρήτη και ο θρύλος λέει ότι περιπλανιούνται αιώνια στο πέλαγος μέχρι τη στιγμή που θα ξεκινήσει η μάχη για την ανακατάληψη της Πόλης από τους Έλληνες.
Τότε το πλοίο των Κρητικών θα τους ξαναφέρει στην Κωνσταντινούπολη για να πάρουν και αυτοί μέρος στη μάχη και να ολοκληρώσουν την αποστολή τους και το ελληνικό έθνος να ξανακερδίσει την Πόλη.
Ο παπάς της Αγίας Σοφίας
Ένας άλλος θρύλος ιδιαίτερα αγαπητός είναι ο θρύλος του παπά της Αγίας Σοφίας. Η παράδοση λέει ότι την ώρα που οι Τούρκοι έμπαιναν στην εκκλησία, ο παπάς διέκοψε τη λειτουργία και κρύφτηκε πίσω από το ιερό.
Σε εκείνο το σημείο που κρύφτηκε ενώ υπήρχε μία πόρτα, “ως δια μαγείας” η πόρτα έγινε τοίχος τον οποίο κανείς και ποτέ δεν κατάφερε να σπάσει από τότε. Ούτε οι Τούρκοι, ούτε οι Έλληνες μάστορες τους οποίους έφερναν για αυτό το σκοπό δεν μπόρεσαν να γκρεμίσουν τον τοίχο.
Ο θρύλος καταλήγει ότι όταν η Αγία Σοφία ξαναγίνει ελληνική εκκλησία, τότε ο παπάς θα βγει από το ιερό και θα ολοκληρώσει την ημιτελή λειτουργία του.
Το ζητείν απανταχού το χρήσιμον ήκιστα αρμόζει τοις μεγαλοψύχοις και ελευθερίοις .
Αριστοτέλης
Το να ζητάς παντου το χρήσιμον δεν ταιριάζει καθόλου στους μεγαλόψυχους και στους ελεύθερους ανθρώπους .
Σκεφτείτε πάνω σ αυτή την θέση και συγκρίνετέ την με την νοοτροπία που έχουμε σήμερα στα πλαίσια του δυτικοευρωπαίκού Πολιτισμού στον οποίον ζούμε .
Το ζητείν α
πανταχού το χρήσιμον ήκιστα αρμόζει τοις μεγαλοψύχοις και ελευθερίοις.
ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΡΙΤΗΡΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ :
ΕΚΘΕΣΗ
«..Ο καθένας μάχεται το σκοτάδι …. Με το δικό του τρόπο. ….Εσύ με το όπλο σου….. το αστέρι με την αχτίδα του…. κι εγώ με τα ποιήματά μου»
Φερεϋντούν Φαριάντ , Πέρσης ποιητής.
"Ν'αγαπάς την ομορφιά, το φως και τη γνώση. Σε αυτές τις τρεις λέξεις κρύβεται το νόημα της ζωής"
Φ.Φ.
Θέμα :Απαντώντας η ηθοποιός στην τελευταία ερώτηση που της τέθηκεδιατύπωσε την άποψη πως "μόνο αν ενωθούμε όλοι πίσω από την επιστήμη με γνώση και επιμονή , θα μπορέσουμε να αλλάξουμε κάτι μπροστά σε αυτή την κατάσταση ".
Συμφωνείτε με την άποψή της ;
Αξιοποιώντας τα κείμενα αναφοράς , να προτείνετε τρόπους με τους οποίους μπορούμε όλοι , ο καθένας από την μεριά του , να συμβάλλουμεστη διάσωση του περιβάλλοντος .
Οι απόψεις σας θα δημοσιευτούν σε άρθρο της ιστοσελίδας του σχολείου σας .
1) Μην ξεχνάτε το επικοινωνιακό πλαίσιο : συνδιαμορφώνει το κείμενο , δεν είναι ένα εξωτερικό στοιχείο άσχετο από το περιεχόμενο .
Εδώ απευθύνεστε σε συμμαθητές σας : Θα τους πείτε πράγματα που τους αφορούν ! Θα το πείτε με τρόπο που να τους ελκύει !
Ελέγξτε αν ο τρόπος που αρχίζετε το άρθρο σας είναι ελκυστικός για νέους ανθρώπους . Εσείς θα διαβάζατε ένα κείμενο που θα ξεκινούσε έτσι ;
Τι από όσα τους λέτε τους αφορά ;
2) Βασικά θέματα :
Μελέτη της εκφώνησης του θέματος .Περιβάλλον (όχι όμως έτσι γενικά )
α) Τι μπορούν να κάνουν οι νέοι άνθρωποι γι αυτό .
β) Η γνώση , η επιστήμη , η επιμονή , οι συντονισμένες προσπάθειες τι ρόλο παίζουν ;
Το να μαζεύουμε σκουπίδια , να κάνουμε δεντροφυτεύσεις , να ανακυκλώνουμε τα σκουπίδια μας εφ όσον είμαστε σε δήμο που κάνει ανακύκλωση είναι κάτι . Προφανώς δεν είναι αρκετο ..Αν προσπαθήσουμε να πάψουμε την αγορά πλαστικών , θα δούμε ότι μοιάζει αδύνατον ....
Τι χρειάζεται ; Γνώση του θέματος (το οποίο είναι τεράστιο )
Επιθυμία για γνώση : Τους προτείνετε να ενημερωθούν ... Ατομικά αλλά και συλλογικά ( Μέσα από δράσεις οργανωμένες από αυτούς τους ίδιος και το σχολείο ή τον δήμο ή τους φορείς στους οποίους ανήκουν )
Η επιστήμη ; Ποιος ο ρόλος της ; Οι εφαρμογές της (τεχνολογία) κατέστρεψαν το περιβάλλον ! Είναι υπέυθυνη ; Είναι θέμα χρήσης .Η ίδια μπορεί να μας δώσει και τις λύσεις . ( ενημέρωση , οφείλουμε να ξέρουμε , όχι μόνο τι συμβαίνει αλλά και τι πρέπει να γίνει )
Όλοι μαζί : Είμαστε ομάδα (σχολείο , δήμος , σύλλογος τοπικος ή αθλητικός) .Έχουμε την δυνατότητα του διαδικτύου .Μπορούμε να επικοινωνήσουμε με όσους νοιάζονται το περιβάλλον και πέρα από τα σύνορα . Να συντονιστούμε , να ενημερωθούμε και να ενημερώσουμε . Έξαρτάται πόσο μας καίει το θέμα !
Ποια η αιτία της καταστροφής του περιβάλλοντος ;
Η απληστία , η χρηστικότητα , η πραγμοποίηση του κόσμου ! Αυτή η στάση ζωής ευθύνεται για την κατασπατάληση των φυσικών πόρων , για την εξαφάνιση ειδών , για το φαινόμενο του θερμοκηπίου , για την δηλητηρίαση της γης με φυτοφάρμακα , για την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Εδώ χρειάζεται να γίνει η πιο μεγάλη προσπάθεια .Να αλλάξουμε νοοτροπία και να προσπαθήουμε να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης όσων περισσότερων μπορούμε .Να αποκτήσουμε περιβαλλοντική συνείδηση η οποία είναι μέρος μιας τελείως διαφορετικής θεώρησης του κόσμου .
Η καταστροφή θα σταματήσει και θα αντιστραφεί , αν παραιτηθούμε από τον καταναλωτισμό , αν πάψουμε να πετάμε πράγματα πριν χαλάσουν , μόνο και μόνο για να αγοράσουμε καινούρια . Αν δεν αποτελούν τα πράγματα την ουσία της ζωής μας ....
Εδώ παίζει ρόλο η επιμονή ! Δεν είναι απλές συνήθειες που πρέπει να αλλαξουμε αλλά να τα βάλλουμε με ένα ολόκληρο κατεστημένο .
Το παράδειγμα της Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι διαφωτιστικό του πως μπορεί ένας άνθρωπος να ανακινήσει ένα θέμα και να το φέρει στην επιφάνεια αλλά και πόσο λυσσαλέα αντίδραση ξεσήκωσε ( δεν ντράπηκαν να μιλήσουν περιφρονητικά για το σύνδρομο ασπεργκερ που είχε , εντυπωσιακός ο θυμός και η περιφρόνηση για ένα κοριτσάκι ! )
Το θέμα της καταστροφής του περιβάλλοντος είναι συνυφασμένο με τα συμφέροντα των όπου γης βιομηχάνων και των ισχυρών του κόσμου . Η μάχη είναι δύσκολη .Χρειάζεται συνειδητοποίηση , υπομονή και επιμονή !
TED Talks : https://www.youtube.com/watch?v=7JVTirBEfho
https://3pointmagazine.gr/%CE%BC%CE%B1%CF%87%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CE%B3%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%83%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%8D-%CE%BC%CF%80%CE%BB%CF%8C%CE%BA%CE%B1%CF%81/
Animation για το περιβάλλον :
https://www.youtube.com/watch?v=N0cEz64OSmA
ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΠΟΙΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ : Η ΑΠΟΦΑΣΗ
Είστε υπέρ ή κατά;Έστω απαντήστε μ’ ένα ναι ή μ’ ένα όχι.Το έχετε το πρόβλημα σκεφτείΠιστεύω ασφαλώς πως σας βασάνισε5Τα πάντα βασανίζουν στη ζωήΠαιδιά γυναίκες έντομαΒλαβερά φυτά χαμένες ώρεςΔύσκολα πάθη χαλασμένα δόντιαΜέτρια φιλμ. Κι αυτό σάς βασάνισε ασφαλώς.10Μιλάτε υπεύθυνα λοιπόν. Έστω με ναι ή όχι.Σ’ εσάς ανήκει η απόφαση.Δε σας ζητούμε φυσικά να πάψετεΤις ασχολίες σας να διακόψτε τη ζωή σαςΤις προσφιλείς εφημερίδες σας τις συζητήσεις15Στο κουρείο τις Κυριακές σας στα γήπεδα.Μια λέξη μόνο. Εμπρός λοιπόν:Είστε υπέρ ή κατά;Σκεφθείτε το καλά. Θα περιμένω. |
Το θέμα είναι εύκολο να εντοπιστεί καθώς υπάρχει ξεκάθαρο στον τίτλο . Είναι η απόφαση , η δυσκολία μας να την πάρουμε , ο φόβος μας ...
Κειμενικοί δείκτες που ορίζουν και τονίζουν το θέμα :
α) Επανάληψη :
Η απόφαση - Σ εσάς ανήκει η απόφαση : διπλή μερική επανάληψη τίτλος και στίχος που τονίζει το κενρικό θέμα του ποιήματος .Ο στίχος που περιέχει την προσωπική αντωνυμία β προσώπου τονίζει την απεύθυνση του ποιητικού υποκείμένου στον αναγνώστη και δημιουργεί εμπλοκή .
Είστε υπέρ ή κατά ; Ολική επανάληψη , διπλή , σε σημαντικές θέσεις του ποιήματος (πρώτος στίχος και στίχος μοιάζει να κλίνει όλο το ποίημα έναν στίχο πριν το τέλος, επίσης είναι διατυπωμένος ερωτηματικά .
Τονίζει το δίλημμα αλλά και με την ευθεία ερώτηση την ανάγκη να απαντήσουμε .Η ευθεία ερώτηση σε β πληθυντικό κάνει πιο έντονη την απεύθυνση του ποιητικού υποκειμένου σ εμάς , τους αναγνώστες .Συγχρόνως εγκαθιδρύει προϋποθέσεις διαλόγου . Το γεγονός ότι ανοίγει και μοιάζει να κλίνει όλο το κείμενο εκτός από τον τελευταίο στίχο , τονίζει ακόμα περισσότερο τον τελευταίο στίχο ως μοναδικό ,το περιεχόμενο του οποίου υπογραμμίζει ακόμα περισσότερο την σοβαρότητα και την αναμονή που συνοδεύουν μια απόφαση !
Έστω απαντήστε μ ενα ναι ή μ ένα όχι , Έστω με ναι ή όχι : διπλή μερική επανάληψη ,σημαντική η χρήση του "εστω" -"ας είναι" και του "ναι ή όχι", τονίζει πάλι το δίλημμα ,την ανάγκη να ληφθεί μια απόφαση , την δυσκολία , την αγωνία .
βασάνισε , βασανίζουν ,βασάνισε : τριπλή μερική επανάληψη με τα υποκείμενά τους .
Ρόλος της : Τονίζει την ψυχική κατάσταση που δημιουργεί το δίλημμα , πριν την λήψη σοβαρής απόφασης . Η επανάληψη αυτή αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα χάρη στα υποκείμενα των επαναλαμβανόμενων ρημάτων (το πρόβλημα , τα πάντα , αυτό ) που γενικεύουν ,άρα και δυναμώνουν , την αιτία που οδηγεί στη βασανιστική λήψη απόφασης . β) Ένα ασύνδετο σχήμα που επεξηγεί το υποκείμενο "πάντα" καθώς συσσωρεύει αδιακρίτως σοβαρά και ασήμαντα προβλήματα δημιουργεί ειρωνεία η οποία τονίζει με την σειρά της την αδυναμία μας να πάρουμε με σοβαρότητα μια απόφαση σ αυτό το πρόβλημα . Η λέξη "ασφαλώς " ( διπλή ολική επανάληψη ) τονίζει αυτή την ειρωνική διάθεση του ποιητικού υποκειμένου .
Ένα ακόμα ασύνδετο σχήμα παίζει ακριβώςτον ίδιο ρόλο με το προηγούμενο καθώς δίνει ειρωνικό τόνο παρουσιάζοντας ως σοβαρές τις επιφανειακές ασχολίες μας ρουτίνας και μας διαβεβαιώνει ότι δεν θα τις χάσουμε , ας τολμήσουμε ,λοιπόν , να πάρουμε μια απόφαση !
Δε σας ζητούμε φυσικά να πάψετεΤις ασχολίες σας να διακόψτε τη ζωή σαςΤις προσφιλείς εφημερίδες σας τις συζητήσεις15Στο κουρείο τις Κυριακές σας στα γήπεδα.
γ) Προτρεπτικές λέξεις και εκφράσεις όπως προστακτικές (έστω , απαντήστε , μιλάτε , σκεφτείτε), η λέξη "εμπρός"και ο μέλλοντας "θα περιμένω ", δίνουν έναν τόνο έμφασης , στην ανάγκη να ληφθεί αυτή ηαπόφαση !
ΛΥΡΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ
Σαπφώ
καὶ Πληΐαδες· μέσσαι δὲ
νύκτες πάρ δ’ ἔρχετ’ ὤρα·
ἔγω δὲ μόνα κατεύδω.
αλγεδίδωρος , μυθοπλόκος
῎Ερος δ’ ἐτίναξέ μοι
ϕρένας, ὠς ἄνεμος κὰτ ὄρος δρύσιν ἐμπέτων.
Γρήγορα η ώρα πέρασε, μεσάνυχτα κοντεύουν, πάει το φεγγάρι, πάει και η Πούλια, βασιλέψανε και μόνο εγώ κείτομαι δω μονάχη κι έρημη. Ο Έρωτας που βάσανα μοιράζει, ο Έρωτας που παραμύθια πλάθει άρπαξε την ψυχή μου και την τράνταξε ίδια καθώς αγέρας απ' τα βουνά χυμάει μέσα στους δρυς φυσομανώντας.
https://www.youtube.com/watch?v=_4NejbUhFW4
Μελοποιημένη Σαπφώ από τον Ν. Ξυδάκη
ΛΥΡΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ (Αποσπάσματα)
Αρχίλοχος
ἐν δορὶ μέν μοι μᾶζα μεμαγμένη. ἐν δορὶ δ᾽ οἶνος
|