ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΗ
https://anoikeiosi.blogspot.com/2021/01/httpswww_26.html
Το συγκεκριμένο ιστολόγιο αποτελεί κομμάτι της σχολικής τάξης. Σε αυτό παρουσιάζονται διδακτικές προτάσεις και εκπαιδευτικό υλικό για τα φιλολογικά μαθήματα, καθώς και παραδείγματα της εφαρμογής των σχετικών δραστηριοτήτων εντός και εκτός του χώρου του σχολείου.
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ !!!
Για να νιώσουμε λίγο το νόημα τους....
https://anoikeiosi.blogspot.com/2020/
https://anoikeiosi.blogspot.com/2020/12/blog-post_15.html
https://anoikeiosi.blogspot.com/2020/12/2-2.html
Κάποτε ρωτήθηκε η ανθρωπολόγος Margaret Mead από ένα φοιτητή της ποιο ήταν το πρώτο σημάδι πολιτισμού σε μια κουλτούρα. Ο φοιτητής περίμενε ότι η Mead θα του μιλούσε για κάποιο αγκίστρι, για κεραμικά σκεύη ή μυλόπετρες. Όμως η Mead του είπε ότι το πρώτο σημάδι πολιτισμού σε μια αρχαία κουλτούρα ήταν ένα μηριαίο οστό που είχε σπάσει κι έπειτα είχε θεραπευθεί. Εξήγησε ότι στο ζωικό βασίλειο όταν σπας το πόδι σου, πεθαίνεις. Δεν μπορείς να δραπετεύσεις από τον κίνδυνο,ούτε να πας στο ποτάμι να πιεις νερό, ούτε να ψάξεις τροφή. Γίνεσαι βορά των θηρίων που παραμονεύουν. Κανένα ζώο δεν επιβιώνει με σπασμένο πόδι, τον χρόνο που χρειάζεται για να δέσει το οστό. Ένα μηριαίο οστό που έχει θεραπευθεί είναι απόδειξη ότι κάποιος αφιέρωσε χρόνο για να μείνει μαζί με εκείνον που έπεσε, έδεσε την πληγή, τον μετέφερε σε ασφαλές μέρος και τον βοήθησε να αναρρώσει. Η Mead είπε ότι το σημείο στο οποίο αρχίζει ο πολιτισμός είναι η βοήθεια σε κάποιον στην δυσκολία."
Ταινία μικρού μήκους μόλις τριών λεπτων !
https://anoikeiosi.blogspot.com/2021/04/hidden-voice-httpswww.html
Θυμήθηκα τη μαμά,
και ύστερα τον μπαμπά μου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ
https://anoikeiosi.blogspot.com/2020/05/1-2-10-1997.html
Άσκηση :
Να μελετήσετε προσεκτικά όλη την ανάρτηση καθώς και το αντίστοιχο κεφάλαιο από το σχολικό σας βιβλίο και να μου στείλετε τις απορίες σας
ΦΕΟΥΔΑΡΧΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Όπως είναι γνωστό σε όλους, επειδή μου λείπουν τα απαραίτητα χρήματα για τη διατροφή και την ενδυμασία μου, ζήτησα τον οίκτο σας, και η καλοσύνη σας μου επέτρεψε να μπω κάτω από την εξουσία και προστασία σας [...]. Σε αμοιβή αναλάβατε τη διατροφή και την ενδυμασία μου. Ενώ εγώ ανέλαβα να σας υπηρετώ και να σας τιμώ με όλες μου τις δυνάμεις. Για όλη μου τη ζωή είμαι δεμένος με την υποχρέωση να σας υπηρετώ και να σας σέβομαι, όπως ταιριάζει σε ελεύθερο άνθρωπο, και σ' όλη τη διάρκεια της ζωής μου δεν έχω δικαίωμα να αποσπασθώ από την εξουσία σας [...].
Απόσπασμα από γραπτή συμφωνία του 8ου αιώνα μεταξύ ενός πτωχού ανθρώπου και ενός γαιοκτήμονα, στο: Μάρτζορι Ρόουλιν, Η καθημερινή ζωή στο Μεσαίωνα, εκδ. Παπαδήμα, Αθήνα 1992, σ. 34.
Το φεουδαρχικό συμβόλαιο
Το φεουδαρχικό συμβόλαιο
0 Υποτελής οφείλει | 0 Κύριος οφείλει |
Η τελετή της περιβολής
Στα μέσα Απριλίου, μία Πέμπτη (του έτους 1127) δόθηκε όρκος υποταγής στον κόμη της Φλάνδρας, ως έκφραση σεβασμού και πίστης, με την τάξη που θα ιστορήσουμε στη συνέχεια. Πρώτα έκαναν όρκο έτσι: ο κόμης ρωτούσε τον μέλλοντα υποτελή αν θέλει ανεπιφύλακτα να γίνει ακόλουθος του και εκείνος απαντούσε «θέλω». Ύστερα αδελφώνονταν μ' έναν ασπασμό, ενώ ο υποτελής είχε βάλει τα χέρια το στα χέρια του κόμη. Σ' ένα δεύτερο στάδιο ο υποτελής έταζε αφοσίωση στον τελετάρχη του κόμη μ' αυτά τα λόγια: «Ορκίζομαι στην πίστη μου ότι από αυτή τη στιγμή θα είμαι πιστός στον κόμη Γουλιέλμο και θα κρατήσω τον όρκο μου σε κάθε περίσταση, με καλή πίστη και χωρίς δόλο». Σ' ένα τρίτο στάδιο ο υποτελής ορκιζόταν το ίδιο στα ιερά λείψανα των αγίων. Μετά το πέρας αυτό της τελετής ο κόμης με τη ράβδο, που κρατούσε στα χέρια του, έκανε τη βεβαίωση της περιβολής του αξιώματος σε όλους εκείνους που έταξαν σ' αυτόν πίστη και σεβασμό και πήραν όρκο, με τον τρόπο του ιστορήσαμε.
Απόσπασμα από το έργο του χρονογράφου Galbert
de Bruges, Ιστορία του φόνου του Καρόλου του Καλού, κόμη της Φλάνδρας, στο: R. Boutriche, Seignerie et feodalite, Aubier, 1959.
Τελετή επίδοσης της πανοπλίας στον ιππότη
Πρώτα-πρώτα ο επίσκοπος ευλογεί με τον εξής τρόπο τη σημαία του ιππότη: « Ο Παντοδύναμος Θεός [...] καθαγιάζει αυτήν την πολεμική σημαία με την ουράνια ευλογία, για να είναι ισχυρή απέναντι στους εχθρούς και στους επαναστάτες, και με τη δική σου προστασία φοβερή στους εχθρούς της χριστιανοσύνης [...] Στη συνέχεια ενώνει την ασπίδα με τη σημαία και τα ραίνει με αγιασμένο νερό, καθώς τα κρατά ο ιππότης. Έπειτα ευλογεί το ξίφος με αυτόν τον τρόπο «Δέξου, Κύριε, να ευλογήσεις αυτό το ξίφος που θα συνοδεύει τον υπηρέτη σου, για να μπορεί να προστατεύει και να υπερασπίζεται την Εκκλησία, τις χήρες και τα ορφανά και όλους, όσοι υπηρετούν το Θεό, ενάντια στη βιαιότητα των εχθρών [...]..
Από το Τελετουργικό της Εκκλησίας του Καμπραί, περ. 1093.
Άσκηση:
Να μελετήσετε προσεκτικά τις πηγές που σας δίνονται καθώς και το κεφάλαιο του σχολικού βιβλίου , και να γράψετε ένα δικό σας κείμενο για την Φεουδαρχία , αξιοποιώντας τις ιστορικές σας γνώσεις και τις πληροφορίες από τις πηγές .
"Bυζαντινή φεουδαρχία"
Η βυζαντινή κοινωνία και οικονομία εξελίχθηκε με τέτοιο τρόπο κατά την Υστεροβυζαντινή περίοδο, ώστε συχνά προβάλλει το ερώτημα αν μπορούμε να μιλάμε για βυζαντινή φεουδαρχία, όπως τη γνωρίζουμε από τη Δυτική Mεσαιωνική Eυρώπη. Tο ερώτημα έχει απασχολήσει συχνά τους ερευνητές, αλλά οι γνώμες διίστανται.
Tο βυζαντινό κράτος παρουσιάζει ομοιότητες αλλά και σημαντικές διαφορές με το δυτικό φεουδαρχικό σύστημα. Tα βασικά φεουδαλιστικά στοιχεία του Bυζαντίου είναι η κυριαρχία της μεγάλης ιδιοκτησίας στη γη με τη συνακόλουθη δύναμή της σε όλους τους τομείς, καθώς και η υποχρέωση παροχής υπηρεσίας για την κατοχή πρόνοιας. Διαφορά αποτελεί το γεγονός ότι στο ύστερο βυζαντινό κράτος συνέχισαν να επιβιώνουν, έστω και σε μικρό βαθμό, οι μικροϊδιοκτήτες καλλιεργητές της γης. Στο βυζαντινό σύστημα υπήρχαν οι αγγαρείες σε πολύ περιορισμένο βαθμό σε σχέση με τη δυτική φεουδαρχία, όπου ένα μεγάλο μέρος της καλλιέργειας στηριζόταν σε αυτές.
Σε πολύ γενικές γραμμές θα μπορούσε να πει κανείς ότι τα δυτικά φέουδα ήταν μικρά κρατίδια, σχεδόν ανεξάρτητα, με τη δική τους διοίκηση, νόμους, δικαστική εξουσία, οικονομική ζωή και πολλές φορές και νόμισμα. O δυτικός ηγεμόνας ζούσε στο κάστρο από όπου διοικούσε. Aντίθετα, στο Bυζάντιο συνέχισε να υπάρχει συγκροτημένη κεντρική διοίκηση μέχρι το τέλος παρ' όλες τις προσπάθειες αυτοδιοίκησης και κατακερματισμού της εξουσίας στην τελευταία περίοδο, ενώ ο μεγαλογαιοκτήμονας πολύ συχνά κατοικούσε στην πόλη. Oι βυζαντινοί υπήκοοι μάλιστα δεν έδιναν όρκο υποτέλειας όπως στη Δύση. H ύπαρξη εξάλλου αστικής τάξης και εμπορικής δραστηριότητας στο Βυζάντιο αποτελούν μια άλλη βασική διαφορά με τη δυτική φεουδαρχία.
Συμπερασματικά, παρόλο λοιπόν που ορισμένα στοιχεία στο Bυζάντιο συνέπιπταν με αντίστοιχα της δυτικής φεουδαρχίας στο σύνολο τους οι οικονομικοί, κοινωνικοί και πολιτικοί θεσμοί του Bυζαντίου ποτέ δεν αποτέλεσαν φεουδαρχικό σύστημα δυτικού τύπου. Eίναι έτσι καλύτερα να γίνεται λόγος μόνο για φεουδαρχικά χαρακτηριστικά που διαμορφώθηκαν στο βυζαντινό κράτος.
ΑΣΚΗΣΗ ΟΠΤΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ
ΛΑΟΙ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΓΥΡΟ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
ΑΠΟ ΤΟΝ 4ο ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ 9ο ΑΙΩΝΑ .
https://anoikeiosi.blogspot.com/2020/11/1-2.html
Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ
ΣΤΗΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ
https://anoikeiosi.blogspot.com/2021/01/blog-post_29.html
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΩΝ
Ανατρέξτε στα ονόματα των Αυτοκρατόρων της δυναστείας των Ισαύρων πουήδη συναντήσαμε στα προηγούμενα μαθήματα . Κατόπιν δείτε την δυναστεία του Αρμορίου και στην μεγάλη Μακεδονική Δυναστεία .
Λέο Μπουσκάλια “Να ζεις, να αγαπάς και να μαθαίνεις”
Τι κρίμα για σένα, αν πιστεύεις ότι υπάρχει μόνο ό,τι μπορεί να μετρηθεί στατιστικά. Πραγματικά σε λυπάμαι αν διευθύνει τη ζωή σου μόνο αυτό που μπορεί να μετρηθεί, γιατί εμένα με κεντρίζει το απροσμέτρητο. Με κεντρίζουν τα όνειρα, όχι μόνο αυτό που είναι μπροστά μου. Δε δίνω δεκάρα γι’ αυτό που βρίσκεται μπροστά μου.
Αυτό το βλέπω. Αν θες να περάσεις τη ζωή σου μετρώντας το, είναι δικαίωμά σου, εμένα όμως με ενδιαφέρει αυτό που βρίσκεται πιο έξω. Υπάρχουν τόσα που δε βλέπουμε, δεν πιάνουμε, δε νιώθουμε, δεν καταλαβαίνουμε.
Υποθέτουμε πως η πραγματικότητα είναι αυτό το κουτί που μας βάλανε μέσα, κι όμως σας βεβαιώνω πως δεν είναι έτσι. Ανοίξτε την πόρτα κάποτε και κοιτάξτε τι υπάρχει έξω. Το όνειρο του σήμερα θα είναι η πραγματικότητα του αύριο. Κι όμως έχουμε ξεχάσει να ονειρευόμαστε.
Κατ’ αρχήν πιστεύω ότι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του ανθρώπου που αγαπάει είναι ότι αγαπάει τον εαυτό του. […] Δε μιλάω για το χάιδεμα του εγώ μας. […] Μιλάω για τον άνθρωπο που συνειδητοποιεί, ότι δεν μπορείς να δώσεις παρά αυτό που έχεις και γι’ αυτό καλά θα κάνεις να προσπαθήσεις όσο μπορείς ν’ αποχτήσεις κάτι. Θέλεις να είσαι ο πιο μορφωμένος, ο πιο λαμπερός, ο πιο ενδιαφέρων, ο πιο πολυτάλαντος, ο πιο δημιουργικός άνθρωπος του κόσμου, γιατί έτσι θα μπορέσεις να τα δώσεις όλα αυτά. Ο μοναδικός λόγος που έχεις κάτι είναι για να το δίνεις.
Θεωρούμε το «εγώ» μας σαν κάτι ουσιαστικό, τον εαυτό που κατασκευάσαμε. Θα σας πω όμως μια αλήθεια, δεν τον κατασκευάσατε εσείς αυτό τον εαυτό. Άλλοι τον έφτιαξαν. Οι άλλοι σας είπαν ποιος πρέπει να είστε και ποιος όχι, πώς πρέπει να κινείστε, να μυρίζετε και να κάνετε τα περισσότερα πράγματα που κάνετε. […] Βγες από τον εαυτό σου και άφησέ τον εκεί. […] Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπουν μέσα σου τα νέα μηνύματα. Ο εαυτός κατασκευάζει τεράστια τείχη γύρω του για «αυτο»προστασία. Αυτά τα τείχη τα ονομάζει πραγματικότητα. Ο,τιδήποτε δεν ταιριάζει μ’ αυτό που ο περιτειχισμένος εαυτός θεωρεί πραγματικό, δεν αφήνεται να περάσει από το τείχος∙ έτσι, όταν πια φτάνει μέσα η νέα αντίληψη, έχει γίνει αυτό που ήθελε από την αρχή. Έτσι οι περισσότεροι από μας περνάμε τη ζωή μας βλέποντας μόνον ό,τι θέλουμε να δούμε, ακούγοντας μόνον ό,τι θέλουμε να ακούσουμε, μυρίζοντας ό,τι θέλουμε να μυρίσουμε, ενώ όλα τα υπόλοιπα παραμένουν απολύτως αόρατα. Όλα τα πράγματα βρίσκονται εδώ. Για να δούμε, το μόνο που χρειάζεται είναι να τα αφήσουμε να μπουν, να τα αγγίξουμε, να τα γευτούμε, να τα δαγκώσουμε, να τα αγκαλιάσουμε (το πιο ευχάριστο), να τα ζήσουμε όπως είναι –όχι όπως είμαστεεμείς.«Το αντίθετο της αγάπης δεν είναι το μίσος, αλλά η απάθεια».
«Αν είχα να διαλέξω ανάμεσα στον πόνο και στο τίποτα, θα διάλεγα τον πόνο».«Υπάρχουμε εμείς, ο εαυτός μας και πάνω σ’ αυτό τον εαυτό συσσωρεύουμε χιλιάδες και χιλιάδες πράγματα που μπορεί να μην είναι ο εαυτός μας, μα που να ανήκουν μάλλον στην οικογένειά μας, την κουλτούρα μας, τους φίλους και ούτω καθεξής. Τα παίρνουμε μαζί μας και τότε αυτά γίνονται εμείς και είμαστε ικανοί να πεθάνουμε για να υπερασπίσουμε αυτό το «εμείς» και καταφεύγουμε στην απάθεια για να αποφύγουμε τις προκλήσεις του νέου εαυτού.
Δημιουργούμε επίσης μοντέλα τελειότητας. Περνάμε τη ζωή μας προσπαθώντας να κάνουμε τον έξω κόσμο να ταιριάσει μ’ αυτό που νομίζουμε εμείς σαν τέλειο».
«Είμαστε ήδη τέλειοι. Ο κόσμος είναι ήδη τέλειος. Προσπαθούμε να επέμβουμε σ’ αυτή την τελειότητα κι από κει πηγάζουν όλα τα προβλήματά μας. Τι θαυμάσιο που θα ήταν, αν μπορούσαμε να δεχτούμε το γεγονός ότι είμαστε ο τέλειος εαυτός μας. […] Μόνο εσύ μπορείς να ξέρεις ποιος είναι ο τέλειος εαυτός σου. Είσαι όμως ο τέλειος εαυτός σου και είναι ο μοναδικός τέλειος εαυτός σου που θα περάσει έτσι στην ιστορία του κόσμου! Ίσως οι άλλοι να προσπαθήσουν να τον κάνουν ατελή […]»
” Όταν γελάς, κινδυνεύεις να σε περάσουν για χαζό. Και τι με αυτό; Οι χαζοί διασκεδάζουν πολύ!”
“Όταν κλαις κινδυνεύεις να σε περάσουν για συναισθηματικό. Και βέβαια είμαι συναισθηματικός. Μου αρέσει. Τα δάκρυα βοηθάνε.”
“Όταν ανοίγεσαι στον άλλο, κινδυνεύεις να μπλέξεις. Ποιος λέει ότι το μπλέξιμο είναι κίνδυνος; Εγώ θέλω να μπλέξω.”
¨Όταν εκδηλώνεις τα συναισθήματα σου, κινδυνεύεις να δείξεις τον πραγματικό σου εαυτό. Και τι άλλο έχω να δείξω;”
¨Όταν εκθέτεις τις ιδέες και τα όνειρά σου μπροστά στους άλλους, κινδυνεύεις να χαρακτηριστείς αφελής. Α, μ έχουν χαρακτηρίσει πολύ χειρότερα από αυτό.”
¨Όταν αγαπάς, κινδυνεύεις να μην στο ανταποδώσουν. Δεν αγαπώ για να μου το ανταποδώσουν.”
¨Όταν ζεις, κινδυνεύεις να πεθάνεις¨ Είμαι έτοιμος για αυτό….”
¨Όταν ελπίζεις, κινδυνεύεις να απογοητευτείς, κι όταν δοκιμάζεις, κινδυνεύεις να αποτύχεις. Ναι, αλλά πρέπει να ρισκάρεις, γιατί ο μεγαλύτερος κίνδυνος στη ζωή είναι να μην ρισκάρεις τίποτε. Ο άνθρωπος που δεν ρισκάρει τίποτε, δεν κάνει τίποτε, δεν έχει τίποτε, δεν είναι τίποτε. Μπορεί να αποφεύγει τον πόνο και τη λύπη, όμως δεν μπορεί να μάθει και να νιώσει και να αλλάξει και να αναπτυχθεί και να αγαπήσει και να ζήσει. Δεμένος με τις βεβαιότητές του, είναι ένας σκλάβος. Έχει παραιτηθεί από την ελευθερία του. Μόνο ο άνθρωπος που ρισκάρει είναι πραγματικά ελεύθερος!”
ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΜΕΣΟΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ .
Πηγές -ασκήσεις :
ΠΕΡΙΟΔΟΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ :
Πρωτοβυζαντινή :4ος - 6ος
Μεσοβυζαντινη :7ος-11ος (αρχές)
Υστεροβυζαντινή :11ος -15ος
https://anoikeiosi.blogspot.com/2020/10/1-2.html
Μια σειρά οδηγιών και ασκήσεων για την μελέτη των ιστορικών αντικειμένων και την αξιοποίησή τους ως πηγών :
ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ :
Der Schwarzfahrer
https://anoikeiosi.blogspot.com/2020/04/2-6-httpswww_29.html
ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
Στη Συγκέντρωση της ΕΦΕΕ,
https://www.youtube.com/watch?v=MTMZdV77vSQ
Δημοσθένους λέξη ,
https://www.youtube.com/watch?v=a5Hg94DY-Ks
Η παράγκα , Διονύσης Σαββόπουλος
https://www.youtube.com/watch?v=4uwX33HZPh8
Όπου κοιτάζω να κοιτάζεις
όλη η Ελλάδα ατέλειωτη παράγκα
παράγκα, παράγκα, παράγκα του χειμώνα
κι εσύ μιλάς σαν πτώμα
Ο λαός, ο λαός στα πεζοδρόμια
κουλούρια ζητάει και λαχεία
κοπάδια, κοπάδια, κοπάδια στα υπουργεία
αιτήσεις για τη Γερμανία
Κυράδες, φιλάνθρωποι παπάδες
εργολαβίες, ψαλμωδίες και καντάδες
Η Ευανθούλα κλαίει πριν να κοιμηθεί
την παρθενιά της βγάζει στο σφυρί
Στα γήπεδα η Ελλάδα αναστενάζει
στα καφενεία μπιλιάρδο, καλαμπούρι και χαρτί
Στέκει στο περίπτερο διαβάζει
φυλλάδες με μιάμιση δραχμή
Όχι, όχι αυτό δεν είναι τραγούδι
Είναι η τρύπια στέγη μιας παράγκας
Είναι η γόπα που μάζεψε ένας μάγκας
Κι ο χαφιές που μας ακολουθεί.
Ωδή στον Καραϊσκάκη
https://www.youtube.com/watch?v=YIlSrilFbos&list=PLw3Mt4FUg5YSM_QgdhwPJnIaziwrRS5HS&index=10
ΔΙΟΡΘΩΣΗ
2ου ΚΡΙΤΗΡΙΟΥ ΓΛΩΣΣΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
σελίδα 157
ΘΕΜΑ Β
Ερώτημα 1ο
Σε ποιον πολιτισμό πιστεύετε ότι αναφέρεται η ηρωίδα του Κειμένου ΙΙΙ στο υπογραμμισμένο απόσπασμα της τελευταίας παραγράφου; Ποια αντίθεση υπάρχει ανάμεσα σε εκείνον και στον πολιτισμό που βιώνει η ίδια στο παρόν της;
Ερώτημα 2ο
Να αποδώσετε τον χαρακτήρα της Βάστι μέσα από τον τρόπο που διάγει τη ζωή της, κάνοντας χρήση πληροφοριών από το κείμενο. (90-110 λέξεις)
Η ερώτηση αυτή είναι όμοια με όσες έχουμε κάνει στην λογοτεχνία , όταν σας ζητούσα να μου βρείτε πως κτίζεται ο χαρακτήρας ενός προσώπου μέσα στο κείμενο .
Εδώ έχουμε την αφήγηση ενός παντογνώστη αφηγητή ο οποίος βλέπει την Βάστι μέσα στο απομονωμένο της δωμάτιο και ξέρει και τις σκέψεις της .
Πρόκειται για ένα απολύτως μοναχικό άτομο ( φαίνεται ότι ζει σ ένα δωμάτιο όπου της παρέχονται όλα με το πάτημα ενός κουμπιου , μόνη της ).Τα ενδιαφέροντά της φαίνεται να είναι αντίστοιχα με τα κουμπιά του δωματίου της (φαγητό , μουσική , ρούχα, μπάνιο, λογοτεχνία , φίλοι ) Ο τρόπος με τον οποίον παρέχονται όλα αυτά μοιάζει να εξομοιώνει τα πάντα μεταξύ τους και να βάζει στο ίδιο επίπεδο υλικές και πνευματικές απολαβές ως προϊόντα κατανάλωσης !Έτσι η Β παρουσιάζεται ως καταναλώτρια και τίποτε άλλο !
Η επόμενη παράγραφος με τον καταιγισμό τυποποιημένων ερωτήσεων χωρίς να μας δίνονται οι απαντήσεις της Β . ενισχύει την εντύπωσή μας ότι πρόκειται για ένα άτομο απολύτως παθητικό . Απομονωμένη αναγκαστικά (μοναχικότητα και ανελευθερία).Παθητική (γεγονότα ;Άραγε η πρόσκληση του Κ ήταν γεγονός ;)
Πρόκειται για άτομο χωρίς καμιά δυνατότητα ελεύθερης βούλησης και επιλογής (ούτε διαφορετικό κρεβάτι δεν μπορεί να έχει από αυτό που της δίνεται ,αλλά δεν αντιδρά ) .(ιδέες ;Σχεδόν καμιά )( Πάνω στο μικρό αναλόγιο ..υπήρχε ένα ..βιβλιο …περιείχε οδηγίες για κάθε ενδεχόμενο …)απολύτως προσαρμοσμένο σ αυτή την κατάσταση που έχει θεοποιήσει την εξουσία (εδώ την μηχανή )(«Ω μηχανή ! Ω μηχανή!κι έφερε τον τόμο στα χείλη της ….)
Φοβισμένη μπροστά σε οποιαδήποτε αλλαγή και άμεση σχέση με τη ζωή (την κατέλαβε ο τρόμος της άμεσης εμπειρίας )
Ερώτημα 3ο
α. Να ξαναγράψετε την πρώτη παράγραφο του Κειμένου ΙΙ: Τα ρομπότ, οι κάθε είδους «έξυπνες» μηχανές και γενικότερα οι αλγόριθμοι της τεχνητής νοημοσύνης, που ολοένα περισσότερο εισδύουν στους χώρους εργασίας και αυτοματοποιούν την απασχόληση, μπορούν να δημιουργήσουν διεθνώς έως το 2025 σχεδόν διπλάσιο αριθμό νέων θέσεων εργασίας, σε σχέση με όσες αναμένεται να καταστρέψουν. αρχίζοντας με τη φράση: Σχεδόν διπλάσιος αριθμός νέων θέσεων εργασίας… κάνοντας όλες τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο σύνταξης της περιόδου
β. Να εξηγήσετε με πιο απλά λόγια το περιεχόμενο της τελευταίας παραγράφου του Κειμένου ΙΙ, όπως παρατίθεται παρακάτω, ώστε να γίνει κατανοητό από έναν φίλο σας που δεν το καταλαβαίνει: Σύμφωνα με την έκθεση, «οι μετασχηματισμοί (στην αγορά εργασίας), αν γίνουν αντικείμενο διαχείρισης με σοφία, μπορούν να οδηγήσουν σε καλή απασχόληση, καλές θέσεις εργασίας και βελτιωμένη ποιότητα ζωής, αν όμως γίνει κακή διαχείριση των αλλαγών, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να διευρυνθεί η “ψαλίδα” των δεξιοτήτων, να υπάρξει μεγαλύτερη ανισότητα και ευρύτερη πόλωση,
Να εξηγήσεις , δεν σημαίνει να αλλάξεις δυο λέξεις αλλά να αναλύσεις μ έναν εύληπτο και σύντομο τρόπο τα όσα λέει . Σε αυτό θα σε βοηθήσει όλο το κείμενο
Θέμα Γ
Ποιο το υπαρξιακό θέμα του κειμένου και με ποιους κειμενικούς δείκτες απεικονίζεται ;
ΘΕΜΑ Δ
(Προσοχή ! Μην πέσετε στην παγίδα να δείτε το θέμα ως :τα +και τα- της τεχνολογίας . Δημιουργεί πολύ ρηχά κείμενα αυτή η οπτική )
Η στάση των κοινωνιών απέναντι στις όποιες τεχνολογικές εξελίξεις είναι αντιφατική: την ίδια στιγμή που τονίζονται οι κίνδυνοι, τονίζονται και τα οφέλη που θα προκύψουν.
Πώς ερμηνεύεται αυτή η αντίφαση;
Πρόκειται γαι εργαλείο , άρα χρησιμοποιείται με όλους τους τρόπους .
Έχουν φανεί θετικά και αρνητικά αποτελέσματα από την χρήση της .
Να προσδιορίσετε την δική σας στάση σχετικά με την τεχνολογική πρόοδο, σε ένα δοκίμιο 300 περίπου λέξεων
Εφ όσον ισχύει ότι η τεχνολογία είναι εργαλείο πρέπει να αγωνιστούμε για να παραμείνει ως τέτοιο . Συγχρόνως , εμεις να αναλογισθούμε πως θέλουμε να την χρησιμοποιήσουμε .
Αν ο άνθρωπος εργαλειοποιηθεί , αυτό είναι η μεγαλύτερη αλλοτρίωση . Κι ο άνθρωπος εργαλοποιείται στο βωμό της χρηστικότητας . Εργαλοποιώντας ο άνθρωπος τον άνθρωπο , πέφτει στην ίδια παγίδα κι εκείνος . Ο άνθρωπος πρέπει να κρατήσει την ανθρωπινοτητά του !
ΠΡΟΣ ΣΚΕΨΗ ......
José Mujica - Πρόεδρος της Ουρουγουάης από το 2010 έως το 2015:
ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
http://photodentro.edu.gr/v/item/video/8522/952
http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/2698/Istoria_B-Lykeiou_html-empl/index5_4.html
Αρχιτεκτονική
Τέμενος του Ομάρ ή του Βράχου :
τζαμί της Κόρδοβα :
https://mezquita-catedraldecordoba.es/
Ποίηση
https://www.catisart.gr/agapimenos/
Φιλοσοφία
Αλ Κίντι , Αλ Φαράμπι
http://fotisterzakis.gr/Keimena/05_aravomousoulmanikh_filosofia.htm
ΘΕΣΜΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ
Να κάνετε μια ανάγνωση προσεκτική στο αντιστοιχο κεφάλαιο του σχολικου βιβλίου . Να μου στείλετε τις απορίες σας .
http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/2698/Istoria_B-Lykeiou_html-empl/index1_2.html
(Εσωτερική οργάνωση )
https://anoikeiosi.blogspot.com/2020/11/httpexploringbyzantium.html
ΣΛΑΒΟΙ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ :
Απλή ανάγνωση .Υπογράμμιση των βασικότερων .
http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/2698/Istoria_B-Lykeiou_html-empl/index1_7.html
Διαβάστε μια ανάγνωση της πηγές για να δημιουργήσετε μια εικόνα για τους Σλάβους μέσα από Βυζαντινά κείμενα .
https://anoikeiosi.blogspot.com/2020/11/8-9-httpphotodentro.html
ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑ :
Ανάγνωση (τα πάντα και τις πηγές), υπογράμμιση , απορίες .
http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/2698/Istoria_B-Lykeiou_html-empl/index1_5.html
ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ 1967 - ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 1973
https://www.youtube.com/watch?v=CKBvVYDviZ4
Το μεσημέρι χτυπάνε στο γραφείο μετρώ τους χτύπους τον πόνο μετρώ είμαι θρεφτάρι μ' έχουν κλείσει στο σφαγείο σήμερα εσύ αύριο εγώ Χτυπούν το βράδυ στην ταράτσα τον Ανδρέα μετρώ τους χτύπους το αίμα μετρώ πίσω απ' τον τοίχο πάλι θα 'μαστε παρέα τακ τακ εσύ τακ τακ εγώ Που πάει να πει σ' αυτή τη γλώσσα τη βουβή βαστάω γερά, κρατάω καλά Μες στις καρδιές μας αρχιναέι το πανηγύρι τακ τακ εσύ τακ τακ εγώ τακ τακ εσύ τακ τακ εγώ Μύρισε το σφαγείο μας θυμάρι και το κελί μας κόκκινο ουρανό Μύρισε το σφαγείο μας θυμάρι και το κελί μας κόκκινο ουρανό Χτυπούν το βράδυ στην ταράτσα τον Ανδρέα μετρώ τους χτύπους το αίμα μετρώ πίσω απ' τον τοίχο πάλι θα 'μαστε παρέα τακ τακ εσύ τακ τακ εγώ Που πάει να πει σ' αυτή τη γλώσσα τη βουβή βαστάω γερά, κρατάω καλά Μύρισε το σφαγείο μας θυμάρι και το κελί μας κόκκινο ουρανό Μύρισε το σφαγείο μας θυμάρι και το κελί μας κόκκινο ουρανό
Ένα απ τα καλύτερα αφιερώματα στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Με εμπεριστατωμένη έρευνα, συνεντεύξεις απο τους πρωταγωνιστές (και των δυο πλευρών) και σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό. Η εκπομπή προβλήθηκε τον Νοέμβρη του 2002. *Μια απάντηση σε όσους υποστηρίζουν οτι "Μια Χούντα θα μας σώσει"
Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή τωνόρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες.Ποτέ από το χρέος μη κινούντες·δίκαιοι κι ίσιοι σ’ όλες των τες πράξεις,5αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία·γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι ότανείναι πτωχοί, πάλ’ εις μικρόν γενναίοι,πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε·πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,10πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους. Και περισσότερη τιμή τούς πρέπειόταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος,κι οι Μήδοι επιτέλους θα διαβούνε |
ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ , ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΣ ,
ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ ΤΗΣ ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ
https://www.youtube.com/watch?v=g8kiKAxBIF4
ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΑΓΩΝΕΣ ......
Κ . Καρυωτάκης , Το βράδυ
https://www.youtube.com/watch?v=cUUAT7JG9gw
Τα παιδάκια που παίζουν στ' ανοιξιάτικο δείλι
13 Τραγούδια -Λένα Πλάτωνος
https://anoikeiosi.blogspot.com/2021/02/blog-post_77.html
Θα καλλιεργήσω το ωραιότερο άνθος. Στις καρδιές των
ανθρώπων θα φυτέψω την Αχαριστία. Ευνοϊκοί είναι οι καιροί,
κατάλληλος ο τόπος. Ο άνεμος τσακίζει τα δέντρα. Στη νοσηρή
ατμόσφαιρα ορθώνονται φίδια. Οι εγκέφαλοι, εργαστήρια
κιβδηλοποιών. Τερατώδη νήπια τα έργα, υπάρχουν στις γυάλες.
Και μέσα σε δάσος από μάσκες, ζήτησε να ζήσεις. Εγώ θα
καλλιεργήσω την Αχαριστία.
Όταν έρθει η τελευταία άνοιξις, ο κήπος μου θα 'ναι
γεμάτος από θεσπέσια δείγματα του είδους. Τα σεληνοφώτιστα
βράδια, μονάχος θα περπατώ στους καμπυλωτούς δρόμους,
μετρώντας αυτά τα λουλούδια. Πλησιάζοντας με κλειστά μάτια
τη βελούδινη, σκοτεινή στεφάνη τους, θα νιώθω στο απρόσωπο
τους αιχμηρούς των στημόνες και θ' αναπνέω το άρωμά τους.
Οι ώρες θα περνούν, θα γυρίζουν τ' άστρα, και οι αύρες θα
πνέουν, αλλά εγώ, γέρνοντας ολοένα περσότερο, θα θυμάμαι
Θα θυμάμαι τις σφιγμένες γροθιές, τα παραπλανητικά
χαμόγελα και την προδοτική αδιαφορία.
Θα μένω ακίνητος ημέρες και χρόνια, χωρίς να σκέπτομαι,
χωρίς να βλέπω, χωρίς να εκφράζω τίποτε άλλο. Θα είμαι
ολόκληρος μια πικρή ανάμνησις, ένα άγαλμα που γύρω του θα
μεγαλώνουν τροπικά φυτά, θα πυκνώνουν, θα μπερδεύονται
μεταξύ τους, θα κερδίζουν τη γη και τον αέρα. Σιγά σιγά οι
κλώνοι τους θα περισφίγγουν το λαιμό μου, θα πλέκονται στα
μαλλιά μου, θα με τυλίγουν με ανθρώπινη περίσκεψη.
Κάτου από τη σταθερή τους ώθηση, θα βυθίζομαι στο
χώμα.
Και ο κήπος μου θα είναι ο κήπος της Αχαριστίας.
Ασκήσεις :
1)Βρείτε τα χαρακτηριστικά του αφηγηματικού λόγου μέσα στο κείμενο και προσπαθήστε να βρείτε τον ρόλο τους .
2) Εντοπίστε 3 κειμενικούς δείκτες που δημιουργούν μια εικόνα των αποτελεσμάτων της αχαριστίας στην ψυχή του ανθρώπου .
3) Κατά την γνώμη σας , υπάρχει ειρωνεία στο απόσπασμα ;Για να απαντήσετε στηριχθείτε στον ορισμό της Ειρωνείας και σε συγκεκριμένα στοιχεία μέσα από το κείμενο .